Menu

Letiště Praha má za sebou rekordní léto

01. 11. 2016

Letiště Praha má za sebou rekordní léto, od června do srpna prošlo jeho branami okolo 4,2 milionu cestujících. Zeptali jsme se Jiřího Vyskoče, ředitele leteckého obchodu Letiště Praha, co za tím úspěchem stojí?
Důležitým faktorem pro dosažený růst počtu cestujících je zvyšující se poptávka po osobní letecké přepravě. Jen v loňském roce tato poptávka celosvětově stoupla o 6,5 procenta, což je nejvíce za posledních pět let, na letištích v Evropě se průměrný růst pohyboval kolem pěti procent. A stejným tempem se počet odbavených cestujících zvyšuje i v letošním roce. Na našem letišti počet cestujících meziročně vzrostl v roce 2015 o téměř 8 % a za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl navýšení o dalších 7 %t. Snažíme se letecké dopravce aktivně motivovat k tomu, aby zaváděli nová přímá spojení, navyšovali počty letů a nasazovali větší typy letadel na stávajících linkách, jakož i efektivněji využívali kapacity letiště. K těmto účelům slouží nový pobídkový program, který funguje od letní sezony 2015. Od zahájení platnosti nové podoby programu slevových pobídek pro aerolinky již Letiště Praha motivovalo k příchodu na český trh 12 nových dopravců a zahájení provozu 50 nových pravidelných linek včetně letů do 38 nových nebo obnovených destinací. To považuji za obrovský úspěch i v celosvětovém měřítku.

Právě jste se vrátil z World Routes konference, kde jste měl možnost potkat se s leteckými dopravci. Čekají nás v Praze nějaké nové přímé linky? O jaké destinace má pražské letiště zájem?
Konference World Routes je pro Letiště Praha příležitostí k setkání s většinou leteckých dopravců a prostorem k diskusi o možném rozvoji jejich aktivit na našem letišti nejen v příštím roce, ale i v dlouhodobém horizontu. Setkání v rámci letošní konference potvrdila pokračující zájem leteckých společností o trh České republiky a jsou tak příslibem dalšího navyšování počtu spojení Prahy s evropskými i zámořskými destinacemi. Vzhledem k probíhajícím jednáním nelze v tuto chvíli ještě specifikovat konkrétní záměry, nicméně v nejbližších týdnech předpokládáme potvrzení některých projektů. Z pohledu priorit Letiště Praha v oblasti rozvoje leteckých spojení je naším cílem další posílení linek do destinací v Asii, na Blízkém východě a v Severní Americe, otevření nových spojení v Evropě do destinací, s nimiž Praha nemá přímé letecké spojení, a navýšení kapacit na úspěšně se rozvíjejících trzích.

Praze rostl už v minulém roce podíl pasažérů, kteří tu jen nepřestupovali, ale let začínali nebo končili. Jak pozitivní a důležitá změna to je?
Zájem o Prahu jako o cílovou destinaci se v posledních letech skutečně zvyšuje. Jen za minulý rok jejich počet vzrostl o 7,1 % a překročil tak historický rekord z roku 2014. Tento trend pokračuje i v letošním roce.
Atraktivitu Prahy dokazují i mezinárodní průzkumy, v nichž se Praha objevuje na prvních příčkách oblíbenosti evropských destinací. Podle nedávno publikovaného žebříčku společnosti TripAdvisor je dokonce na 6. místě nejoblíbenějších destinací v rámci celého světa. Turista, který u nás zůstává, má samozřejmě pozitivní vliv na ekonomiku, a to nejen v turistickém ruchu. Udává se, že každý milion cestujících je schopen podpořit vznik tisíce přímých pracovních míst a dalšího tisíce u subdodavatelů.
Připravila Hana El Bournová


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids