Menu

Podzim s chutí vína v Dolním Rakousku

22. 09. 2021

image

S koncem léta se také v Dolním Rakousku slaví vinobraní a burčák teče proudem, stejně jako se koná nepřeberné množství kulturních a zážitkových akcí. Malebná krajina vinohradů, podunajské lužní lesy nebo Vídeňské Alpy již brzy začnou hrát všemi barvami podzimu a lákají na pěší túry i cykloturistiku či k poznávání pestré kultury a historie země.

V Dolním Rakousku nejenže se pěstují špičková bílá vína, především domácí odrůda Veltlínské zelené, ale také ušlechtilá vína červená a samozřejmě Sturm neboli burčák. Dokvašený se jako velmi mladé víno podává pod názvem Heuriger neboli Letošní přímo u vinaře, zároveň se ale na přelomu léta a podzimu konají různorodé akce oslavující víno, často v inovativních formátech, pro dospělé i pro děti. Umožňují se ponořit do vinařské kultury, která je v tolika ohledech podobná té jihomoravské a zároveň velmi svébytná.

Jedním z jejích středobodů je Wachau, údolí Dunaje mezi Melkem a Kremží, až kýčovitě malebná krajina zapsaná do Světového kulturního dědictví UNESCO. Na výlet za lahodným vínem i dobrým jídlem však lze vyrazit také v jiných částech Dolního Rakouska, například oblastí Weinviertel na jih od Pálavy. Ať pěšky či kolmo, po naučné stezce mezi vinohrady nebo od sklípku ke sklípku, všude čeká barvitý program spojený s vinnou kulturou. V Rakousku je mimochodem dovoleno sednout na kolo i s až 0,8 promile alkoholu v krvi, navíc je v některých obcích po dobu konání vinařských akcí k dispozici bezplatná hromadná doprava. Anebo se během vinobraní lze u vinaře rovnou ubytovat a třeba dokonce přiložit ruku k dílu při sklizni hroznů.
www.dolni-rakousko.info/vinarsky-podzim

Dolní Rakousko protíná celkem 15 tisíc kilometrů turistických tras a 4 200 kilometrů cyklostezek, které samozřejmě nevedou jen mezi vinohrady. Dunajská cyklostezka láká na romantiku veletoku líně se vinoucího mezi kopci osázenými starobylými hrady, sportovně založení se vybijí na túrách po kopcích Vídeňského lesa, a kdo si nejlépe odpočine v klidu a tichu, může se ztratit světu v nedotčené přírodě údolí Gölsental, Traisental nebo Ybbstal. Mezi dlouhou řadu dech beroucích přírodních památek Dolního Rakouska patří třeba také vodopády na řece Große Ysper, která se valí dramaticky rozeklaným údolím s mohutnými skalními útvary a dřevěnými můstky.
www.dolni-rakousko.info/cyklistika-a-turistika-ve-vinarskem-regionu

Právě kolem soutěsky Ysperklamm již začínají dozrávat mirabelky, ze kterých místní vyrábí tradiční pálenky. Jak, to se lze dozvědět 15. října na akci Kriecherl brennt, dnu otevřených palíren a plných štamprlí. Na opačné straně země Dolní Rakousy, jihovýchodně od Vídně, se zase nachází vinařská oblast Thermenregion, tedy lázeňská. Její jméno odkazuje na četná lázeňská města v okolí, kam se jezdili ozdravovat vídeňští měšťané a šlechta včetně samotného císaře. Oblast protíná celá řada tematických stezek, mezi které patří třeba VIA.CARNUNTUM vedoucí podél památek na dávné osídlení Římany. Jejím středobodem je celosvětově jedinečná rekonstrukce města Carnuntum, kde lze navštívit funkční římské lázně, obchody či vily, ve kterých se zastavil čas ve čtvrtém století našeho letopočtu.
www.dolni-rakousko.info/podzimni-zazitkove-cesty

Před návštěvou Rakouska se netřeba registrovat ani podstoupit karanténu, jen je pro případ kontroly nutné mít u sebe negativní test na SARS-CoV-2 či doklad o očkování nebo prodělání nemoci Covid-19. V opačném případě stačí do 24 hodin v Rakousku podstoupit PCR nebo antigenní test s tím, že na děti do 12 let v doprovodu očkovaného dospělého se zmíněné povinnosti nevztahují. Při návratu do České republiky po pobytu delším než 24 hodin je nově nutné vyplnit příjezdový formulář Ministerstva zdravotnictví ČR s tím, že pouze osoby neočkované či bez prodělaného Covid-19 se navíc musí nechat otestovat.

Dolní Rakousko
Historické jádro dnešního Rakouska leží v srdci Evropy a již odedávna přitahovalo národy a mocnosti, které se zasloužily o pohnutou historii a bohaté kulturní dědictví této země. Díky prolínání alpské a panonské, severoevropské a jihoevropské klimatické zóny se v Dolním Rakouskou nachází na malém prostoru nesrovnatelná pestrost různých krajinných typů, jež charakterizují lužní lesy a stepi, pastviny a jezera, soutěsky a kopcovitá krajina, říční údolí a rašeliniště. Země na Dunaji se prezentuje jako přírodně půvabná, kulturně pozoruhodná a také vinařsky svůdná destinace pro dovolenou!
Připravil Jaroslav Ostrčilík.

www.dolni-rakousko.info



Archiv