Menu

German.Local.Culture. – tematická oblast Flair

29. 05. 2022

Německá města mají svůj nezaměnitelný charakter: od doškových střech na severu až po tzv. „Lüftl-Malerei“, neboli vzdušné malování, v Horním Bavorsku, od cihlové gotiky po modernu – kouzlo měst se rozvíjí v regionech, odkud pochází. Tematická oblast kampaně „Flair“ (kultura) se zaměřuje na touhu po městském životě ve spojení s regionálními kořeny, historií a současnými kulturními akcemi.

Operní umění je v Německu doma
Umělecky trénované hlasy a orchestrální hudba naplňující místnost, propracované kostýmy a nápadité scénické návrhy: Umění opery oslovuje mnoho smyslů. Zejména v Německu, v Eldoradu pro fanoušky opery: Přibližně třetina všech operních představení po celém světě se odehrává ve více než 80 německých operních domech. Velkolepé historické divadelní budovy s mramorem a štuky i moderní scény, nabízejí širokou škálu inscenací od baroka až po současnost. Mnoho operních domů a koncertních sálů již vyvinulo koncepty, aby bylo možné obnovit představení v roce 2022. Harmonogramy se flexibilně přizpůsobují aktuální situaci.

Skvělé umění: pouliční umění street art v německých městech
Objevují se překvapivě, každý je může kdykoli volně vidět a inspirovat svoji fantazii: Pouliční umělecká díla v německých městech dodávají šedým fasádám barevnost a často překlenují propast mezi středověkem a dneškem. Kromě spontánních výtvorů graffiti organizuje mnoho německých měst pravidelně festivaly pouličního umění, kde se scházejí zavedení umělci zvaní „Dosenkünstler“ a vytvářejí celé umělecké galerie pod širým nebem.



Vysněné zámky v Německu

Mnoha německým místům dodávají zvláštní kouzlo: bývalé zámky, rezidenční sídla a panství, které přežily z minulých staletí. Mnohé z nich jsou obklopeny rozlehlými parky, které jsou dodnes pečlivě udržované. Některé jsou dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO.

Nápady na výlety a cestovatelské příběhy:

Nejkrásnější týdenní trh v Hamburku:
Mezi více než 100 trhy v tomto hanzovním městě je trh Isemarkt považován za instituci pro gurmány a znalce. Každé úterý a pátek nabízí 200 obchodníků lahůdky a někdy jim dokonce hamburští básníci dělají čest s živými vystoupeními.

Požitek z klasické hudby v Drážďanech před skvělou kulisou:
Kulturní a umělecká metropole na Labi rok co rok představuje na hudebním festivalu mezinárodní hvězdy vážné i současné hudby, jazzové umělce a renomované taneční soubory v jedinečném historickém prostředí. V roce 2022 bude hudební festival probíhat od 11. května do 10. června.




Regaty, lodě a hudba při Kielském týdnu:

Přehlídka dřívějších nákladních plachetnic „Windjammer“ v zátoce Kieler Förde je hlavním bodem akce, která je každoročně s plachtařskými soutěžemi, koncerty, plachtařským kinem a závěrečným ohňostrojem považována za vrcholnou událost severoněmeckého kalendáře.

Velká opera v erfurtské katedrále:
Na divadelním erfurtském festivalu tvoří erfurtská katedrála a kostel Severikirche působivou kulisu pro představení klasických oper od Verdiho až po Bizeta, stejně tak jako pro prostředí literárních bestsellerů, jako je „Jméno růže“.





Umění, hospody a kulinářské speciality v Brémách:

Více než 300 kaváren, bister, barů, kultovních hospod a restaurací charakterizuje brémskou módní čtvrť "Das Viertel", přímo za hrází řeky Vezery. Kulturní atmosféru tomu navíc dodávají muzea, brémské divadlo a staré brémské domy s klasickými a secesními fasádami.

Artpark Tegel v Berlíně:
Nástěnné malby, kterými mezinárodní velikáni pouličního umění street art od roku 2015 zkrášlili osm výškových zdí u jezera Tegel, jsou vysoké až 42 metrů. Některé už byly přemalovány – tak se znovu a znovu vytvářejí nové městské umělecké zážitky.
Připravil Jan Pohaněl.

www.germany.travel 
www.germany.travel/en/campaign/german-local-culture/flair.html



Archiv