Druhý galavečer Gault&Millau s gastronomickým průvodcem pro Česko
26. 11. 2025
Blíží se historicky druhý galavečer Gault&Millau v Česku. Slavnostní večer spojený se křtem druhého vydání mezinárodního gastronomického průvodce pro Česko a s vyhlášením oceněných kuchařských osobností se uskuteční v pondělí 26. ledna 2026 v prostorách pražského Národního domu na Vinohradech.
Nadcházející vydání bude ve srovnání s tím
letošním obsahovat více
restaurací hodnocených tajnými inspektory. Do publikace se dostanou ty
podniky, které od nich obdržely alespoň 10 bodů
z 20 možných. „V uplynulém roce měli inspektoři prostor navštívit více
restaurací. Objevovali jsme tak gastronomii ještě
hlouběji v regionech. To je v souladu s dlouhodobou filozofií značky
Gault&Millau,“ říká k nárůstu hodnocených restaurací šéfredaktorka guidu Michaela Židlický. Letošní průvodce
jich zahrnoval 270, na přesný počet pro rok 2026 si musejí zájemci
počkat až do slavnostního
vyhlášení.
I v nadcházejícím roce se v průvodci
objeví podniky označené jako Pop, které sice nejsou
inspektory hodnoceny, ale rozvíjejí osobitým způsobem gastronomii v dané
lokalitě.
Rozšíří se také počet kategorií, v nichž vydavatelé průvodce oceňují osobnosti tuzemské gastronomie. K letos udíleným trofejím Šéfkuchař roku, Šéfkuchař zítřka, Mladý talent roku a Pop roku v příštím roce přibydou čtyři zcela nové trofeje.
Kromě průvodce po nejlepších tuzemských restauracích představí tým Gault&Millau nově i publikaci zaměřenou na hotelové zážitky, pojmenovanou Stay&Dine. Společným jmenovatelem všech míst zařazených do tohoto průvodce je ubytování v určité kvalitě a současně přítomnost restaurace, která úspěšně prošla nezávislým hodnocením tajných inspektorů. „Hotelové restaurace jsou u nás často nedoceněným segmentem a na jejich kvality bychom chtěli v novém, modrém guidu poukázat,“ uvádí Miroslav Lekeš, CEO značky Gault&Millau pro Česko, Slovensko a Maďarsko.
Gault&Millau při vstupu na český trh avizoval, že kromě vydávání průvodce se zaměří na pořádání gastronomických eventů, partnerské spolupráce a různé formy podpory tuzemské gastronomie. V tomto roce se mu podařilo propojit se se dvěma velkými gastrofestivaly v Česku. Jedním z nich byl Elimon FRESH festival, kde průvodce Gault&Millau odprezentoval formou napínavého kuchařského souboje vždy dva regionální podniky z kategorie Pop. V dubnu na Makro Czech Gastro Fest naopak dovezl kuchařskou hvězdu nejvyšších kvalit ze zahraničí či podpořil studentskou Gastro Sense Tour.
V říjnu završil své působení v Česku jedinečnou akcí Dinner of the Year, kde veřejnosti prostřednictvím Šéfkuchařů roku Česka a Slovenska ukázal nejvyšší úroveň gastronomie obou zemí. Tím ale zdaleka nekončí. Již na začátku příštího roku se Gault&Millau ujme na Nova festivalu chutí tzv. VIP gourmet experience, kam přiveze dvě kulinářská esa, a to Martina Ruggieriho, držitele tří čepic, dvou michelinských hvězd z Francie a vítěze Bocuse d’Or Italy, a Stefana Doubeka, držitele čtyř čepic a dvou michelinských hvězd z Vídně.
Plánem českého Gault&Millau pro
příští rok je kromě vydání průvodce také mimo jiné uspořádání mezinárodního gastronomického
eventu pro širší
veřejnost s názvem Culinary
Affair, jehož ústředním
tématem bude „pairing“ neboli umění párování chutí. „Návštěvníci zde zažijí to nejlepší z Česka,
Slovenska i Maďarska, a to nejen díky
skvělým restauracím a
šéfkuchařům, ale také díky vybraným top
dodavatelům nápojů i surovin všech
zemí,“ doplňuje Miroslav Lekeš. Festival se odehraje 23. a 24. 5. 2026
v Brně, které bylo vybráno jako křižovatka všech navzájem si
gastronomicky blízkých regionů, kde značka
Gault&Millau aktuálně
působí.
Připravil Michael
Lapčík.
www.gault-millau.cz/…-of-the-year












