Menu

Střední škola Brno, Charbulova

28. 02. 2017

S ředitelkou Střední školy Brno, Charbulova, RNDr. Janou Markovou se potkáváme na finále 23. ročníku celorepublikové soutěže mladých talentů v oborech kuchař, cukrář a číšník na Mezinárodním mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017.
Paní ředitelko, žáci, kteří tu reprezentují vaši školu, jsou velmi šikovní.
Ano, snažíme se plnit požadavky potenciálních zaměstnavatelů, a to nejen v gastronomických oborech, ale i v potravinářských a v oborech obchodu a služeb. Při zajišťování praktického vyučování a odborného výcviku spolupracujeme s brněnskými hotely Voroněž, International, Holiday Inn, Maximus, Barceló a mnoha dalšími. Kromě toho zajišťujeme odborný výcvik i v rámci společného stravování. Máme tříletý obor se zaměřením kuchař, číšník a kuchař-číšník, jehož absolventi získávají výuční list. V rámci pilotního projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR u nás žáci mohou nastoupit také na čtyřleté studium oboru gastronomie, ve třetím ročníku pak mohou úspěšně složit závěrečnou zkoušku a získat výuční list, ve čtvrtém pak maturitní zkoušku. Co se týká potravinářských oborů, připravujeme žáky na profese pekař, cukrář a řezník, po kterých je velká poptávka. V rámci praktického vyučování a odborného výcviku v Brně spolupracujeme s pekárnou řetězce Globus a s Delta pekárnami. Cukráři praktikují v našich provozovnách. Dbáme na stoprocentní kvalitu, nepoužíváme náhražkové suroviny, vyrábíme z másla. Zejména u zakázkové výroby nestíháme pokrývat poptávku. V oboru řezník zajišťujeme výuku zhotovování uzenářských produktů a prodeje bouraného masa. A aby žáci třetích ročníků nabyli zručnost v porážce a přepravě masa z jatečních zvířat, spolupracujeme s Jatkami Ivančice, jatkami společnosti Steinhauser a s Českým svazem zpracovatelů masa. V obchodu a službách vzděláváme žáky ve tříletých oborech aranžér, prodavač a ve čtyřletém oboru obchodník. Při zajišťování praktického vyučování a odborného výcviku spolupracujeme s řetězci Globus, Albert, Tesco a také s malými brněnskými prodejnami. U oborů služeb pak žáky připravujeme na profese fotograf, kadeřnice a kosmetička. Odbornou výuku absolvují u nás a praxi v brněnských provozovnách. Na tom, že dosahují pěkných výsledků nejen v rámci soutěží, ale po absolvování školy i v praxi nebo na vysokých školách, má samozřejmě ohromný podíl pedagogický sbor. Naši učitelé odborného výcviku mají bohaté profesní zkušenosti – jsou to například vedoucí školní kuchyně šéfkuchař Dušan Hanák, trio řeznických mistrů Kamil Beneš a Kamil Ševčík v čele s garantem oboru Zdeňkem Zhořem nebo cukrářky Hanka Hrzánová, Nasťa Přikrylová s mojí zástupkyní Renatou Svobodovou a mnozí další. Rovněž tak učitelé odborných předmětů mají nejen požadované vysokoškolské vzdělání, ale většina z nich si od začátku prošla svým oborem od získání výučního listu přes maturitu na odborné škole, praxi v provozech až po získání vysokoškolského vzdělání. A dál na sobě pracují. Střední škola Brno, Charbulova, jim k tomu vytváří podmínky. Připravujeme také projekt, v jehož rámci chceme učitele odborných předmětů a odborného výcviku vysílat na odborné stáže k potenciálním zaměstnavatelům absolventů naší školy.

Zpráva z tisku: „V hodnocení Národní ceny kvality ČR podle modelu CAF byla nejúspěšnější Střední škola Brno, Charbulova.“ (Viz www.e-Vsudybyl.cz, článek „Miloš Zeman předal Národní cenu kvality“.)
Nejen že jsme byli na Pražském hradě vyhlášeni vítězi své kategorie, ale ve stejném měsíci jsme obdrželi i Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost v rámci Jihomoravského kra­je.

Se zhruba více než dvěma tisíci žáků a více než sto sedmdesáti učiteli je vaše škola pravděpodobně největší odbornou školou v České republice zaměřenou na potravinářské obory, služby, gastronomii a cestovní ruch. Disponujete řadou špičkově vybavených učeben a pracovišť.
Ano, a to i díky vstřícnosti našeho zřizovatele, kterým je Jihomoravský kraj. Získávat finanční prostředky na modernizaci vybavení a nové technologie se snažíme rovněž vlastní a doplňkovou činností, aby naše zázemí bylo možné využívat i v rámci celoživotního vzdělávání, tedy pro pořádání kurzů profesních kvalifikací pro úřady práce a ty, kdo mají zájem o živnostenské oprávnění získáním úplné kvalifikace nebo výučního listu. Pro naše žáky a širokou veřejnost pak pořádáme kurzy zájmové. Intenzivně spolupracujeme se základními školami. Jejich žáci k nám přicházejí seznamovat se s vyučovanými obory a žáci Střední školy Brno, Charbulova, docházejí za nimi na základní školy prezentovat naše řemesla.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001