Nový díl podcastu CzechTourism „SBALENO“ „Cestovní ruch pod lupou“
21. 01. 2025
Co určuje současné trendy v cestovním
ruchu a jak může dobře nastavená vzájemná komunikace přispět k jeho
rozvoji? Jak v regionech funguje kongresový turismus nebo co je stěžejní
pro práci v cestovním ruchu? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší
další díl podcastu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism
s názvem „SBALENO“. V nejnovější epizodě se posluchači mohou těšit
na rozhovor s Norou Dolanskou, odbornicí na cestovní ruch, a Davidem Todtem,
specialistou na regionální hotelnictví a kongresový turismus.
Podcast jako inspirativní průvodce na
cesty
Atraktivní témata a inspirace na cesty. „SBALENO“ přináší
jedinečné příběhy hostů a tipy na zajímavá místa v Česku. Každý
měsíc zveřejňuje CzechTourism nový díl, na který poutá i krátkým
videem na oficiálních profilech (Facebook, LinkedIn,
YouTube), webových stránkách a
také na portálu Kudy z nudy. Samotné
díly si pak lidé mohou pustit exkluzivně v aplikaci Spotify.
„V nejnovější epizodě se věnujeme trendům v cestovním ruchu,
důležitosti vzájemné komunikace mezi aktéry v tomto oboru a řadě
dalších zajímavých témat. Naši hosté Nora Dolanská a David Todt sdílí
nejen své odborné pohledy, ale i zážitky z praxe,“ shrnuje ředitel
České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a
dodává: „Cestovní ruch je jedním z klíčových odvětví české
ekonomiky, přináší významné příjmy nejen státu, obcím a krajům, ale
i podnikatelům v regionech. V CzechTourism se proto maximálně snažíme
podpořit povědomí o této oblasti a přinést veřejnosti i jiné pohledy
na celý tento sektor. Podcasty jsou skvělým nástrojem, jak v neformálním
a dobře uchopitelném duchu můžeme probrat zásadní témata a nabídnout
lidem opravdu zajímavé informace.“
Klíč k udržitelnému turismu
Jedním z hlavních témat rozhovoru byla udržitelnost v cestovním
ruchu. Tedy problematika, která patří mezi priority agentury CzechTourism.
Česká centrála cestovního ruchu se snaží motivovat turisty, kteří
k nám jezdí, aby nemířili jen do destinací, jež jsou všeobecně známé
a tím pádem hojně navštěvované. Cílem je rovnoměrně rozprostřít
turismus v rámci tuzemska. „Současnost a budoucnost cestovního ruchu
je o tom, aby rezidenti akceptovali turisty a turisti pochopitelně akceptovali
rezidenty. Musíme se tedy mimo jiné zaměřit na možnosti podpory
vzájemného porozumění a efektivní komunikaci mezi jednotlivými aktéry
cestovního ruchu,“ vysvětluje Nora Dolanská, která v rozhovoru
zmiňuje i své zkušenosti při přípravě Karlových Varů na zápis na
seznam UNESCO. Nabízí zajímavý pohled na to, jak mohou kulturní památky
přispět k rozvoji cestovního ruchu a co je potřeba překonat.
„Protože tehdy byly prvotní reakce rezidentů negativní, bylo zásadní
s nimi komunikovat uchopitelnou formou. Vysvětlit jim, co pro ně a celé
město bude zápis na seznam UNESCO vlastně znamenat. A předejít tak
případným komplikacím,“ doplňuje Nora Dolanská.
Regiony a jejich specifika
David Todt, který v loňském roce zvítězil v anketě CzechTourism
Hrdinové
cestovního ruchu v kategorii „Objev roku do 30 let“, se mimo jiné
dělí o své zkušenosti z oblasti kongresového turismu, ale také
o nadšení pro práci v tomto oboru. „Nejdůležitější je, aby to
člověk dělal s láskou. Cestovní ruch je o zážitku, je to služba lidem
a musí tam být faktor toho, že to dělám rád,“ říká odborník na
regionální hotelnictví, který má v popisu práce i zviditelňování
méně známých destinací.
Každý měsíc nový díl
Co určuje současné trendy v cestovním ruchu? Jak mohou
regionální aktivity přispět k rozvoji celého odvětví? A bude
cestování pro všechny i v budoucnu? To vše a mnoho dalšího zazní
v nejnovější epizodě podcastu agentury CzechTourism „SBALENO“. Už teď
si ji můžete poslechnout v aplikaci Spotify.
Svět chutí a kulinářských zážitků
V únoru přineseme zajímavý rozhovor s Lubošem Kastnerem,
předním českým gastronomem a restauratérem, který se věnuje rozvoji
české gastronomie. Zazní mimo jiné, jak těžké je dnes v tomto oboru
uspět, jak si stojíme v porovnání s evropskou scénou a jestli je u nás
dostatek kvalitních restaurací.
Připravila
Kateřina Beránková.
www.kudyznudy.cz
www.czechtourism.cz
www.visitczechrepublic.com