Bylinný vermut z vinice sv. Kláry
17. 02. 2021
Uplynulý rok přinesl z důvodu probíhající pandemie nemoci covid-19 řadu negativ a zrušených akcí, a to včetně oblíbeného Vinobraní sv. Kláry. Hrozny, jež se vloni nemohly proměnit v jedinečný místní burčák, ale nazmar nepřišly. Naopak. Vinaři využili příležitosti a z přebytku vinného moštu se rozhodli vytvořit novinku, která od podzimu letošního roku obohatí nabídku Vinotéky sv. Kláry. Ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT totiž vznikne kořenitý vermut, na jehož přípravu byly využity také místní byliny.
Ačkoliv na Botanickou zahradu hl. m. Prahy doléhá pandemie v mnoha ohledech
negativně, jsou oblasti, kam situace přinesla nečekané příležitosti.
„Hrozny, které jsme v roce 2020 nezpracovali na burčák, jsme využili
jako základ pro výrobu kořenitého vermutu. Pravděpodobně od září
letošního roku se tak nabídka naší vinotéky opět rozšíří o další
zajímavý produkt,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady
hl. m. Prahy. Není to poprvé, kdy sortiment odrůdových vín a cuvée
z památkově chráněné vinice sv. Kláry obohatí atraktivní novinka.
V předchozích letech mohli zájemci ochutnat například nealkoholický
mošt, slámové víno, perlivé frizzante či odrůdové vinné pálenky.
Tentokrát našly využití nejen hrozny, ale také byliny pěstované ve
venkovních expozicích botanické zahrady, na jejichž výběru se podílely
kurátorky Botanické zahrady hl. m. Prahy Klára Lorencová a Jarmila
Skružná. „Při přípravě receptury jsme navázali na tradici
klášterních zahrad. Vinice sv. Kláry ve 13. století náležela pražskému
klášteru sv. Jiří, který byl sídlem benediktinek. Tehdejší klášterní
medicína byla založená na špičkové znalosti léčivých účinků bylin.
Ne náhodou zde vznikaly také receptury mnoha bylinných likérů. Proto jsme
se rozhodli využít našich zdrojů a spolu s lihovarem LANDCRAFT vytvořit
novinku – bylinný vermut z vinice sv. Kláry,“ vysvětluje Eliška
Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Kláry. Základem byly hrozny z ukázkové
části vinice, kde je prezentováno zhruba sto různých odrůd. Vinný mošt
byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s prvními
bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde bude zrát po dobu
přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat
v průběhu letošního září.
Připravila Darina
Miklovičová.
www.botanicka.cz
https://landcraft.cz/