Menu

Botanická zahrada v Praze - Troji ožije Dýňovými hrátkami

22. 10. 2021

V Botanické zahradě hl. m. Prahy se o víkendu 23. a 24. října konají Dýňové hrátky. Tato akce je součástí výstavy dýňových aranžmá Tajuplný dýňový podzim. Program Dýňových hrátek se v sobotu i v neděli koná od 13 do 16 hodin. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu vytvářet nejrůznější aranžmá, zvířátka a všelijaké příšerky. Fantazii se meze nekladou. Svá díla si návštěvníci mohou odnést. Až do 31. října si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu dýňových aranžmá, která je tematicky zaměřená na pohádkové postavy čarodějnic, duchů a strašidel a oslavy Halloweenu. V rámci výstavy jsou také k vidění gigantické dýně. Ta největší česká má rekordní hmotnost 175 kg. Program je připraven i na poslední říjnový den, který bude už tradičně věnován oslavám Halloweenu a lampionovému průvodu po setmění.  

Botanickou zahradu v Praze-Troji už po čtrnácté zaplnily stovky dýní. Výstava Tajuplný dýňový podzim se setkala s velkým zájmem návštěvníků. „Tajuplná a strašidelná výstava dýní se i v letošním roce těší velkému zájmu. Minulý víkend, tedy bezprostředně po zahájení, si expozici přišlo prohlédnout na 8000 lidí. Velkým lákadlem je gigantická dýně s rekordní váhou 175 kilo. Rád bych pozval rodiny s dětmi na zábavnou akci plnou dýní a dýňového tvoření. Ta se už tuto sobotu a neděli. A 31. října se návštěvníci opět mohou těšit na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Dýňové hrátky pobaví malé i velké
O víkendu 23. a 24. října se návštěvníci trojské botanické zahrady mohou těšit na Dýňové hrátky. Ty se konají vždy od 13 do 16 hodin. Pro zájemce budou za drobný poplatek k dispozici dýně a také různé přírodniny, které se dají při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu vytvářet nejrůznější aranžmá, zvířátka a všelijaké příšerky. Fantazii se meze nekladou. Svá díla si návštěvníci mohou odnést.

Od obrů po trpaslíky
V následujících dnech sice čekáme ochlazení, areál trojské botanické zahrady však právě v těchto dnech hýří pestrými podzimními barvami. Je tedy ten správný čas na návštěvu. Dýňová aranžmá najdou zájemci v části Horní zahrady, která se rozprostírá za vchodem od sídliště Bohnice. Hlavní část výstavy je umístěna v expozici Severoamerické prérie a Lesa. Návštěvníci zde najdou obrovské čarodějnické klobouky, čarodějnice, strašidla a duchy. Aranžmá jsou připravena tak, aby se u nich zájemci mohli vyfotografovat. Výstava představuje celou škálu druhů dýní různých velikostí, tvarů a barev. Obři jsou zastoupeni gigantickými dýněmi Atlantic Giant, které vypěstoval a botanické zahradě věnoval Jan Staněk z Horních Bludovic. Těmto dýním dominuje rekordní výpěstek - největší česká dýně s hmotností 175 kilogramů. K vidění jsou ale i trpaslíci - nejmenší okrasné dýně odrůdy Baby Boo, jejichž průměrná váha bývá okolo 100 gramů.

Halloween plný zábavy pro děti i dospělé
Výstavu dýní uzavřou v neděli 31. října oslavy Halloweenu. Ani letos nebude chybět strašidelná výzdoba, dekorování a dlabání dýní a opékání špekáčků, odpoledne zpestří i hudební vystoupení a děti si mohou vyzkoušet lukostřelbu. Program  začíná ve 13 hodin a v 18 hodin jej završí tradiční průvod areálem zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/

  



Archiv