Menu

Zahájení lázeňské sezony v Janských Lázních

12. 07. 2016

Lázeňskou sezonu velkolepě
Skvělá nálada panovala během Zahájení lázeňské sezony v Janských Lázních v sobotu 4. června 2016. Tisíce návštěvníků se bavily bohatým celodenním programem, kterému dominovaly koncerty skupin No Name a Pajky Pajk se zpěvačkou Dashou. Program otevřeli ředitel léčebných lázní Ing. Rudolf Bubla se starostou města Ing. Jiřím Hradeckým a knížetem Karlem Schwarzenbergem. Následoval ceremoniál svěcení lázeňských pramenů a hasičské standarty u Prameníku.
„Dnes pomáhají teplé minerální prameny spolu s odbornou péčí léčit pohybová, neurologická, onkologická a respirační onemocnění,“ vysvětlila marketingová specialistka lázní Ing. Zuzana Pichlová.
K historii pramenů se vztahuje pověst, podle níž je před 1010 lety objevil zbrojnoš Jan z Chockova.
„O rozvoj lázeňství v naší lokalitě se v 17. století významně zasloužil Jan Adolf Schwarzenberg, který zde založil první lázně, a otevřel tak cestu jejich budoucí proslulosti,“ uvedl ředitel lázní Ing. Rudolf Bubla a pokračoval: „O tři století později získaly Janské Lázně celosvětový věhlas pro svůj úspěch v léčbě následků obrny. Významným hostem letošní slavnosti proto byl potomek rodu Schwarzenbergů, kníže Karel Schwarzenberg, který v nově vznikajícím parku v Janských Lázních zasadil pamětní javor na počest zásluh svého rodu.“
Karel Schwarzenberg zasazení javoru okomentoval: „Naši předkové vysazovali pamětní stromy u příležitosti různých událostí. Je to u nás opravdu stará tradice. Po českých zemích máme několik stromů vysazených během návštěvy Tomáše Masaryka. Dokonce ještě přežívají, pokud vím, dva stromy na počest návštěvy císaře Františka Josefa. Strom přetrvá několik generací a je krásný a užitečný, poskytuje stín, ve kterém se může člověk v klidu posadit. Myslím si, že tento krásný obyčej bychom měli do budoucna zachovat.“

Unikátní charitativní projekt
Náměstí a přilehlé okolí zaplnily řemeslné stánky, děti si užily soutěže, výtvarné dílny a mnohá divadelní představení. Svezly se silničním vláčkem a hlavně si vyzkoušely, jak se jezdí na invalidním vozíku a co obnášejí sportovní aktivity pro handicapované – golf, florbal či handbike. A právě dětské kolo na ruční pohon – handbike – se stalo centrem velkého zájmu. Zakladatelé neziskové organizace Černí koně Tomáš Pouch a Andrea Brzobohatá slavnostně předali první dětský handbike primáři dětské léčebny Vesna MUDr. Vasilu Jankovi pro děti, které se zde léčí.
„Je nám ctí, že jsme u nás mohli oficiálně zahájit celosvětově unikátní charitativní projekt ‚Vítr ve vlasech‘, který je zaměřen na děti s handicapem. Jeho cílem je umožnit tělesně znevýhodněným dětem si bezplatně a dlouhodobě zapůjčit kolo, a okusit tak, jaké to je mít vítr ve vlasech,“ vysvětlila Zuzana Pichlová.
„Děti, které z handbiků odrostou, nám je zase vrátí a po nutném servisu těchto kol je opět zapůjčíme dalším handicapovaným dětem,“ uvedl Tomáš Pouch. V léčebně Vesna dětský handbike využijí pro rehabilitaci a pro volnočasové aktivity malých klientů.
„Pohyb, jak známo, ovlivňuje psychickou pohodu, což je u malého pacienta důležité pro jeho motivaci k další léčbě,“ konstatoval primář Vasil Janko.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001