Menu

EuroVelo 9 Dolním Rakouskem

21. 04. 2021

EuroVelo 9 vede od Baltu k Jadranu. Dálkové trase se také přezdívá Jantarová cesta, protože místa kudy vede, byla v dávné minulosti známá jako důležitý dopravní koridor určený k přepravě jantaru. I když patří k těm kratším dálkovým trasám, je dlouhá celkem 1.930 kilometrů, proto je deální, rozdělit si ji na etapy.

Část trasy, která vede Rakouskem, měří 434 kilometrů a protíná spolkové země Dolní Rakousko a Štýrsko. My se nyní podíváme na dolnorakouskou část trasy, která je typická svými malebnými uličkami vinných sklípků a vinicemi, městy a panoramatickými výhledy na Vídeňské Alpy.

Cyklovýlet začíná na hranicích s Českou republikou, v Lednicko-Valticko-Wilfersdorfském areálu. Dříve to bylo jedno území, které díky rodu Lichtenštejnů spojuje společná historie. Především zámek Wilfersdorf je stejně jako zámky Lednice a Valtice opravdový unikát a pokud je z tohoto tria jediný, který jste ještě nenašívili, návštěvu vřele doporučujeme.

Na cestě bychom se měli zastavit v lázeňském městečku Baden u Vídně, které je význačné množstvím promenád a také tím, že zde rád často skládal i hrál sám Mozart. Ve městě je také mnoho parků a dokonce i největší růžová zahrada v Rakousku. Další lázeňskou zastávkou bude Bad Vöslau, jehož název možná znáte z etiket pramenité vody Vöslauer. Tamější lázeňský areál vznikl již v roce 1822 a do současné podoby byl přestavěn o více než 100 let později roku 1927.

Cyklostezka nás dále povede do města, které bylo postavené doslova na zelené louce – Vídeňské Nové město. Založeno bylo ve 12. století jako pevnost bránící před nájezdy Maďarů. V polovině 18. století se stalo sídlem Tereziánské vojenské akademie. Dnes je městem s bohatou kulturní nabídkou, množstvím kavárniček, pěších i relaxačních zón.

Milovníci vína budou nadšeni z oblasti Wienerwald neboli Vídeňského lesa. Tady nás čeká nejen překrásná příroda, ale i kulinářské zážitky. Cisterciálnský klášter Thallern ležící uprostřed vinic, je zároveň penzionem i jedním z nejstarších vinařství v Rakousku. Pěstují zde i speciální odrůdy jako Rotgipfer, které jinde nenajdete.

Poslední zastávkou bude obec Katzelsdorf, kde je mají druhou největší expozici cínových figurek v Evropě. Za zmínku stojí i tamější zámek.

Poté zamíříme na jih a průmyskem Wechsel dorazíme do Štýrska, odkud nás poslední část trasy zavede až do slovinského Mariboru, což je cíl celé Eurovelo 9.  
Připravila: Kateřina Vlčková

https://www.austria.info/cz

Rakousko - přijeďte a ožijete

 

 



Související články


Ze světa

Záhřeb obhájil titul nejlepší vánoční destinace

Záhřeb byl podle výběru hlasujících portálu European Best Destinations potřetí vyhlášen nejlepší destinací pro vánoční svátky v...

14. 12. 2017

číst dál


Lázeňství Ze světa

Léčebné pobyty v Česku jsou podle Rusů nejlepší na světě

V prestižní soutěži National Geographic Traveler Awards 2019, kterou již po deváté pořádala ruská edice cestovatelského časopisu...

16. 12. 2019

číst dál


Archiv