Na 60 % restaurací vítá zavedení zaměstnaneckých paušálů na stravu
28. 06. 2020
Asociace hotelů a restaurací České republiky podporuje zavedení paušálního příspěvku zaměstnavatele zaměstnanci na stravu, jako alternativu pro klasické stravenky a další benefit pro zaměstnance. Většina podnikatelů v pohostinství nemá obavy, že by zavedení této další alternativy vedlo ke snížení hostů v restauracích v době obědů.
AHR ČR provedla průzkum mezi provozovateli
restaurací, aby zjistila jejich pohled na zavedení paušální podpory
stravování zaměstnanců, který v pondělí projednává vláda. Průzkumu
se zúčastnilo přes téměř 600 respondentů z řad provozovatelů
restaurací a stravovacích služeb. Průzkum proběhl ve dnech 15. – 18.6.,
tedy v době po ukončení krizového stavu a v době, kdy ještě stále
platí omezení provozů restaurací. Z průzkumu jasně vyplývá, že
i přes nucenou odstávku stravovacích služeb stále platí, že více než
polovina provozovatelů restaurací (56 %) jednoznačně podporuje zavedení
paušálu a stejný počet podnikatelů je přesvědčeno, že toto opatření
nepovede k dlouhodobému poklesu hostů, jak neustále tvrdí odpůrci této
změny. Celkem 17 % zatím neví, provozovatelé restaurací vnímají
stravenky jako administrativně zatěžující, a navíc odmítají platit
provize z každé vytištěné stravenky až ve výši 6 % celkové hodnoty.
Z tohoto důvodu proto stále více než 30 % restaurací stravenky ani
neakceptuje.
„Systém přinese pak další
konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni
přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich
vydavatelů, jedině vítáme.
Stravenky se neruší, pouze přibyde další možnost, jak stravování
zaměstnanců řešit. Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je
nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají,
nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a
každým rokem mnoho stravenek
zákazníkům propadá. V pohostinství jsme zvyklí na konkurenční
prostředí a rozhodně se jej nebojíme. Více než polovina podnikatelů tento
krok vítá.“ Uvedl
Václav Stárek, prezident AHR ČR.
Připravila Miluše
Jaklová.
www.ahrcr.cz