Menu

Zaměřeno na čínského turistu

01. 11. 2016

Po workshopu „Zaměřeno na čínského turistu“ Fóra cestovního ruchu, které v Karlových Varech pořádala agentura CzechTourism, jsem 7. října 2016 požádal lektora ChineseAcademy.cz Jiřího Pose, který je jednatelem společnosti EXPEROS, s. r. o., o rozhovor.
Pane inženýre, jak jste se dostal k této problematice?
Jako státní zmocněnec pro zahájení přímého leteckého spojení s Čínou. Díky tomu už přes sedm let (dnes v jiné pozici) přicházím s touto zemí do pracovního kontaktu. Outgoing, včetně oblasti business travel, z Číny do Česka a střední Evropy dynamicky roste. K tomu, že se problematice příjezdového cestovního ruchu z Číny věnuji, výrazně přispělo setkání s profesorem Wolfgangem Georgem Artlem z Universität Hamburg, který založil společnost COTRI – China Outbound Tourism Research Institute. Jeho institut zkoumá, vyhodnocuje a sdílí nejobsáhlejší databázi o chování čínských cestovatelů a to je produkt, který spolu s kolegyní Simonou Svobodovou uplatňujeme na českém trhu s cílem připravit subjekty cestovního ruchu na čínské hosty. Naše kurzy jsou jednodenní a výrazně interaktivní. Jejich smyslem je umožnit posluchačům hlubší vhled do problematiky tohoto čím dál významnějšího zdrojového trhu světového incomingu. Do chování a očekávání čínských turistů. Do motivů jejich výjezdů. Do jejich návyků. Zároveň jim přibližujeme, jak s čínským trhem komunikovat a strukturovat pobytovou nabídku. Nad rámec tohoto know-how má každý úspěšný účastník našeho kursu tříměsíční přístup k rozsáhlé, cíleně členěné databázi čínského outgoingového trhu, obsahující statistiky, studie, postřehy, monitoring tisku aj. V neposlední řadě je úspěšným absolventům kurzu ChineseAcademy.cz vystaven certifikát, který je uznáván čínskými touroperátory a individuálními turisty. Jak už tady zaznělo, ve spolupráci s agenturou CzechTourism budou organizovány další tři, tentokrát celodenní workshopy pro jí delegované účastníky. Vedle toho ChineseAcademy.cz pořádá řadu dalších kurzů pro skupinové a individuální zájemce.

Mariánské Lázně navštívila letos 24. června vrcholná delegace provincie Guizhou, kterou vedl její guvernér Sun Yzhigang. V přítomnosti generální ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové ji přivítali náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. Součástí události byl workshop spojený s prezentací provincie Guizhou a jejího hlavního města Guiyang. Jeho primátor Liu Wenxin pak se starostou Mariánských Lázní podepsali memorandum o partnerství. Pane Posi, už vzhledem k tomu, že jste prezidentem Royal Golf Clubu Mariánské Lázně, bych se vás rád zeptal, jakým přínosem je návštěva guvernéra Guizhou pro Mariánské Lázně?
Jak jsem v rámci tohoto workshopu uvedl, čínští turisté zpravidla vyjíždějí tam, kam jim to někdo z jejich okolí doporučil, a rádi kopírují trasy výjezdů čínských osobností. Dalším milníkem pro Mariánské Lázně, ale i Františkovy Lázně a Karlovy Vary, který by se projevil zvýšením příjezdů čínských turistů, by určitě bylo zapsání „Zlatého lázeňského trojúhelníku“ na Seznam světového kulturního a přírodního bohatství, na které kandiduje. Čína je nesmírně rozmanitou zemí. Její jihozápadní provincie Guizhou je díky své přírodě a nádherným krajinným scenériím označována jako Národní park Číny. I proto je její propojení s Mariánskými Lázněmi, kde se nachází nejstarší golfové hřiště kontinentální Evropy a jedno z nejkrásnějších, logické.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001