Česko si drží pozici na špici světového pivního turismu
30. 08. 2024
Česko láká stále více turistů i díky bohaté pivní tradici.
Podle posledních statistik České centrály cestovního ruchu –
CzechTourism se mezi nejoblíbenější pivní destinace řadí Plzeňský
Prazdroj, který loni navštívilo bezmála 530 tisíc lidí, a pivní unikáty
v Žatci, jako jsou Chrám Chmele a Piva nebo Chmelařské muzeum. Významný
nárůst zaznamenávají i pivní lázně, jejichž popularita stoupá
napříč republikou.
Pivní stezky a exkluzivní zážitky táhnou turisty do Česka
Tuzemsko je vyhledávanou destinací pro milovníky piva z celého
světa. Díky dlouhé tradici pivovarnictví, pestrým zážitkům a propojení
pivní kultury s historií a místními tradicemi, se stává centrem tzv.
pivní turistiky. Tento trend potvrzují rostoucí počty návštěvníkům
stejně jako nové pivní produkty, které lákají nejen na ochutnávku piva,
ale i na kulturní a historické zážitky. Tak například Pivovar
Radegast v Moravskoslezském
kraji loni zaznamenal v meziročním srovnání nárůst počtu turistů
o 188 %. Pro jeho návštěvu se rozhodlo 19 600 lidí. V uplynulém roce
také výrazně stoupla obliba Muzea
pivovarnictví v Táboře, Pivovaru
Velké Popovice ve středních
Čechách nebo třeba Návštěvnického
centra Budějovického Budvaru. A výrazně se zvýšila návštěvnost
i v případě klíčových míst souvisejících s pivem v oblasti Žatce.
„Česko má výjimečný potenciál v oblasti pivního turismu, díky
své dlouhé historii vaření piva, unikátním pivovarům a současnému
trendu zážitkového a udržitelného turismu. Naším cílem je ukázat, že
cestování za pivem může být nejen o ochutnávce skvělého piva, ale také
o poznávání české kultury, tradic a historie. Tuzemské pivovary
nabízejí zážitky, které kombinují tradici s moderními inovacemi, což je
klíč k lákání bonitních turistů,” říká ředitel České
centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává:
„K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. A Česko
nabízí unikátní spojení vynikajících pokrmů a vychlazené sklenice
pěnivého moku. Zárukou kvality je modré logo na dveřích certifikovaných
restaurací, které jsme na vlastní chuťové buňky vyzkoušeli v rámci
našeho projektu CzechSpecials.
V seznamu certifikovaných provozoven s tou nejvyšší kvalitou najdeme
i několik pivovarů a minipivovarů napříč republikou.”
Pivní turismus v Česku získává i mezinárodní uznání. Jedním
z jeho vrcholů je prohlídková
trasa v Plzeňském Prazdroji, která letos v březnu získala v rámci
31. ročníku soutěže WorlTravel
Awards 2024 prestižní ocenění v kategorii Europe's Leading Beer Tour
Visitor Experience 2024 za nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu
v Evropě. Překonala tak nejslavnější pivovary světa, jako je irský
Guinness, belgická Stella Artois nebo holandský Heineken. Ročně ji
navštíví statisíce návštěvníků z řad našinců i cizinců. Což
potvrzuje fakt, že Česko je atraktivní turistická destinace.
Žatec – světově unikátní chmelová krajina pod ochranou
UNESCO
Významným přínosem pro český pivní turismus bylo loňské
zařazení Žatce
a krajiny žateckého chmele na seznam UNESCO. Žatec je tak prvním místem
na světě, kde je chmelařská krajina chráněna tímto prestižním statutem.
Návštěvníci regionu se mohou procházet chmelnicemi, navštívit Chmelařské
muzeum nebo ochutnat piva hned z několika pivovarů, kde je vaří
z místního chmele. Jeho jedinečnost, historie pěstování a tradice sahají
několik století zpět a činí tak z Česka výjimečné místo na pivní
mapě světa. Každý rok město láká návštěvníky na Žateckou dočesnou. Ta
letošní proběhne ve dnech 6. – 7. září 2024.
A že je o Žatec a jeho okolí čím dál větší zájem, potvrzují
i data. Za posledních 14 let desetinásobně stoupl počet lidí, kteří se
rozhodli pro návštěvu zdejšího Chrámu
Chmele a Piva. Zatímco v roce 2010 jich na toto místo zamířilo 1 464,
loni to bylo už 15 728. Stejně velký nárůst počtu návštěvníků
zaznamenal v tomto regionu během uplynulého desetiletí i Zámek
Stekník, který patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám
v Čechách. Loni ho navštívilo 14 344 turistů. Kromě tradičních
zámeckých okruhů nabízí příchozím také možnost dozvědět se řadu
zajímavostí o historii piva, a to v rámci výstav věnovaných chmelové
tématice s názvem „Jak se češe do věrtele“.
Praha
propojuje pivo a kulturu
Nově přistupuje k propagaci piva i česká metropole. Prezentaci
malých pivovarů spojuje s návštěvou čtvrtí mimo historické centrum.
Podporuje tak autenticitu regionu a lokální zážitky. Prostřednictvím
nových komentovaných prohlídek mají turisté možnost ochutnat piva
z menších pivovarů, dozví se o historii pivovarnictví a navštíví
klášterní pivovary. Praha tak láká na unikátní propojení piva
s kulturními akcemi a expozicemi, které reflektují bohatou historii
města.
Trendy v pivní turistice: vzestup craft beer tourism
Pivní turismus neboli „craft beer tourism“ není jen doménou
hlavního města. Nové tematické pivní
stezky a pivní
lázně, které nabízejí autentické a lokální zážitky najdou
vyznavači pěnivého moku po celém Česku. Trendem je pak především
cestování za menšími řemeslnými
pivovary. Nabízejí nejen kvalitní a originální piva, ale i zážitky
spojené s jejich výrobou a místními tradicemi.
„Čeští pivovarníci se stále více zaměřují na kvalitu a
udržitelnost, což přitahuje náročnější turisty. Naši členové spojují
výrobu piva s místními tradicemi a nabízí tak komplexní zážitky, které
zahrnují nejen pití piva, ale také prohlídky pivovarů, exkurze do chmelnic
či workshopy vaření piva. Příležitost vyzkoušet speciální druhy piv
přinese i významná událost pro všechny pivovarníky – Svatováclavská
slavnost, která se koná každoročně v září a odstartuje Dny českého
piva, které jsou svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Během
nich řada našich pivovarů nabídne pivní speciály a kulturní
události,“ říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš
Slunečko.
Cílem všech těchto aktivit je snaha ukázat, že české pivo je víc než
jen alkoholický nápoj. Je to součást bohaté kulturní tradice, spojené
s místními zajímavostmi a gastronomií. Turisté jsou tak vedeni k tomu,
aby si užívali pivo v kontextu místní kultury a historie, a zároveň se
chovali zodpovědně a s respektem k daným regionům. Přehled pivních
stezek, pivovarů, pivních lázní, muzeí a dalších objektů spojených
s pěstováním či ochutnávkou piva přináší agentura CzechTourism na
svém portále Kudy
z nudy. Zájemci o tuto oblast mohou vybírat ze značného množství
zážitků – od návštěv klášterních pivovarů až po účast na
pivních workshopech, kde si turisté mohou zkusit, jaké to je uvařit si
vlastní pivo.
Připravila
Kateřina Beránková.
www.kudyznudy.cz
www.czechtourism.cz
www.visitczechrepublic.com