Menu

Hmyz na talíři

28. 02. 2017

V rámci festivalu Cesty světem prezentoval 27. ledna lektor David Švejnoha ve znojemské střední škole na Přímětické ulici hmyz jako kulinářskou surovinu. Odborný výraz pro využití hmyzu coby potravy zní entomofagie. Jde o zcela běžnou záležitost ve většině zemí planety. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky na konzumaci hmyzu doslova závisejí lidské životy. Tato početná skupina živočichů je ale především vyhledávanou lahůdkou. Je tedy otázka, proč entomofaie není rozšířena i v bohatých průmyslových státech. Vždyť krom předsudků neexistuje objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku jsou běžně k dostání dárkové koše jedlého hmyzu. Hmyz je právem nazýván surovinou třetího tisíciletí. Obsahuje unikátní množství bílkovin, a to až šedesát procent, nenasycené mastné kyseliny a další látky příznivé pro lidské tělo. OSN a EU vynakládají prostředky na studium jedlého hmyzu. Důvody jsou i ekonomické a ekologické. Hmyz by mohl být náhradou za velkochovy dobytka.
Že hmyzí kuchyně může být show, se přesvědčili studenti druhého ročníku oboru hotelnictví a turismus. Přednášku zhodnotili jako nejlepší, co kdy absolvovali. David Švejnoha přivezl čerstvou surovinu a připravil ji před zraky návštěvníků. Hmyz je vždy z kontrolovaného chovu. Usmrtil jej vhozením do vroucí vody, což je nejrychlejší a nejhumánnější. Poté jej smažil na pánvi v oleji nebo na másle. Dochucen byl solí, popřípadě chilli.
„Byl to neskutečný zážitek. Ochutnal jsem všechno. Cvrčci připomínali banánové chipsy, červi evokovali chuť chilli con carne a smažený šváb byl asi nejlepší. Připomínal pražené oříšky,“ řekl student Vladimír Doležal.
Připravila Mgr. Kateřina Kotoučová


 

Archiv vydání

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

AKTUÁLNÍ ČÍSLO
VŠUDYBYL 03/2019
03/2019 číst aktuální číslo
Restaurace Novoměstský pivovar
Czech specials new