Tento pátek je světový den chleba, žita jíme čím dál méně
15. 10. 2020
Každý Čech sní průměrně
39,3 kilogramů chleba za rok. V roce 1989 to bylo o 17,5 kilogramu více*
než tomu je nyní. S nižší spotřebou chleba klesala i spotřeba žitné
mouky, která je dle odborných studií zdraví prospěšná. Žitné mouky
přitom sníme téměř pětkrát méně než naši předci před sedmdesáti
lety. Proti tomuto trendu jdou pekaři, kteří se nabídku žitného pečiva
snaží rozšiřovat. Například v patnácti pekárnách hypermarketů Globus
pečou vedle dalších druhů i chleby z žitné mouky a vlastního žitného
kvasu.
V roce 1948 průměrně každý obyvatel spořádal 46,8 kilogramů žitné
mouky. V roce 2018 už to bylo jen 9 kilogramů. Přitom se odborníci
shodují, že žito je pro fungování lidského těla velmi prospěšné.
Zásadní zlom u spotřeby hodnotnější žitné mouky nastal po roce 1989,
kdy trh zaplavily novinky v podobě bílých baget, croissantů, toastových
chlebů a hamburgerových žemlí. Posledních dvacet let se tak u nás
plošně zvýšila spotřeba pšeničné mouky. Na českých polích se díky
tomu pěstuje i mnohem méně žita. Loni se ho v Česku sklidilo třicetkrát
méně (157,6 tis. tun) než pšenice (4,8 mil. tun). I to může mít
zásadní vliv na snížení spotřeby klasického chleba z žitného kvasu.
Podle dat Českého statistického úřadu každý z nás snědl v roce
2018 o 1,3 kilo víc výrobků z pšeničné mouky než v roce 2017,
zatímco u žitné mouky byl nárůst jen o pouhých 200 gramů.
Žitné snažení pekařů
Spotřebu žitné mouky se proto snaží zvyšovat v pekárnách
Globus, kde denně vyrobí několik druhů chlebů denně od běžných až po
speciální. Receptury jsou postavené na různém podílu mouk v chlebech a
nechybí ani 100 % žitný chléb. „Výroba chlebů patří mezi
základní sortiment každého správného pekařství. Chléb z tradičního
žitného kvasu krásně voní, dobře chutná a zasytí na delší dobu než
bílé pečivo. Běžnou součástí našich chlebů je tradiční žitný kvas,
který si sami vyrábíme,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a
prodeje patnácti pekáren hypermarketů Globus. Podle něj by se mělo
v pekárenství používat víc žita, protože jde o hodnotnou potravinu
v jídelníčku.
Konzumace žitného pečiva prospívá redukci váhy,
má dobrý vliv i na trávení. Je ideální ke každodenní konzumaci. Energie
ze složených sacharidů se odbourává rovnoměrně a díky tomu má člověk
déle pocit sytosti. Žito je blízce příbuzné pšenici, ze všech obilnin
však obsahuje největší množství aminokyselin, je zdrojem komplexu vitaminu
B a vitaminu E. Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, vápník a zinek.
Výrobky z žitné mouky mají také nižší glykemický index (až 3 x
nižší než z pšenice) a obsahují více vlákniny. Energie ze složených
sacharidů se odbourává rovnoměrně a díky tomu má člověk déle pocit
sytosti.
Připravila
Lucie Kovandová.
www.globus.cz