Menu

Nový díl podcastu CzechTourism „SBALENO“ „Cestovní ruch pod lupou“

21. 01. 2025

Co určuje současné trendy v cestovním ruchu a jak může dobře nastavená vzájemná komunikace přispět k jeho rozvoji? Jak v regionech funguje kongresový turismus nebo co je stěžejní pro práci v cestovním ruchu? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší další díl podcastu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism s názvem „SBALENO“. V nejnovější epizodě se posluchači mohou těšit na rozhovor s Norou Dolanskou, odbornicí na cestovní ruch, a Davidem Todtem, specialistou na regionální hotelnictví a kongresový turismus.

Podcast jako inspirativní průvodce na cesty
Atraktivní témata a inspirace na cesty. „SBALENO“ přináší jedinečné příběhy hostů a tipy na zajímavá místa v Česku. Každý měsíc zveřejňuje CzechTourism nový díl, na který poutá i krátkým videem na oficiálních profilech (Facebook, LinkedIn, YouTube), webových stránkách a také na portálu Kudy z nudy. Samotné díly si pak lidé mohou pustit exkluzivně v aplikaci Spotify. „V nejnovější epizodě se věnujeme trendům v cestovním ruchu, důležitosti vzájemné komunikace mezi aktéry v tomto oboru a řadě dalších zajímavých témat. Naši hosté Nora Dolanská a David Todt sdílí nejen své odborné pohledy, ale i zážitky z praxe,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: „Cestovní ruch je jedním z klíčových odvětví české ekonomiky, přináší významné příjmy nejen státu, obcím a krajům, ale i podnikatelům v regionech. V CzechTourism se proto maximálně snažíme podpořit povědomí o této oblasti a přinést veřejnosti i jiné pohledy na celý tento sektor. Podcasty jsou skvělým nástrojem, jak v neformálním a dobře uchopitelném duchu můžeme probrat zásadní témata a nabídnout lidem opravdu zajímavé informace.“

Klíč k udržitelnému turismu
Jedním z hlavních témat rozhovoru byla udržitelnost v cestovním ruchu. Tedy problematika, která patří mezi priority agentury CzechTourism. Česká centrála cestovního ruchu se snaží motivovat turisty, kteří k nám jezdí, aby nemířili jen do destinací, jež jsou všeobecně známé a tím pádem hojně navštěvované. Cílem je rovnoměrně rozprostřít turismus v rámci tuzemska. „Současnost a budoucnost cestovního ruchu je o tom, aby rezidenti akceptovali turisty a turisti pochopitelně akceptovali rezidenty. Musíme se tedy mimo jiné zaměřit na možnosti podpory vzájemného porozumění a efektivní komunikaci mezi jednotlivými aktéry cestovního ruchu,“ vysvětluje Nora Dolanská, která v rozhovoru zmiňuje i své zkušenosti při přípravě Karlových Varů na zápis na seznam UNESCO. Nabízí zajímavý pohled na to, jak mohou kulturní památky přispět k rozvoji cestovního ruchu a co je potřeba překonat. „Protože tehdy byly prvotní reakce rezidentů negativní, bylo zásadní s nimi komunikovat uchopitelnou formou. Vysvětlit jim, co pro ně a celé město bude zápis na seznam UNESCO vlastně znamenat. A předejít tak případným komplikacím,“ doplňuje Nora Dolanská.

Regiony a jejich specifika
David Todt, který v loňském roce zvítězil v anketě CzechTourism Hrdinové cestovního ruchu v kategorii „Objev roku do 30 let“, se mimo jiné dělí o své zkušenosti z oblasti kongresového turismu, ale také o nadšení pro práci v tomto oboru. „Nejdůležitější je, aby to člověk dělal s láskou. Cestovní ruch je o zážitku, je to služba lidem a musí tam být faktor toho, že to dělám rád,“ říká odborník na regionální hotelnictví, který má v popisu práce i zviditelňování méně známých destinací.

Každý měsíc nový díl
Co určuje současné trendy v cestovním ruchu? Jak mohou regionální aktivity přispět k rozvoji celého odvětví? A bude cestování pro všechny i v budoucnu? To vše a mnoho dalšího zazní v nejnovější epizodě podcastu agentury CzechTourism „SBALENO“. Už teď si ji můžete poslechnout v aplikaci Spotify.

Svět chutí a kulinářských zážitků
V únoru přineseme zajímavý rozhovor s Lubošem Kastnerem, předním českým gastronomem a restauratérem, který se věnuje rozvoji české gastronomie. Zazní mimo jiné, jak těžké je dnes v tomto oboru uspět, jak si stojíme v porovnání s evropskou scénou a jestli je u nás dostatek kvalitních restaurací.
Připravila Kateřina Beránková.

www.kudyznudy.cz
www.czechtourism.cz
www.visitczechrepublic.com

Archiv