Houslař Jaroslav Kohout pracuje pro Pavla Šporcla
24. 08. 2020
Řečeno s klasikem: houslař, ten tvrdý chleba má. Musí znát trup, krk, kobylku, struník, kolíčník, šnek i hmatník. Všechny tyto termíny má v malíčku Jaroslav Kohout, jemuž se v Libereckém kraji dostalo ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby. Ne nadarmo: pracuje pro výběr těch nejlepších českých hudebníků.
K jeho klientům například patřil Josef Suk,
patří Pavel Šporcl, profesor Ivan Ženatý a další muzikusové. Vedle
každoroční účasti na Mezinárodních houslových kurzech
v Turnově prezentuje řemeslník své umění například na stejnojmenných
kurzech pořádaných ostravskou konzervatoří nebo na Mezinárodní houslařské soutěži
Věnceslava Metelky v Náchodě.
„Možná jen málokdo ví, že
v našem kraji působí mezi jinými řemeslníky i houslař. A ještě
k tomu opravdový Pan houslař, který vyrábí špičkové nástroje pro naše
nejlepší houslisty,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu,
památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Jaroslav Kohout ve své dílně pracuje podle
tradičních modelů; ze dřeva upřednostňuje javor z Bosny a smrk
z italských Dolomit, jejichž stáří nesmí klesnout pod pět let. To je
zárukou dostatečného vyzrání dřeva, které vyloučí případné
pozdější deformace.
První housle vznikly před rokem 1550 v severní Itálii. Nejstarší známý
nástroj postavil Andrea Amati. Až do konce 18. století byly ceněné housle
s užší horní částí těla z dílny rakouského houslaře Jakoba
Stainera. Od konce 18. století se pak začaly objevovat a více využívat
stradivariovské housle se silnějším zvukem.
Připravil
Jan Mikulička.
www.houslar.eu
www.liberecky-kraj.cz