CBA vyzývá vládu k dalšímu kompenzování gastronomického sektoru
10. 12. 2020
Otevřený dopis prezidenta České barmanské asociace vládě ČR z 8. prosince 2020 s výzvou ke kompenzaci ušlých tržeb gastronomickým podnikům
Vážený pane premiére, vážení členové vlády ČR,
po nekonečných týdnech čekání se minulý čtvrtek podnikatelé
v pohostinství dočkali alespoň částečného znovuotevření restaurací,
barů, pivnic či kaváren. Nikdo neočekával, že toto znovuotevření
omezené 22. hodinou bude vysvobozením z letošního strádání, dávalo
však v kombinaci s prezentovaným systémem PES naději na smysluplný
rozjezd k dalekému cíli – normálnímu stavu.
Naprostá většina gastronomických podniků v Česku byla připravena a
ochotna zatnout zuby, akceptovat systémem PES jasně nastavené podmínky,
dodržovat přísná hygienická opatření, zavírací dobu i sníženou
návštěvnickou kapacitu. Mediální prostor ale bohužel ovládli
provozovatelé, kteří nastavená pravidla porušovali.
Z vyjádření vládních činitelů jsem získal dojem, že od zítřka
platná zpřísnění pro gastronomii jsou zaváděna právě jako reakce na
tyto případy nezodpovědného chování. Pokud je to tak, musím se vůči
takto uplatňovanému principu kolektivní viny ohradit. Zodpovědná většina
podnikatelů přece v žádném případě nemůže doplácet na nezodpovědnou
menšinu. Mám za to, že stát by měl dohlížet na dodržování pravidel a
toto dodržování konkrétně vymáhat. Nikoliv šmahem sankcionovat celý
sektor ekonomiky, byť toto „házení do jednoho pytle“ může být pro
stát výhodnější či jednodušší.
Za aktuálně nastavených podmínek s otevírací dobou omezenou 20. hodinou
nemá pro valnou část provozovatelů restaurací ekonomický smysl podniky
otevírat. Pro provozovatele pivnic, barů a klubů pak už nemá vůbec
žádný smysl otevírat. Zvláště s vidinou toho, že nastavená pravidla se
(navzdory dřívějším proklamacím o systému PES) ve velmi rychlém sledu
nepředvídatelně mění. Každé obnovení či zastavení provozu generuje
značné náklady, na jejichž pokrytí podnikatelé opět někde musejí sehnat
peníze.
Podnikatelům ani naší asociaci samozřejmě nezbývá nic jiného, než od
středy 9. 12. nová omezení respektovat. Zároveň Vás tímto žádám,
abyste ve vládním týmu projednali kompenzování ušlých tržeb
gastronomickým podnikům. Náš obor se zítřkem ocitá morálně
i ekonomicky na dně a již zkrátka není možné jej nadále decimovat
nedostatečnou podporou v této mimořádné situaci.
Proto Vás žádám o projednání výše uvedených kompenzací. Inspirovat se
je možné například u rakouského modelu, jehož autoři jako základ
kompenzací zvolili procenta z obratu daného podniku v minulém roce. Předem
děkuji za projednání této agendy a jsem kdykoliv k dispozici pro
případnou spolupráci.
S úctou
Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace
www.cbanet.cz
www.iba-world.com