Menu

Změna DPH u točeného piva

07. 02. 2020

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) prosazovala snížení sazby DPH pro služby restaurací již s nástupem EET. Od roku 2016 došlo dvakrát k převedení sazby DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje do nižší sazby, které se od května 2020 celkem snížily o 11%. AHR ČR toto vnímá jako velmi zásadní pomoc podnikatelům v pohostinství. Skutečnost, že došlo také ke snížení DPH na točené pivo v restauracích může podnikatelům spíše pomoci než uškodit.

Hlavním argumentem pro změny sazeb DPH byla diskriminace původně nastaveného systému od roku 2005, kdy provozovatel nakupoval suroviny se sníženou sazbou a samotné pokrmy danil vyšší, tedy základní sazbou DPH. Dnešní debaty o tom, zda zákazník bude vědět, kolik jej bude stát pivo v restauraci jsou zavádějící, neboť zákazník v nabídkovém lístku vždy dostává konečnou cenu produktu, včetně DPH. Malé výčepy a hospůdky přitom mnohdy ani plátcem DPH nejsou, takže se jich ani změna sazby nedotkne. Stejně tak obsluha má jednotlivé ceny produktů včetně sazeb DPH standardně nastaveny v pokladním systému.

Co se týká prodeje „přes ulici“ a rozdílných sazeb DPH, nejedná se opět o žádnou novinku pro zákazníky ani pro provozovatele restaurací, protože rozdílné zatížení v DPH například u pokrmů zde existuje řadu let.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu uvedl: „snižování daňového zatížení je vždy jednoznačně podporou pro podnikatele, ne jejich zatížením. Naše asociace mnoho let usilovala o změny sazeb DPH a většina podnikatelů v pohostinství změny v sazbách DPH vítá. Dosud jsme nezaznamenali žádný negativní ohlas ze strany našich členů, stejně tak jako žádný problém s technickou pří­pravou na změnu sazeb. V polovině dubna uspořádáme na toto téma konzultační workshop a naši členové rovněž obdrží přehlednou metodiku k práci s novými sazbami DPH, včetně kombinace služeb v případných balíčcích.“
Připravila AHR ČR.

www.ahrcr.cz

Výsledek obrázku pro ahr logo

 

Archiv