Menu

Bylinný vermut z vinice sv. Kláry

17. 02. 2021

Uplynulý rok přinesl z důvodu probíhající pandemie nemoci covid-19 řadu negativ a zrušených akcí, a to včetně oblíbeného Vinobraní sv. Kláry. Hrozny, jež se vloni nemohly proměnit v jedinečný místní burčák, ale nazmar nepřišly. Naopak. Vinaři využili příležitosti a z přebytku vinného moštu se rozhodli vytvořit novinku, která od podzimu letošního roku obohatí nabídku Vinotéky sv. Kláry. Ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT totiž vznikne kořenitý vermut, na jehož přípravu byly využity také místní byliny.

botanicka_-_vermut

Ačkoliv na Botanickou zahradu hl. m. Prahy doléhá pandemie v mnoha ohledech negativně, jsou oblasti, kam situace přinesla nečekané příležitosti. „Hrozny, které jsme v roce 2020 nezpracovali na burčák, jsme využili jako základ pro výrobu kořenitého vermutu. Pravděpodobně od září letošního roku se tak nabídka naší vinotéky opět rozšíří o další zajímavý produkt,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Není to poprvé, kdy sortiment odrůdových vín a cuvée z památkově chráněné vinice sv. Kláry obohatí atraktivní novinka. V předchozích letech mohli zájemci ochutnat například nealkoholický mošt, slámové víno, perlivé frizzante či odrůdové vinné pálenky. Tentokrát našly využití nejen hrozny, ale také byliny pěstované ve venkovních expozicích botanické zahrady, na jejichž výběru se podílely kurátorky Botanické zahrady hl. m. Prahy Klára Lorencová a Jarmila Skružná. „Při přípravě receptury jsme navázali na tradici klášterních zahrad. Vinice sv. Kláry ve 13. století náležela pražskému klášteru sv. Jiří, který byl sídlem benediktinek. Tehdejší klášterní medicína byla založená na špičkové znalosti léčivých účinků bylin. Ne náhodou zde vznikaly také receptury mnoha bylinných likérů. Proto jsme se rozhodli využít našich zdrojů a spolu s lihovarem LANDCRAFT vytvořit novinku – bylinný vermut z vinice sv. Kláry,“ vysvětluje Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Kláry. Základem byly hrozny z ukázkové části vinice, kde je prezentováno zhruba sto různých odrůd. Vinný mošt byl ihned po sklizni dolihovaný vinnou pálenkou a společně s prvními bylinnými extrakty uložen v dubovém sudu v lihovaru, kde bude zrát po dobu přibližně jednoho roku. Zájemci budou moci tuto novinku poprvé ochutnat v průběhu letošního září.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
https://landcraft.cz/

    landcraft_log

Archiv
for kids