Menu

Bábovka z valašského jahodového jogurtu a jarní bramborový salát s ředkvičkami

06. 05. 2022

Císařská bábovka, mouřenín nebo francouzský savarin, tak to jsou jen některé z historických receptů na bábovku z dob našich praprababiček, vydaných na počátku dvacátého století v legendární kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové. Receptů na sladký dezert existují stovky, ale Mlékárna Valašské Meziříčí přináší jediný s lahodným jahodovým jogurtem. Ať už bábovku z Valašska budete péct sama nebo s dětmi pro své blízké, lze ji ozdobit netradičně a vytvořit tak neopakovatelné dílo. Druhým receptem je pak lehký jarní bramborový salát s ředkvičkami pro Vaši dobou chuť i zdraví. A jak řekl spisovatel Thomas Wolfe - Neexistuje žádná podívaná na zemi, přitažlivější než krásná žena v akci vaření večeře pro někoho, koho miluje.

„Přípravou jídel s použitím jogurtu rozhodně nic nezkazíme, naopak. Jogurt obohatí připravované těsto o vláčnost a jemnost. Navíc se jedná o zdroj minerálů a vitaminů anebo minimálně pomáhají jejich vstřebávání,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.  „A protože se domníváme, že jsou pokrmy s využitím našich jogurtů chutné, připravili jsme lehké a zábavné menu, které hravě zvládne připravit každý,“ dodává Zuzana Pavelková.

Lehké a zábavné menu od Mlékárny Valašské Meziříčí s využitím darů vaší zahrady:
90 minut / snadné / 12 porcí

Ingredience na bábovku
200 g polohrubé mouky
100 g špaldové hladké mouky
4 vejce
100 ml oleje
1 Smetanový jogurt z Valašska jahoda
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek
150 g cukru krystal nebo krupice
špetka soli

Na polevu
150 g cukru moučky
30 g citronové šťávy
Lžíce prášku z lyofilizovaných jahod
Drcené pistácie a lyofilizované jahody na posypání

Postup:
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a odložíme bokem. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme jogurt a olej, dosypeme obě prosáté mouky a kypřící prášek. Zpracujeme v hladké, středně husté těsto vařečkou nebo v robotu. Opatrně zamícháme bílkový sníh. Přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 °C asi 45 minut (dopečení ověříme špejlí). Připravíme si polevu ze všech surovin ve vodní lázni, spíše hustší, aby nám příliš nestékala. Posypeme drcenými pistáciemi a lyofilizovanými jahodami a servírujeme.

Ingredience na chutný a jednoduchý jarní bramborový salát
40 minut / snadné / 3 porce

600 g menších brambor
1 svazek ředkviček
4 snítky jarní cibulky
hrst posekané čerstvé petržele
4 lžíce Bílého jogurtu z Valašska
1-2 lžíce majonézy light (není nutná)
špetka soli
špetka pepře

Postup:
Menší brambory omyjeme, poté nakrájíme na čtvrtiny a dáme na 10-15 minut vařit. Mezitím si rozpálíme troubu na horní ohřev 300 °C. Kdo má funkci grill, může ji použít. Vařené brambory vyskládáme na plech, postříkáme mírně olejem a dáme zapéct, dokud nám nezezlátnou. Jarní cibulku a ředkvičky si nakrájíme na tenké plátky. Čerstvou petržel nasekáme nadrobno. Vše smícháme společně s upečenými bramborami, jogurtem a majonézou. Podle chuti osolíme a opepříme.
Na salátu si pochutnáte dobře ať už bude teplý nebo vychlazený z lednice.
Připravila Kateřina Gorškov Řeháková.

www.mlekarna-valmez.cz

 



Související články


Gastro Z domova

Osmý ročník Vinobraní u Máchova jezera se vydařil a nepokazila ho ani nepřízeň počasí

Burčáky, výborná vína z Jihu Moravy a zábava pro celou rodinu přivádějí každoročně na půldruhého tisíce návštěvníků do...

04. 09. 2019

číst dál


Gastro

Udělejte si ten nejlepší hovězí steak

Máte chuť na to ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Prvotním předpokladem dokonalého steaku je správný...

10. 08. 2018

číst dál


Czt