Změna DPH u točeného piva
07. 02. 2020
Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) prosazovala snížení sazby DPH pro služby restaurací již s nástupem EET. Od roku 2016 došlo dvakrát k převedení sazby DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje do nižší sazby, které se od května 2020 celkem snížily o 11%. AHR ČR toto vnímá jako velmi zásadní pomoc podnikatelům v pohostinství. Skutečnost, že došlo také ke snížení DPH na točené pivo v restauracích může podnikatelům spíše pomoci než uškodit.
Hlavním argumentem pro změny sazeb DPH byla diskriminace
původně nastaveného systému od roku 2005, kdy provozovatel nakupoval
suroviny se sníženou sazbou a samotné pokrmy danil vyšší, tedy základní
sazbou DPH. Dnešní debaty o tom, zda zákazník bude vědět, kolik jej bude
stát pivo v restauraci jsou zavádějící, neboť zákazník v nabídkovém
lístku vždy dostává konečnou cenu produktu, včetně DPH. Malé výčepy a
hospůdky přitom mnohdy ani plátcem DPH nejsou, takže se jich ani změna
sazby nedotkne. Stejně tak obsluha má jednotlivé ceny produktů včetně
sazeb DPH standardně nastaveny v pokladním systému.
Co se týká prodeje „přes ulici“ a rozdílných sazeb DPH, nejedná se
opět o žádnou novinku pro zákazníky ani pro provozovatele restaurací,
protože rozdílné zatížení v DPH například u pokrmů zde existuje řadu
let.
Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu uvedl: „snižování daňového
zatížení je vždy jednoznačně podporou pro podnikatele, ne jejich
zatížením. Naše asociace mnoho let usilovala o změny sazeb DPH a většina
podnikatelů v pohostinství změny v sazbách DPH vítá. Dosud jsme
nezaznamenali žádný negativní ohlas ze strany našich členů, stejně tak
jako žádný problém s technickou přípravou na změnu sazeb.
V polovině dubna uspořádáme na toto téma konzultační workshop a naši
členové rovněž obdrží přehlednou metodiku k práci s novými sazbami
DPH, včetně kombinace služeb v případných balíčcích.“
Připravila AHR ČR.