Menu

Trolltunga – 1. ČÁST

11. 09. 2017

img-20170907-wa0020Po dvoutýdenním naléhání se mi podařilo získat jeden a půl dne volno. Tady v Norsku jsme právě uprostřed školní sezóny a máme dost napilno. Více jak tři měsíce žiju téměř výhradně v Byglandsfjordu (vesnice velikosti obce Zlatá – okres Praha-východ, kraj Středočeský, ke dni 1. 1. 2015 zde žilo 220 obyvatel, nadmořská výška 307 m, rozloha 112 ha). Navíc se mi ke konci sezóny při pohledu na mladistvé dělá lehce mdlo, takže je pochopitelné, že odtud velmi rád alespoň na chvíli vypadnu. S Davidem (guide z Nizozemí) jsme se proto rozhodli podniknout výlet na norský turistický trhák, Trolltungu (čti troltunga, česky trollí jazyk. Víceméně vše, co v Norsku stojí za vidění, souvisí určitým způsobem s trolly.) A protože turistů tam chodí opravdu hodně, rozhodli jsme se tam jít pozdě večer, aby nás při té kráse nikdo neotravoval.

3. 9. Velké cestování za svobodou

13:07 Před sedmi minutami nám skončil rafting. Naházeli jsme vše potřebné i nepotřebné do auta a prcháme z centra. Silnice tady na jihu nejsou tak klikaté jako tam, kam míříme. Tak řídím a zároveň obědvám kuře utopené ve sladkokyselé omáčce.

16:35 Přibližně deset minut jízdy před Oddou (takový náš basecamp celého výletu) na nás zničehonic vykouknul 165 metrů vysoký vodopád Låtefoss. Dva ohromné proudy vody se těsně u silnice spojují v jeden, aby společně propluly pod nízkým mostem. Krása, nádhera.

18:17 Vyrážíme. V batohu máme spacák, karimatku, žďárského bivakovací vak, pár kusů teplejšího oblečení, vařič, půl kila těstovin s rajskou omáčkou za 6 norskejch korun, dvě piva, vločky a půl litru Jägermeisteru k snídani a hlavně dvě nouzový čínský polívky (štěstí přeje připraveným). Před odchodem jsme si ještě dopřáli vydatnou večeři sestávající se z plechovky cidru, bramborové kaše od Vitany a šesti pølse (takovej pěkně hnusnej norskej buřt). Nicméně to vše chutnalo báječně. Možná díky výhledu na ocelově modré jezero Ringedalsvatnet, hory pokryté sněhem, ledovec Folgefonna a párek sobů v dálce.

20:45 Před chvílí jsme potkali dvacet pět turistů z asijských zemí, kteří vypadali, že už je jim po celodenním pochodování, všechno jedno. Máme za sebou devět z celkových třinácti kilometrů. Zrovna zapadá slunce a rudě osvětluje vodopád Ringedalsfossen padající do vzdálenějšího konce jezera. Jsme teď přibližně 700 výškových metrů nad jeho hladinou. Nikdo tu není. Mlčíme a necháme se obklopovat tajemnou atmosférou. Přemýšlím, co povíme trollovi, až na nás z poza kopce vykoukne.

23:02 Ležíme zabalení ve spacáku, chránění před větrem nevysokou skálou. Fouká a nad hlavou máme biliardy hvězd. Přibližně padesát metrů od nás ční do nesmírné temnoty Trolltunga. Břicha máme po večeři, za kterou padli obětí i zmiňovaní nouzoví čínani, pěkně plná. Těšíme se na ráno, na východ slunce nad tou krásnou krajinou, z které teď vidíme jen obrysy.

Dobrou noc.