Pivo HOLBA Premium Regionální potravinou Olomouckého kraje
06. 08. 2020
Pivovar Holba se se svým jantarovým ležákem Holba Premium umístil mezi 8 jedinečnými výrobky na špici soutěže Regionální potravina 2020 v Olomouckém kraji. Titul z nejsilněji zastoupené kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje tak poputuje do Hanušovic.
Do tradiční celostátní soutěže,
prostřednictvím které Ministerstvo zemědělství každoročně oceňuje
nejlepší zemědělské a potravinářské výrobky, se v Olomouckém kraji
přihlásilo na 42 výrobců s celkem 107 produkty. V pořadí
11. ročníku soutěže dominovala z hlediska největšího počtu
soutěžních produktů právě kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje
(s výjimkou vína z hroznů révy vinné), ve které prošlo hodnocením
odborné komise 21 vzorků (převážně piv) od 10 regionálních
výrobců.
Holba Premium, světlý ležák jantarové barvy s vyváženou chutí, hutnou
pěnou a poctivým řízem, který má na svém kontě již 7 ocenění
z celorepublikových i mezinárodních soutěží, si tak připisuje další
úspěch.
„Holba Premium se dlouhodobě těší oblibě nejen laických milovníků
dobrého piva, ale jeho kvalit si všímají také profesionální degustátoři
různých soutěží. Vždy jsme si zakládali na tom, že jsme nedílnou
součástí Jeseníků, a jsme proto vždy rádi, když nás jako svůj pivovar
bere i náš kraj. Jeseníky nejsou jen adresou, na které vaříme pivo, jsou
pro nás především zdrojem výjimečných surovin – vody, ječmene
i chmele, které našemu pivu dávají nezaměnitelný charakter,“
komentoval nové ocenění Ing. Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba
Hanušovice.
Regionální potravina – celostátní soutěž podporující domácí
výrobce lokálních potravin – každoročně vyhlašuje v celkem
9 soutěžních kategoriích napříč jednotlivými kraji vítězné produkty,
jejichž společným jmenovatelem je výjimečná chuť i kvalita a zároveň
splňují evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Přihlášené
výrobky musí být vyrobeny v daném regionu s minimálním podílem
místních surovin 70 %, přičemž hlavní složka musí být 100% domácího
původu.
Pivovar HOLBA, a. s., tradiční český výrobce (od roku 1874) se sídlem
v Hanušovicích je společně s pivovary ZUBR a Litovel součástí
pivovarské skupiny PMS. Holba je regionální pivovar s celostátním dosahem,
pivo však také vyváží např. na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska,
Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska, Ruska atd., ale třeba i do
Kolumbie.
Nejprodávanějším pivem je 11° ležák Holba Šerák, aktuálně se
pyšnící zlatými medailemi z European Beer Challenge (EBC) a World Beer
Awards (WBA) a oceněním Výrobek Olomouckého kraje. Úspěchy však slaví
také Holba Premium – zlatá na EBC a stříbrná na WBA a druhé místo
v soutěži České pivo. Jedinečnou součástí produkce pivovaru je
výhradně čepovaný ležák Holba Keprník, vyráběný z podhorských
ječmenů a ručně česaného horského chmele.
Připravila Veronika Váňová.
www.holba.cz
www.regionalnipotravina.cz