Menu

25. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Vepřová panenka“

31. 01. 2025

Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, p. o. se zaměřuje na vzdělávání žáků
v učebních a studijních oborech: kuchař, číšník, kuchař-číšník, cukrář, hotelový a restaurační provoz a služby cestovního ruchu. Absolventi učebních oborů mají možnost pokračovat ve dvouletém maturitním nástavbovém studiu. Škola zajišťuje též vzdělávání dospělých formou dálkového studia, organizuje různé gastronomické kurzy.

V jejích prostorách se 28. ledna 2025 konal již
25. ročník soutěže O čokoládovou vařečku na téma „Vepřová panenka“. Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat profesionálně nebo jen jako zajímavému koníčku. Mladí kuchaři si přišli otestovat své dovednosti. Devatenáct vybraných žáků 7. až 9. tříd z jedenácti škol se
v časovém limitu pustilo do přípravy masových pokrmů s přílohou. Všichni soutěžící dostali
k dispozici surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník. Výběr a použití surovin záležel jen na jejich
fantazii.

Soutěž se skládala ze čtyř pětadvacetiminutových částí.
V teoretické části byli soutěžící seznámeni s technologickým zařízením a surovinami, které mohou při vaření použít. Popsali postup, ujasnili si časový harmonogram jeho přípravy, nakreslili umístění pokrmu na talíři apod. Poté následovala praktická část a vlastní vystoupení s asistentem kuchařem před publikem.  Pokrm tepelně upravili, ozdobili a podali k degustaci odborné komisi. Nedílnou součástí byl i úklid a předání čistého pracoviště dalšímu soutěžícímu.

vysledkovka
A celkový vzhled, B chuťové vlastnosti, C zručnost a dodržení technického postupu, D dodržení časového limitu, E nápaditost či originalita pokrmu, F hygiena při práci

 













Do pětičlenné poroty zasedl učitel odborných předmětů Michal Adam, zástupce Krajské hygienické stanice Michaela Remešová, zástupce České školní inspekce Marcela Zahradníková, žák 3. ročníku oboru Kuchař, úspěšný reprezentant Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka v národních gastronomických soutěžích a zahraničních stáží Josef Příhoda. Čestným hostem se stal bývalý absolvent Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka a uznávaný člen kuchařských týmů v několika špičkových francouzských restauracích Petr Bláha. Porota hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu. Nadšení mladých kuchařů překvapilo nejen organizátory, ale i samotné porotce.

Letošní vítězkou soutěže se stala Marie Kováčiková, která
z rukou místostarosty Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih Martina Kreta si odnesla sladkou odměnu. Marie Kaváčiková ze Základní školy Nádražní v Ostravě připravila vepřovou panenku s dyňovým pyré, vinnou brusinkovou omáčkou a klíčky ze zeleného hrachu. Na druhém místě skončil David Rotter ze Základní školy Františka Formana, Ostrava-Jih s vepřovými špalíčky v cheddarové omáčce a bramborovým špízem. Ze třetího místa se radoval Alex Terkely ze Základní školy Šalounova, Ostravy-Vítkovice, který předvedl vepřovou panenku ve slanině a batátové pyré. Všichni soutěžící si kromě vzrušujících zážitků odnesli upomínkové dárky a pamětní list.
Připravila Hana Schwarzová.

www.ssss.cz/aktuality/cokoladova-varecka/
https://ovajih.ostrava.cz
www.ssss.cz 



Archiv