Žáci z Přímky na Two Coffee Champs 2023
04. 06. 2023
Co si představíte pod pojmem výběrová filtrovaná káva? Jak tato káva voní, jak chutná, jaké má vlastnosti? Odpovědi nejen na tyto otázky dostali žáci oboru Kuchař-číšník ze SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. na festivalu výběrové kávy Two Coffee Champs 2023, který se konal 19. 5. 2023 v Bratislavě.
„Festival byl ve znamení setkání odborníků a milovníků výběrové
kávy a zaměřený na ochutnávky kávy v různých přípravách z různých
oblastí světa, skloňovala se například místní jména Costarika,
Salvádor, Keňa, Ethiopie, Sumatra atd. Každá káva byla svým způsobem
originál. Jedna chutnala a voněla po třešních, druhá po čokoládě,
třetí po limetce nebo zeleném jablku a to bylo to, což mě i naše žáky
nejvíce překvapilo. Festival byl zaměřený na přednášky, cuppingy a
workshopy, jeden byl zaměřený na senzoriku. Byla jsem sama překvapená, jak
se mění chuť potraviny, když ji nevidíme. Společně jsme zkoušeli blind
tasting 25 vzorků, které jsme srovnávali s vzorky čichovými. Mezi další
zajímavost tohoto festivalu patřila přednáška Sebastiana Ramireze a Terky
Prejdové z Chicas Industry. Sebastian je kolumbijský farmář, coffee
designer a odborník na dané téma, který se zaměřuje na infuzované
kávy,“ sdělila Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborných
předmětů obor Kuchař-číšník.
Markéta Vlčková, žákyně KČ1.A, svoji pedagožku doplňuje: „Musím
přiznat, že jsem od této exkurze neměla velká očekávání, protože
nejsem zrovna milovníkem kávy, ovšem opak byl pravdou. Byla jsem překvapena,
jaké chutě se mohou v kávě skrývat, a to bylo to, co mě
bavilo.“
S hodnocením se přidává i spolužačka Nikola Nováková:
„Příležitost zúčastnit se festivalu a ochutnat a posoudit jednotlivé
druhy káv mě nadchla. Jelikož se téměř vždy jednalo o filtrovanou kávu,
mé chuťové buňky ji vyhodnotily jako kyselou a chuťově výraznou.
Zkušenosti jsem získala nové, ale má volba při objednávce v kavárně
zůstane při starém – mám ráda jemnější kávy s mlékem, jako
například cappuccino.“
„Jsem velmi ráda, že se exkurze žákům líbila. Věřím, že všechny
informace, které se o kávě dozvěděli, zúročí nejen u závěrečných
zkoušek, ale i ve své další profesní dráze,“ shrnula návštěvu
bratislavského kávového festivalu Mgr. Markéta Kselíková, vedoucí oboru
Kuchař–číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o.
Připravily Michaela Bednaříková a Ludmila
Karpíšková.
www.sousoszn.cz
www.facebook.com/sousoszn