Menu

Pandan jsem objevil díky kamarádům. Zakoupili čínskou džunku. Zúčastnil jsem se jejich první plavby. Poznal několik úžasných míst. Ta se však časem stala příliš turistická. Kamarádi – romantické duše – pak náhodně objevili ostrůvek Pandan. Díky tomu, že je soukromý, zůstává tak, jak jej našli v 90. letech minulého století.
Jan Forejt

(Moje) první noha bělocha

03. 12. 2001


Na Filipíny
Z Prahy s British Airways. Linka Praha – Londýn 2 hodiny. Čekání na přípoj 3 hodiny 40 minut. Londýn – Manila 15 hodin 5 minut včetně mezipřistání v Hongkongu. Ještě hodinu letu s místní společností a jsme v San José. Vítá nás domorodá dívka a s ní 14 dní báječné dovolené. U letiště pláž, kde čeká náš trimarán – loď bez kýlu. Dřevěný plovák z levé i pravé strany. Konstrukčně jednoduchá, rychlá loď. Snadno zdolává korálové bariéry. Na Pandanu jsou dvě motorové. Silnější pro 12 lidí s třistakoňovým osmiválcem Mitsubishi a menší, pro 6 osob. Nemají kajuty. V sezóně zde téměř neprší. Občas v horách v džunglích hlavního ostrova. Na moři výjimečně. Když, tak na pět minut. Ledva stačíte nachytat trochu užitkové vody do plachet.

Doprovází nás delfíni
Po dvou a půl hodinách plavby při pobřeží hlavního ostrova a kolem města Sablayan se k desáté blížíme k Pandanu. Teprve ze vzdálenosti sta metrů rozeznávám ve stěně vegetace střechu. Později pod ní často nacházíme společné útočiště. Je od výtečně zásobeného baru. A jsou tu Dominik a jeho rovněž francouzský kamarád s welcome drinkem. Oba velcí cestovatelé. Ostrov objevili v roce 1991 a už se odtud nehnuli. Vybudovali zde potápěčské centrum. Díky nim je na baru široká nabídka francouzských vín a pravé šampaňské.

16 bungalovů
Všechny z přírodních materiálů. Z jednoho není vidět do druhého, ač jsou poblíž sebe. Skrz palmový háj z nich vidíte na pláž. Bungalovy + potápěčská škola + personál + bar s restaurací. To jsou dimenze zaručující solidní úroveň služeb, soukromí a exkluzivitu. Ani přes převis poptávky se neuvažuje brát na Pandan více než 30 klientů najednou.

Od dvou metrů všechno začíná
Boty nepotřebujete. Pouze musíte být dost rychlí. Proč? Abyste přeběhli k vodě přes poledním sluncem rozpálenou pláž. Dá se. Dominik se při našich sprintech dobře baví ukazujíc svá dlouhým pobytem otužilá chodidla. Moře láká. Ještě občerstvení a trochu se zabydlit. Ve dvě odpoledne první ponor. Kolem Pandanu nejsou žraloci. Zato baracudy, tuňáci, kranasové, napoleoni, velcí kanici a mořští hadi. Želvy je možné pozorovat jen se šnorchlem. U baru je tabule. Jste-li již zkušený potápěč, stačí se napsat, kam jdete.

Velryby
Nejedenou jsme si vzali loď. Nejproslulejší potápěčskou destinací je Apo Reef. Hodinu a půl plavby od Pandanu. Nepřeberné možnosti. Ať už vně atolu nebo uvnitř jeho cca 40 km2. Podmořský park. Rybolov zakázán! Z vody ční mohutný hrb. Kapitán zastavil loď. Do vody se mi, ba ani nikomu z nás, nechce. Kamery a foťáky jsou v permanenci.

Na Apo jsou žraloci
Je zde proudění a s ním žraloci. Někdy tak silné, že se stačí vyvážit a nechat unášet kolem kolmých stěn. Musíte dát pozor, neminout zakotvenou loď. Pro ty, co se nám to povedlo, je připraveno hodně dlouhé lano. Na devíti metrech se nám překvapivě objevuje obrovský rejnok Manta. Na setkáních s velkými živočichy je vždy něco nezapomenutelného. Přesto, že z nich čiší ostentativní nezájem. Vím, že ví. Do morku kosti si při tom uvědomuji, že mě mají přečteného.

Tři denní ponory a jeden noční
V naší partě jsme byli tací, co se potápěli až 4× denně. Vyráží-li se na podmořské safari, ať na Apo nebo za vraky japonského vojenského konvoje potopeného za 2. světové války, je nezbytné mít spolehlivý computer, co vám ukáže hodnoty, které nesmíte překročit.

Škola potápění
Za naši bezpečnost zodpovídali instruktoři. Na takovýchto místech se člověk sám nepotápí. Nic pro začátečníky. Ti mohou na Pandanu absolvovat kurs potápění. Jeho cena není vyšší, než kdybyste jej absolvovali v Brně nebo Pardubicích. Na rozdíl od Brna se ale nebudete potápět v bazénu. Okamžitě jste v úchvatném podmořském světě.

Pivo 25 a půllitr rumu 16 Kč.
Absolvoval jsem cesty i jinam. Do jiných světakončin. Doprava i bydlení, vše za výhodných podmínek. Co mi však „dělávalo víry v peněžence“, ač jsem platil kreditkou, byly nápoje. Všechno se dováželo tak, jako sem, na Pandan. Ale Pandan je na Filipínách. I v tomto směru jsou Filipíny rájem na zemi. Vaří zde jedno z nejlepších piv v jihovýchodní Asii – San Miguel. Mají vynikající třtinový rum směle srovnatelný s Baccardi. Láhev piva vyjde na cca 25 Kč.

Kam vstoupila (moje) první noha bělocha
Přestože jsme přijeli především za potápěním, neodpustili jsme si dobrodružnou výpravu na Mindoro do džungle. Je prvním velkým ostrovem po Lusonu směrem na jih. Ve vnitrozemí jsou dvouapůltisícové hory, divoké kaňony. Žijí zde kmeny, kterým se říká Manias. Jejich příslušníci pobíhají v bederních rouškách, loví lukem divoká prasata a opice. Na kajaku se dá proniknout až do džungle. Dá se pronajmout terénní motocykl a objet ostrov. Samotný přechod napříč ostrovem s průvodcem, mezkem a mačetami trvá 6 až 7 dní.





Rezervace, letenky a další informace

mobil: 0603/258 961

e-mail: jan@pandan.com

http://www.pandan.com

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001