Menu

Viliam Sivek, prezident Fóra cestovního ruchu České republiky, podniká v cestovním ruchu přes pětadvacet let. Jeho jméno je spjato s úspěchy českého incomingu, hotelnictví a gastronomie.
Sivek Hotels provozuje pražské hotely v kategorii 3 a 4 hvězdy a stylové restaurační provozovny.
Sivek Events každoročně do Česka přiveze na 150 až 200 tisíc hostů. Má za sebou řadu významných realizací. Například kompletní zajištění ubytování pro Mistrovství světa v ledním hokeji v letech 2004 a 2015, zabezpečení gastronomického provozu Českého domu v době konání Letních olympijských her v Pekingu, organizaci kongresu EASL s mnoha tisíci účastníky, tradičně organizuje Evropský týden jakosti a další významné akce sportovního a společenského zaměření.
Sivek Catering zabezpečuje catering i samostatné gastronomické události včetně těch nejexkluzivnějších v reprezentačních prostorách Pražského hradu.

Selský Dvůr navštívily miliony diváků

29. 11. 2015

V souvislosti s hlavním tématem, jsem 26. října 2015 navštívil zakladatele hotelového řetězce Sivek Hotels pana Viliama Siveka. Rozhovor jsme začali návratem k Mistrovství světa v ledním hokeji 2015.
Mistrovství světa byla výjimečná akce. Největší světová sportovní událost v historii České republiky. Jsem rád, že se to zvládlo na jedničku s hvězdičkou, o čemž svědčí množství pozitivních reakcí včetně dopisu Českého svazu ledního hokeje. Pro společnost Sivek Hotels jsou přínosem nejen tyto reference, ale i nové kontakty. Pro české hospodářství pak výrazné posílení postavení destinace Česká republika, potažmo Ostrava a Praha v celosvětovém kontextu. Prostřednictvím televizních přenosů se v době mistrovství světa Česko objevovalo na stovkách milionů televizních obrazovek po celém světě. Sama naše společnost Sivek Hotels díky tomu měla přímé vazby na televizní a rozhlasové reportéry, na novináře prestižních tištěných i internetových médií. Akce s takovýmto dopadem, respektive ekonomickým přínosem pro národní hospodářství by měly daleko častěji zakotvit v České republice. Jejich získávání by proto mělo být věnováno podstatně větší úsilí.

Jakou roli při zabezpečování mistrovství sehrála tvá incomingová divize Sivek Events?
Sivek Events kompletně zabezpečovala dopravu, ubytování a stravování hráčů, realizačních týmů, hokejových rozhodčích a funkcionářů, reportérů a novinářů. Jak v Ostravě, tak v Praze. Naše gastronomická divize Sivek Catering zase zajišťovala catering včetně galavečerů a slavnostních večeří ve Španělském sále Pražského hradu. Spoluorganizovali jsme pražské trenérské sympozium hokejových trenérů z celého světa.

Díky tomu, že si česká národní reprezentace vybrala hotel Selský Dvůr za svůj „hlavní stan“, je dnes jednou z vyhledávaných atrakcí bydlet na pokojích obývaných v době mistrovství českými hokejisty. Zejména v tom, ve kterém bydlel Jaromír Jágr.
Ano, měli jsme to štěstí, že si český národní tým pro své ubytování vybral hotel Selský Dvůr. Díky tomu tento čtyřhvězdičkový hotel v Praze-Hostivaři navštívily miliony diváků prostřednictvím televizních vstupů. V době mistrovství zde byla řada reportérů, novinářů a fotografů. Před hotel jsme pověsili transparent „Kluci jsou tu jako doma!“ Pozvali jsme bubeníky, kteří naše hráče vyprovázeli na utkání. Jaromíre, jako bývalý ředitel kulturního domu víš, co všechno lze uplatnit, protože touto profesí jsme prošli oba. Takže při té příležitosti jsem tam uplatnil i zkušenosti, které jsem získal coby ředitel kulturáku v Novém Městě nad Metují.

Nejenže u tebe bydlela naše reprezentace, ale i ty sám zaměstnáváš šampiona, a to gastronomického.
Díky prezidentovi Asociace kuchařů a cukrářů Mirkovi Kubecovi se nám podařilo oslovit a pro Sivek Hotels získat šéfkuchaře Patrika Bečváře. Patrik je nejinvenčnější kuchař, s jakým jsem kdy spolupracoval. Ač je mu teprve sedmadvacet let, už vařil pro dva americké prezidenty – pro Bushe a Obamu. Loni byl vyhlášen kuchařem roku. Během svého dosavadního krátkého působení u nás zvedl obrat hotelové restaurace Selského Dvora o sedmdesát až osmdesát procent.
Nicméně k Selskému Dvoru bych podotkl, že v nedávné minulosti rozhodně neměl takové štěstí. Dvakrát byl vyplaven. Z toho jednou díky řízené tsunami, kterou zařídilo bývalé vedení pražského magistrátu. Bez předchozího varování nařídilo upustit vodu z Hostivařské přehrady, která je kousek nad hotelem. Díky tomu málem došlo k utonutím hostů, kteří snídali v přízemí Selského Dvora. Hladina Botiče, jenž protéká těsně vedle hotelu, se vzedmula tak, že jsme v přízemí měli metr osmdesát vody. Tato poslední povodeň znamenala pro hotel Selský Dvůr a pro mé podnikání, že buď skončím, anebo budu do hotelu muset znovu investovat. Když jsem viděl tu spoušť, tak mne napadalo: Tohle je konec podnikání Viliama Siveka. Nakonec jsme to přestáli díky úvěrům a tomu, že část škody uhradila pojišťovna. A když už jsme museli investovat, vzali jsme to kompletně. Šli jsme do zdravého spaní. Do polštářového menu. Máme luxusní postelové matrace Magniflex v každém pokoji. Včetně pokoje, v němž bydlel Jaromír Jágr, který je teď obrovským hitem mezi českými i zahraničními hosty – téměř všichni by rádi, abychom je ubytovali právě tam. Popularita Jaromíra Jágra dělá divy a zdravé spaní rovněž. Investice do matrací Magniflex doporučuji každému.

Co bys naopak nedoporučil?
Dostat se do křížku s přehnanou iniciativou. Cestovní ruch spadá do kompetence Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Jestli sleduješ hotelový byznys, tak v poslední době úředníci tohoto ministerstva prohlásili, že budou iniciovat změnu zákona o místních poplatcích v tom smyslu, aby se jejich výše zdvojnásobila a aby byly povinné. Avšak je řada sídel, která místní poplatky nevybírají. Jejich výběr byl a doteď je na jejich rozhodnutí. Pokud se budou poplatky za ubytování vybírat všude, pak se musí zajistit, aby takto získané peníze šly do podpory cestovního ruchu a jeho infrastruktury. Investice do cestovního ruchu je investicí do prosperity daného města či obce, do rozvoje jejich mikroekonomik, do udržení a vytváření nových pracovních a podnikatelských příležitostí. Avšak obce a města obvykle „pata tlačí“ i někde jinde. Trápí je, jak ufinancovat domovy seniorů, sociální bydlení, vítání občánků… Takže už jsou sídla, která vybírají poplatky za ubytování, avšak takto získané peníze do rozvoje cestovního ruchu vůbec nedávají. Chci říci, že zákon o poplatcích za ubytování musí mít další návaznost, a ne být vytržen z kontextu.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids