Menu

Květen ve středních Čechách

12. 04. 2024

Hudební festival Antonína Dvořáka, Středočeský kraj
do 4. 6.

Hudební festival je tradiční přehlídkou klasické hudby. Do 4. června se uskuteční ještě 18 akcí a koncertů včetně Benefičního koncertu pro vilu Rusalku (1. 5., Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbramě) nebo koncertu varhanice Katty (25. 5., Huť Barbora). V rámci dalších koncertů zazní i hudba Czech Philharmonic Jazz Band a mnoho dalších.
Více ZDE

Mamuti na hradu Točník
4. – 5. 5.
Hrad pořádá akci s názvem „Pravěké dny na hradě Točníku“, kde předvádí návštěvníkům svou činnost a blíže je seznamují s experimentální archeologií. Na třech nádvořích hradu jsou postaveny zubříky (pravěké stany), ve kterých jsou stanoviště jednotlivých experimentálních „tlup“. Příchozím je podán výklad o jednotlivých experimentech a některé z nich si mohou i sami vyzkoušet. Pro děti je pak připravena hra, při které se nejen pobaví, ale i seznámí s pravěkem.
Více ZDE


Veteráni na zámku Nelahozeves
11. 5.
Zámek bude hostit další setkání fanoušků historických vozidel. Těšit se mohou na ukázku historických automobilů, motorek, bicyklů, vojenskou a hasičskou techniku a jiné stroje. Přihlášení účastníci si mohou prohlédnout zdarma zámek. Od 11 hodin se uskuteční závody šlapacích autíček a soutěže zručnosti. Komentovaný odjezd účastníků startuje v 15 hodin. Na nádvoří zámku bude akci doprovázet swingový orchestr Big Band Kralupy, ukázky dobových řemesel, malování na keramiku a občerstvení bohatého výběru.
Více ZDE

Hrnčířské trhy v Berouně
1
1. – 12. 5.
Berounští hrnčíři patřili k váženým a uznávaným řemeslníkům již ve středověku. V širší povědomí vešli zejména tzv. berounským zbožím, červeně zbarvenou keramikou zdobenou bílými přírodními motivy. V dnešní době se v Berouně staly tradicí každoročně pořádané hrnčířské a řemeslné trhy, na kterých najdete nejenom repliky zmíněné berounské keramiky, ale i širokou nabídku keramiky různých technik od hrnčířů z celé republiky i zahraničí.
Více ZDE



Muzejní noc GASK, Kutná Hora
17. 5.
Galerie Středočeského kraje GASK připravuje na pátek 17. května od 16 do 23 hodin muzejní noc. Program odstartuje komentovaná prohlídka výstavy Voyage Martiny Skala, na ni naváže komentovaná prohlídka výstavy O TOBĚ / Z nejmladší ženské malby a sochy.  Děti se mohou pobavit divadelním představením. Nebude chybět otevřená animační dílna Aeroškoly nebo vystoupení studentů Konzervatoře Duncan centre. Ve 20,15 začne komentovaná prohlídka výstavy DISEGNO INTERNO, která představuje tvorbu Evy a Jana Švankmajerových. Ve 21,30 se bude promítat film J. Švankmajera Něco z Alenky.
Více ZDE

Muzejní noc v Hornickém muzeu Příbram
18. 5.
Expozice Hornického muzea Příbram a jeho poboček jsou v souvislosti s Mezinárodním dnem muzeí ve čtvrtek 18. května zpřístupněny za symbolické vstupné 1 Kč. Od 9 do 18 hodin bude možné navštívit Hornický skanzen Březové Hory, Muzeum Špýchar Prostřední Lhota, Muzeum zlata Nový Knín, Památník Vojna Lešetice nebo skanzen Vysoký Chlumec.
Více
ZDE





57. ročník pochodu Praha – Prčice
18. 5.

Pochod Praha – Prčice je nejznámější organizovaný turistický a dálkový pochod v Česku, jehož historie sahá do roku 1966. Trasy pro pěší měří od 23 do 70 kilometrů, nejdelší začíná v Praze a cestou nabídnou vyhlášená i méně známá místa. Stačí si vybrat, registrovat se a vyrazit.
Více ZDE

Muzejní noc s vydrami, Vodní dům Hulice
24. 5.
Vše o vodě pod jednou střechou najdou zájemci v moderní expozici Vodního domu, který představuje všechny tváře vody, od života ve vodě přes vodu v oblacích až po mokré osvěžení.V akváriích líně plují ryby, poležení v polštářích nabízí obří škeble, můžete si zkusit vyrobit mrak a nechat ho plynout třeba až k vodnímu baru. Vodní dům pořádá každoročně i muzejní noc. Letos bude téma věnováno vydrám. Na programu je i společný oheň a opékání buřtů.
Více ZDE


Lysá žije! 2024
24. – 26. 5.
Letos to bude devět let, co odstartovaly městské slavnosti Lysá žije. Letošní ročník má třídenní program, který odstartuje večerními koncerty v pátek, bude následovat odpolední a večerní program v sobotu i neděli. Na programu je The Beatles Revival, Laura a její tygři, Staropražská kapela Hašlerka nebo Cimbálovka Vltava Praha. Chybět nebude divadlo nejen pro děti nebo kynologické ukázky.
Více
ZDE

Slavnostní den při příležitosti 30. výročí úmrtí Jarmily Novotné, Zámek Liteň
25. 5.
Zámek chystá připomínku 30 let od úmrtí Jarmily Novotné. Česká sopranistka patřila k nejzářivějším postavám světové operní scény
20. století. Zároveň byla známou herečkou v Hollywoodu.
Dne 25. května bude zpřístupněna hrobka rodiny Daubků, kde jsou uloženy její ostatky. Součástí akce bude přednáška o výzdobě této významné kulturní památky a malý koncert. Slavnostní den zakončí koncert v prostoru stodoly v areálu zámku.
Více ZDE

Gastrofestival v Kutné Hoře
25. 5.
Gastrofestival je jednou z nejvýznamnějších gastronomických slavností v regionu a oslavou dobrého jídla i nápojů. Tradičně je i letošní ročník gastronomicky zaměřen na biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Těšit se můžete na vybrané speciality mezinárodní kuchyně, zajímavá menu i sladkosti, místní pivo i víno. Objevíte poctivé lokální potraviny a další výrobky od místních producentů.
Více ZDE

Pražské jaro – Sukovy Křečovice
26. 5.
V kostele sv. Lukáše v Křečovicích proběhne koncert z děl Johanna Sebastiana Bacha, Jana Křtitele Vaňhala, Georga Friedricha Händela, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Franze Liszta. Interpretem bude Lucie Kaňková (soprán) a Aleš Bárta (varhany). Koncert se koná v rámci programu Pražské jaro 2024.
Více
ZDE


DESIGN LOCK market, Zámek Roztoky
26. 5. 
Tradiční akce se koná za podpory města a ve spolupráci se Středočeským muzeem. Díky tomu je vstup zdarma. DESIGN LOCK  je místem setkání kreativních lidí s chutí tvořit, ale i těch, kteří originalitu vyhledávají a dokážou ji ocenit. Návštěvníkům nabídne škálu výrobků (hračky, módu, knížky, bytové doplňky, šperky, kabelky, přírodní kosmetiku), ale i doprovodný program.
Více
ZDE
Připravila Lucie Vurbsová.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia  
    



Archiv