Menu

Bez dovolené i bez peněz! Dejte si pozor, komu svěřujete své finance

15. 03. 2023

Asociace cestovních kanceláří ČR opakovaně upozorňuje spotřebitele na obezřetnost při vybírání dovolené a její koupě! Vaše dovolená může skončit ještě dříve, než začala.

Na českém trhu působí řada subjektů či fyzických osob usazených v zahraničí, které nejsou pojištěnou cestovní kanceláří a ani cestovní agenturou a které nabízejí na první pohled lákavé nabídky dovolené, resp. kombinaci služeb naplňující dle zákona č. 159/1999 Sb. pojem zájezd. Po zaplacení financí však nemusíte nikam odletět či v místě se o vás v případě nouze nemusí nikdo postarat či zajistit objednané služby. Bohužel roste počet podvedených klientů, kteří si nejčastěji na základě reklamy na sociálních sítích, zakoupí svou dovolenou u fyzické osoby, často žijící v zahraničí, která není cestovní kanceláří. Těmto osobám svěřené peníze, však nejsou nijak pojištěny!

Neriskujte a připomeňme si proto:
Organizovat zájezd smí pouze dle zákona koncesovaná a pro případ úpadku zajištěná ces-tovní kancelář, která je uvedena v seznamu Ministerstva pro místní rozvoj: https://mmr.cz/cs/ministerstvo/cestovni-ruch/seznam-cestovnich-kancelari
Zprostředkovávat zájezdy výše uvedených cestovních kanceláří může pouze cestovní agentura či cestovní kancelář v roli cestovní agentury.
Smlouva o zájezdu je vždy uzavíraná s koncesovanou a zajištěnou cestovní kanceláří.
I prodej zahraničních cestovních kanceláří musí být cestovními agenturami nahlášen na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, stejně tak musí být doloženo jejich zajištění!

Pokud si zakoupíte zájezd u jiného subjektu, vystavujete sebe i své finance riziku!
Asociace proto vždy doporučuje klientům, aby si před nákupem dovolené ověřili organizátora zájezdu, tedy zda se jedná pojištěnou koncesovanou cestovní kancelář, případně využili pro její zprostředkování cestovní agenturu, která jim doloží pojištění cestovní kanceláře, jenž je organizátorem zájezdu.

Cestovní kanceláře jsou nejen pojištěny, takže ani v případě jejich úpadku nepřijdete o vložené finance, ale jsou zejména profesionály, kteří se o vás umí postarat v případě jakékoliv nenadálé situace či pomoci vám v nesnázích! Nezůstanete tak na letišti v České republice či v zahraničí bez zajištěných služeb a financí.
Připravil Jan Papež.

www.ackcr.cz
www.facebook.com/ACKCR1/



Archiv