Menu

Jeseníky 2020 s Euroregionem Praděd

17. 09. 2020

Euroregion Praděd na české straně česko-polské hranice sdružuje 69 obcí a 6 přidružených členů a 39 obcí a 5 powiatů na polské straně hranice. Začátkem září jsem se zúčastnil jím pořádaného presstripu „Jeseníky 2020“. Na programu byla možnost vyzkoušení elektrokol a koloběžek; návštěva Vrbna pod Pradědem a jeho infocentra; v Holčovicích Afrického muzea Safari, rozhledny Skalka spolu s naučnou stezkou; prohlídka okolí Slezské Harty včetně infocentra v Leskovci nad Moravicí; návštěva Equirelaxu v Razové a přírodní památky Razovské tufity; Centra Slezská Harta; města Krnov zahrnující výšlap na Radniční věž a vlastnoruční ražbu krnovského groše, prohlídku koncertní síně sv. Ducha s varhanním koncertem, návštěvu Krnovské synagogy s prohlídkou expozice židovských podnikatelů, průmyslníků a vynálezců a ochutnávkou košer produktů, a v dalším z historických krnovských objektů, v měšťanském domě na Hlavním náměstí, pak ochutnávku produktů Kozí farmy Úvalno značky „Šťastná koza“. Program obsahoval i plavbu vyhlídkovou elektrolodí Harta po Slezské Hartě, během níž jsem o interview požádal ředitelku Euroregionu Praděd Ing. Alenu Šmigurovou.

Paní ředitelko, presstrip je jednou z aktivit, kterou realizujete v rámci svého akčního plánu.
Ano. Jak informoval i váš časopis Všudybyl, Moravskoslezský kraj disponuje šesti turistickými oblastmi. V každé působí certifikovaná společnost destinačního managementu, a pro turistickou oblast Jeseníky-východ plní Euroregion Praděd (spolu s dalšími úkoly) funkci jedné z nich. Každá z těchto šesti destinačních agentur má na to které období akční plán. Hlavním cílem všech akčních plánů je přivádět na území své turistické destinace a držet v ní pokud možno po co nejdelší dobu co největší kupní sílu turistů, jednodenních návštěvníků a výletníků. Jejich poptávka a peníze, za něž na místních trzích nakupují služby a výrobky, totiž výrazně přispívají k tvorbě a udržení pracovních míst a podnikatelských příležitostí, a v neposlední řadě ke zpomalení vylidňování restrukturalizací postižených regionů stálými obyvateli. Akční plány proto obsahují úkoly týkající se budování turistické destinace a jejího prosazování se na zdrojových trzích domácího cestovního ruchu a incomingu. Potenciální turisty a návštěvníky průběžně informujeme o turistických cílech, nabídkách a aktivitách, které u nás mohou realizovat. Vytváříme programy a podnikáme i další kroky ke zvyšování jejich povědomí o tom, co u nás mohou navštívit, vidět a zažít. Zejména jim pomáháme objevovat méně známá místa. Ostatně, jak zmínil Ing. Josef Havlík, předseda mikroregionu Slezská Harta, která elektroloď Harta provozuje, i díky tomu se v současné době plavba na ní těší tak velkému zájmu. Na elektrolodi Harta se konají i zajímavé firemní a další skupinové akce, takže letos už přepravila víc jak třináct tisíc pasažérů.

Euroregion Praděd je sdružení na české straně složené z měst obcí, které se nachází v Moravskoslezském a Olomouckém kraji na území okresů Bruntál a Jeseník. Jejich starostové a radní, s nimiž jsem během presstripu hovořil, si vaší práce hodně cení.
Jejich podpora je pro naši činnost klíčová. Vážíme si každého našeho člena a vzájemně spolupracujeme. Společně chystáme, a na území česko-polského euroregionu realizujeme, řadu projektů. Svoji činnost můžeme vykonávat nejen díky evropským dotacím, ale zejména díky podpoře a investicím Moravskoslezského kraje a Olomouckého kraje.

A jak už jste naznačila, paní ředitelko, jejich investice přinášejí stálým obyvatelům i návštěvníkům řadu pozitiv.
S Alenou Šmigurovou hovořil Jaromír Kainc.

www.europraded.cz
www.jeseniky-rodina.cz
www.facebook.com/RodinneJeseniky



Související články


Mice Rozhovory

Prezentace Spojených arabských emirátů v Karlových Varech

Cílem nebylo představit Spojené arabské emiráty jenom turistům, ale také hlavně obyvatelům Karlových Varů, říká primátorka...

28. 08. 2019

číst dál


Z domova Rozhovory

Cestovní ruch potřebuje silnou lobby

Neočekávám, že stát bude financovat celý rozvoj odvětví cestovního ruchu, ale minimálně by měl hledat způsob, jak v tvrdé globální...

03. 09. 2019

číst dál


Archiv