Vítězný twist na Bavorák? Fernet, káva a dubový tonik
12. 06. 2019
Krásné prostředí rozkvetlé botanické zahrady, inspirativní pojetí tradičního koktejlu v podání předních českých barmanů a chill out v zelené trávě. Takové bylo finále barmanské soutěže Můj Fernet Stock Bavorák 2019, které se uskutečnilo v úterý 11. června odpoledne v botanické zahradě v pražské Tróji.
Do závěrečných bojů se kvalifikovalo 12 účastníků z různých
koutů České republiky od Plzně po Ostravu. Jejich úkolem bylo namíchat
odborné porotě tři porce twistu na starý známý Bavorák – highball
koktejlu obsahujícího jako bázi minimálně 3 centilitry Fernetu Stock
Original nebo Citrus a maximálně dvě další složky.
Komise ve složení Aleš Svojanovský, Tomáš Melzer a Miloš Danihelka
v konečném účtování zvolila za vítěze Jana Šebka z pražského
L’Fleur baru. Pomyslná stříbrná medaile připadla Ivanu Sabo z pražské
restaurace Bad Jeff’s Barbecue a třetí místo obsadil Jan Zlámaný
taktéž z pražského podniku, bar shisha restaurantu Mibis.
Šampion Jan Šebek svůj koktejl nazvaný Coton vytvořil z Fernetu Stock
Original, Cold Brew Coffee cordialu a Spices&Oak toniku, ozdobil jej květem
heřmánku. „Inspiroval jsem se osobností Lionella Stocka, který se před
založením likérky v Čechách věnoval prodeji kávových likérů. Domácí
sladkokyselý cordial jsem vyrobil ze zelené a destilované kávy, abych
získal širší spektrum chuťových profilů. Protože Fernet před
lahvováním zraje několik týdnů v dubových kádích, zakomponoval jsem do
drinku Spices&Oak tonik, jenž kořeněné a dubové tóny likéru
vyzdvihuje. Heřmánek je pak jednou z veřejně deklarovaných ingrediencí,
z nichž se Fernet Stock Original vyrábí,“ popsal Jan Šebek kreativní
proces vedoucí ke vzniku jeho vítězného drinku.
Kromě peněžité odměny získal nejlepší barman možnost vyrobit si ve
spolupráci se společností Stock Plzeň-Božkov vlastní bitters.
„Z mixologického hlediska není jednoduché s Fernetem jako bází
pracovat, přesto jsme dnes ochutnali 12 zajímavých koktejlů, jejichž
autoři při tvorbě pracovali se špičkovými inovativními nápady. Dá se
říci, že všichni barmani si s nelehkým zadáním nakonec poradili,“
ocenil výkony finalistů jeden z hodnotících komisařů, prezident České
barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Barmanská soutěž Můj Fernet Stock Bavorák 2019 je součástí letošní
kampaně společnosti Stock Plzeň-Božkov, která si klade za cíl
zpopularizovat pozapomenutý klasický koktejl Bavorák sestávající
z Fernetu, toniku a plátku citronu. „Bavorák je tradice, na kterou se
trochu pozapomnělo. Proto jsme se rozhodli barmany ponouknout k vytvoření
lehkého zajímavého drinku souznícího s aktuálním trendem
nízkoalkoholických koktejlů. Pro barmany jsme kromě soutěže uspořádali
také seminář, v jehož rámci měli možnost nahlédnout přímo do výrobny
Fernetu Stock v Prádle na Plzeňsku,“ doplnil ambasador společnosti Stock
Plzeň-Božkov Michal Marešovský.
Připravil Michael
Lapčík.
www.cbanet.cz
www.iba-world.com