Menu

Česká horská střediska se těší na zimní návštěvníky

03. 11. 2021

I přes prakticky neexistující loňskou zimní sezónu jsou horská střediska v Česku na návštěvníky připravena. Skiareály pro ně přichystaly řadu novinek, do nichž za poslední dva roky investovaly téměř 1 miliardu korun, a současně připravily podmínky pro bezpečný průběh letošní zimní sezóny.

Ohlédnutí za poslední zimní a letní sezónou

Předcházející zima byla výrazně ovlivněna covidovými opatřeními a prakticky neexistovala, skiareály mohly mít otevřeno pouze jeden týden. Přesto se letos chystají na návštěvníky v plné síle a přivítají je také mnoha novinkami. „Provozovatelé skiareálů doufají, že po roce a půl budou moci opět přivítat milovníky lyžování a dalších zimních sportů. Loňská nesezóna ukázala nebývalý zájem o české hory a jsme přesvědčeni, že letos si návštěvníci užijí zimní sporty a rekreaci v plném rozsahu jako dříve,“ říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek (AHS).

Letošní letní sezóna zaznamenala oproti roku 2020 o cca 5 % vyšší návštěvnost, stále je ale na nižší úrovni než v „předcovidovém“ roce 2019. To je způsobeno převážně velkým výpadkem zahraničních turistů zejména z Polska a Německa, ale změnila se také skladba tuzemských návštěvníků. „Zatímco v roce 2020 Češi jezdili na české hory místo zahraniční dovolené, tento rok již nikoli. Oproti předchozím letům také častěji rezervovali ubytování na horách až těsně před termínem,“ říká Kateřina Neumannová, prezidentka AHS. 

Investice a novinky horských středisek
Horská střediska letos plánují investovat téměř 1 miliardu korun, převážně do zvýšení bezpečnosti, kvality a komfortu služeb. „Překvapivě jde o poměrně vysoké číslo - sice zahrnuje také některé investice z minulého roku, ale po loňské prakticky neexistující sezóně jsme čekali výraznější útlum nových investic,“ uvádí Libor Knot.

Nejvíce prostředků (cca 80 %) střediska letos investují do zvýšení bezpečnosti, kvality a komfortu služeb, zejména do modernizace přepravních zařízení a sjezdovek – nové večerní lyžování, skicrossové tratě, dále do on-line řešení nákupu skipasů nebo rezervace zapůjčení vybavení, lyžařských škol a půjčoven či do rozšíření gastronomických služeb. Zbývající část investic směřuje zejména na zasněžování či techniky na úpravu sjezdovek. Podrobnosti o novinkách jsou uvedeny v samostatné příloze.

Lidé, kteří plánují cestu na české hory, mají také letos možnost získat veškeré aktuální informace o lyžařských areálech na webu www.holidayinfo.cz, kde najdou nejširší zprávy o stavu sněhu, počasí včetně kamerových přenosů přímo ze skiareálů, aktuálních akcích apod.

Ceny skipasů se mírně zvýší
Ceny skipasů zaznamenají mírný nárůst oproti předchozí sezóně. Promítne se do nich nejen loňská zrušená sezóna, ale zejména aktuálně se zvyšující ceny elektřiny a dalších energií či materiálů, mzdové náklady a další vstupy. Významným trendem je, že stále více horských středisek přistupuje k víceúrovňovým cenám podle času čerpání nebo způsobu pořízení. Rozdílnou částku tak mohou návštěvníci platit například při koupi on-line předem či na místě nebo o víkendech či v exponovaných časech. „Díky tomu skiareály lépe rozloží zátěž střediska v různých časových obdobích. Je to ale také příležitost pro návštěvníky, jak při dobrém plánování pobytu poměrně významně ušetřit,“ říká Libor Knot.

Podle kvalifikovaného odhadu AHS jsou průměrné minimální ceny skipasů oproti loňskému roku dokonce o cca 10 % nižší. Meziroční zvýšení o zhruba 10–15 % se týká cen maximálních. V průměru minimálních a maximálních cen lze hovořit o nárůstu v řádu jednotek procent. Průměrná cena v desítkách středisek v Česku je ale samozřejmě spíše teoretická, konkrétní změny cen jsou velmi individuální. Ke zvýšení cen určitě nedojde všude, ale na řadě míst ano.

Průzkum o vztahu Čechů a hor
Podle čerstvého výzkumu Ipsos pro AHS* se Češi na tuzemské hory těší. Na jednodenní výlety nebo vícedenní pobyty se chystá téměř 40 % dotazovaných, dalších 25 % se rozhodne podle aktuální situace. Zarezervované ubytování má zatím poměrně malé procento lidí, většinou se budou rozhodovat až na poslední chvíli.

Kromě tradičních aktivit jako je sjezdové (37 %) a běžecké lyžování (30 %) nebo snowboarding (8 %), je velmi oblíbená horská turistika. Stále více Čechů vyhledává i dosud méně obvyklé zimní sporty, jako jsou skialpinismus či sněžnice,“ uvádí Kateřina Neumannová. Vlastní sportovní vybavení na hory má téměř 70 % dotázaných, převážně si ho zapůjčuje zhruba 18 %.

Lyžařské areály jsou bezpečné a na zimu připravené
Lyžování a další venkovní zimní aktivity jsou pohybem na čerstvém vzduchu a z hlediska epidemiologického představují minimální riziko. „Horská střediska mají již z minulé sezóny připravena opatření a manuál k pohybu návštěvníků v prostorách lanovek, vleků či půjčoven. K tomu vznikají ve spolupráci s odpovědnými orgány pro letošní zimu další jasná a čitelná pravidla. Zatím o nich jednáme, ale už nyní je jasné, že pro očkované nebudou existovat žádná významnější omezení,“ doplňuje Libor Knot.

Podobně se k případnému opatření předkládat potvrzení OTN (očkování-testy-nemoc) staví také veřejnost. Podle průzkumu* takové opatření neodradí od návštěvy hor téměř 56 % respondentů, přičemž 17 % by v případě jeho zavedení na hory nejelo. Většina z respondentů považuje pobyt na horách z epidemiologického hlediska za bezpečný. Ve srovnání s hromadnou dopravou (např. autobus nebo vlak) ho téměř 55 % dotazovaných označilo za bezpečnější, jako rizikový jej uvádí jen necelých 6 %.
*
Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos ve dnech 26.–29. 10. 2021 na vzorku 500 osob ve věku 18-65 let.
Připravila Ivana Vejvodová.

www.ahscr.cz
www.holidayinfo.cz



Archiv