Menu

PROGRAM OSLAV 750 LET MĚSTA JESENÍKU

15. září 2017
Slavnostní galavečer
Slavnostní předávání ocenění významným osobnostem
Kongresový sál PLL, a. s.

16. září 2017
Středověká slavnost
Jeseník zpátky v čase aneb Oslavy ve středověkém duchu
Masarykovo náměstí, Jeseník

17. září 2017
Slavnostní mše a odhalení sochy sv. Jana Nepomuckého
Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Masarykovo náměstí

Město Jeseník a jednotné Jeseníky

04. 08. 2017

V letošním roce slaví Jeseník významné výročí – 750 let. Při této příležitosti jsem oslovil starostu města Ing. Adama Kalouse.
Pane starosto, prozraďte našim čtenářům, jak bude vypadat průběh hlavních oslav.
Oslavy 750 let města Jeseníku proběhnou v třídenním bloku, který zahájí 15. září slavnostní galavečer, kde budou oceněny významné osobnosti a počiny za účasti delegací našich partnerských měst a řady pozvaných hostů. Hlavní oslavy propuknou ve středověkém duchu o den později přímo v centru města. Diváci se stanou svědky pravého, nefalšovaného rytířského turnaje, k poslechu a tanci zahraje dobová hudba, vystoupí šermíři. Zájemce o historii potěší ukázky starodávných řemesel a děti zase pobaví kejklíři nebo žongléři. Bohatý program zpestří prezentace a výstava středověkých zbraní, dobové a orientální tance a chybět nebude ani ohňová show. O závěrečnou tečku se v neděli 17. září postará slavnostní mše s odhalením restaurované sochy sv. Jana Nepomuckého, která se po více než půlstoletí vrátí na své původní místo – Masarykovo náměstí.

Jste předsedou Výboru pro cestovní ruch Olomouckého kraje a místopředsedou správní rady destinační společnosti Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. Jakým způsobem se Olomoucký kraj podílí na rozvoji turistického ruchu v Jeseníkách?
V této souvislosti bych se rád zmínil, že poprvé od roku 2007 letos došlo k navýšení finančního příspěvku, který Olomoucký kraj investuje do podpory cestovního ruchu v Jeseníkách, a to ze dvou na tři miliony korun. Milion korun navíc bude směřovat do marketingových aktivit, za 800 tisíc korun vznikne turistický průvodce včetně map a přehled poskytovatelů služeb v cestovním ruchu na území Jeseníků. Zbylých 200 tisíc korun půjde do rozvoje a obnovy běžeckých a pěších tras.

Katastr města Jeseníku protíná řada turistických tras a cyklotras. Co se týče pohoří Jeseníky, ty zase protíná, respektive rozděluje hranice dvou krajů – Olomouckého a Moravskoslezského.
Proto jsme přišli s myšlenkou jednotných Jeseníků. Tedy s prosazováním této destinace jako celku. Donedávna totiž oba kraje svoji část Jeseníků podporovaly a propagovaly samostatně. Na moravskoslezské straně byl nositelem této činnosti euroregion Praděd, který ale vznikl za jiným účelem. Postupem času pak převzal úlohu destinační agentury. Na naší straně je to destinační management Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. V současné době byla v rámci Jeseníků nastartována součinnost obou krajů, přičemž Moravskoslezský kraj se stal přidruženým členem destinační agentury Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. Jeseníky chceme společně propagovat a rozšiřovat síť skibusů a cyklobusů

K propagaci Jeseníků patří také účast na veletrzích.
Město Jeseník se každoročně účastní domácích i zahraničních veletrhů cestovního ruchu. Tím rozhodně klíčovým je Polsko, a proto jsme vystavovali i ve Wrocławi. Poláci rádi vyhledávají naše horské terény a mají rádi česká jídla a pivo. Čím dál víc z nich objevuje kouzlo horských kol. V zimě jsme pro ně lyžařsky atraktivní a snadno dostupná lokalita. Sama Vratislav má šest set tisíc obyvatel, kteří to k nám mají půldruhé hodiny autem. Z růstu jejich výdajů na našem území je zřejmé, že Polsko bohatne, a tak díky útratám polských turistů začínají bohatnout i Jeseníky. Určitě by to chtělo vést v Polsku daleko intenzivnější kampaň – „Přijeďte do Jeseníků!“


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001