Menu

Žáci z Přímky na Two Coffee Champs 2023

04. 06. 2023

Co si představíte pod pojmem výběrová filtrovaná káva? Jak tato káva voní, jak chutná, jaké má vlastnosti? Odpovědi nejen na tyto otázky dostali žáci oboru Kuchař-číšník ze SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o. na festivalu výběrové kávy Two Coffee Champs 2023, který se konal 19. 5. 2023 v Bratislavě.

primka_-_two_coffee_champs_2023

„Festival byl ve znamení setkání odborníků a milovníků výběrové kávy a zaměřený na ochutnávky kávy v různých přípravách z různých oblastí světa, skloňovala se například místní jména Costarika, Salvádor, Keňa, Ethiopie, Sumatra atd. Každá káva byla svým způsobem originál. Jedna chutnala a voněla po třešních, druhá po čokoládě, třetí po limetce nebo zeleném jablku a to bylo to, což mě i naše žáky nejvíce překvapilo. Festival byl zaměřený na přednášky, cuppingy a workshopy, jeden byl zaměřený na senzoriku. Byla jsem sama překvapená, jak se mění chuť potraviny, když ji nevidíme. Společně jsme zkoušeli blind tasting 25 vzorků, které jsme srovnávali s vzorky čichovými. Mezi další zajímavost tohoto festivalu patřila přednáška Sebastiana Ramireze a Terky Prejdové z Chicas Industry. Sebastian je kolumbijský farmář, coffee designer a odborník na dané téma, který se zaměřuje na infuzované kávy,“
sdělila Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborných předmětů obor Kuchař-číšník.

Markéta Vlčková, žákyně KČ1.A, svoji pedagožku doplňuje: „Musím přiznat, že jsem od této exkurze neměla velká očekávání, protože nejsem zrovna milovníkem kávy, ovšem opak byl pravdou. Byla jsem překvapena, jaké chutě se mohou v kávě skrývat, a to bylo to, co mě bavilo.“

S hodnocením se přidává i spolužačka Nikola Nováková: „Příležitost zúčastnit se festivalu a ochutnat a posoudit jednotlivé druhy káv mě nadchla. Jelikož se téměř vždy jednalo o filtrovanou kávu, mé chuťové buňky ji vyhodnotily jako kyselou  a chuťově výraznou. Zkušenosti jsem získala nové, ale má volba při objednávce v kavárně zůstane při starém – mám ráda jemnější kávy s mlékem, jako například cappuccino.“

„Jsem velmi ráda, že se exkurze žákům líbila. Věřím, že všechny informace, které se o kávě dozvěděli, zúročí nejen u závěrečných zkoušek, ale i ve své další profesní dráze,“ shrnula návštěvu bratislavského kávového festivalu Mgr. Markéta Kselíková, vedoucí oboru Kuchař–číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo, s.r.o.   
Připravily Michaela Bednaříková a Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz
www.facebook.com/sousoszn

Archiv