Menu

Česko se pyšní jedněmi z nejbezpečnějších a nejkvalitnějších potravin na světě

14. 10. 2021

Česko se podle nedávno zveřejněných výsledků již devátého ročníku Indexu globální potravinové bezpečnosti (The Global Food Security Index - GFSI) britského týdeníku The Economist umístilo na pátém místě žebříčku hodnotícího dostupnost potravin, jejich kvalitu či bezpečnost. Kromě toho se žebříček, který letos porovnával 113 zemí na základě setu 59 unikátních indikátorů, zaměřil i na přírodní zdroje, jejich stav či vlivy a rizika související se změnami klimatu.

Právě stav zmíněných přírodních zdrojů v Česku byl v rámci indexu hodnocen velice pozitivně. Zatímco podíl znehodnocené půdy ve světě se v průměru pohybuje okolo 20 %, u nás je to pouhých 6 % půdy, která je znehodnocená, tedy např. erodovaná nebo kontaminovaná. K dobrému umístění dále například přispělo mírné klima na našem území, či zájem politiků o téma bezpečnosti potravin. Nadprůměrně byla hodnocena i rozmanitost v lokálních pokrmech. Mezi další silné stránky (tedy indikátory, ve kterých Česko dosáhlo skóre vyššího jak 75 bodů) pak odborní hodnotitelé zařadili například velice nízké procento lidí pod hranicí chudoby, zemědělskou vyspělost včetně investic do výzkumu a vývoje, či dostupnost finančních zdrojů a služeb pro farmáře.

Dobré výsledky Česka v indexu se odrážejí i v přístupu pražských cateringových společností, které se v rámci svých iniciativ zaměřují na lokální zdroje surovin, omezení plýtvání a bezodpadovou politiku. Společnosti například při přípravě občerstvení pro eventy dbají na výběr takových dodavatelů, kteří splňují podmínky vhodného obdělávání půdy a přístupu k přírodním zdrojům, vyhledává především lokální pěstitele a chovatele a ctí sezónnost jednotlivých surovin. Pokrmy je tak možné připravovat čerstvé přímo na místě, bez nutnosti použití dálkové přepravy a příprav polotovarů. „Kromě pečlivého výběru dodavatelů se též snažíme zamezit plýtvání vodou jak při výrobě pokrmů, tak poté při mytí nádobí a úklidu a používáním kohoutkové vody též snižujeme množství odpadu. Soustředíme se na recyklaci a používáme kompostovatelné a recyklovatelné nádobí. Navíc máme i vlastní zahradu tzv. Urban Farm, kde pěstujeme bylinky, které pak při přípravě pokrmů a nápojů používáme. Při některých akcích, které jsou celým svým konceptem založeny na udržitelnosti, ani žádné jídlo nepřijde nazbyt – co hosté nedojí si mohou odnést domů,“ doplňuje Jan Šmelhaus. Cateringu. Mezinárodní organizátoři akcí, kteří dbají na kvalitu, čerstvost potravin a udržitelnost akcí jako takovou, tak v Praze a Česku dozajista najdou širokou nabídku služeb, jež splňují jejich náročné požadavky.

Před Česko se skóre ve výši 78,6 bodu na žebříčku dostala čtveřice evropských zemí: Finská republika (85,3 bodu), Irská republika (83,8 bodu), Nizozemské království (79,9 bodu) a Rakouská republika (79,4 bodu). V těsném závěsu pak skončilo Spojené království Velké Británie a Severního Irska se 78,5 body a Švédské království se 78,1 body. První desítku zemí pak doplnil Stát Izrael, následován Japonskem a Švýcarskou federací.  Spolková republika Německo, se kterým je Česko často ohledně kvality potravin srovnáváno, skončila až na 13. pozici, naši slovenští sousedé pak až na 40. místě. Kompletní výsledky jednotlivých hodnocených zemí lze nalézt zde.
Připravila Hanka Krejbichová.

www.pragueconvention.cz
www.prague.eu
 

Archiv