Menu

Lékaři bez hranic na hranicích bez lékařů

01. 11. 2016

S manažerkou péče o významné dárce českého zastoupení mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic Alenou Novotnou se potkáváme 20. září 2016 v Praze na Malé Straně ve Velkopřevorském paláci na slavnostním setkání Nizozemsko-české obchodní komory v Praze při příležitosti Troonrede.
Paní Novotná, jaké jsou vazby mezi touto obchodní komorou a Lékaři bez hranic?
S holandskou obchodní komorou spolupracujeme už delší dobu na personální úrovni. Vzájemně se podporujeme. Například ředitel české pobočky Pavel Gruber vystoupil na loňské „Flower Power“, protože naše zkušenosti mohou obohatit i ty, kteří přicházejí z čistě obchodního sektoru. Společenská zodpovědnost je součástí práce nás všech. Ať pracujeme v byznysu, neziskovém sektoru, nebo kdekoli jinde.

Co Lékaři bez hranic na hranicích bez lékařů?
Nejen tam. Lékaři bez hranic zasahují všude, kde jsou lidé akutně v nouzi. V místech, kde chybí zdravotnická pomoc. V případech přírodních katastrof, v oblastech zasažených válkou, tam, kde rozvrácený politický systém nezvládá obsluhovat zdravotní potřeby lidí. Působí takřka v sedmdesáti zemích světa. Když budu hovořit o konkrétních státech, zasahujeme například v Sýrii, v Afghánistánu, v Jižním Súdánu. Důvody, proč do takových zemí jezdíme, jsou různé. Ať už je to vojenský konflikt, přírodní katastrofa, nebo dlouhotrvající politická nestabilita, která ochromuje zdravotnický systém.

Jak vybíráte účastníky misí?
Na kandidáty jsme nároční. Lidé, které vysíláme na mise, nejen že tam mají za úkol pomáhat, ale časem by měli předat péči o pacienty zpět do místních rukou. Lidé, kteří vyjíždějí na mise, mají za úkol nejen vykonávat svoji profesi, ať už to jsou chirurgové, zdravotní sestry, logistici, HR manažeři, nebo kdokoli jiný, ale zároveň každý z nich předává své know-how místním spolupracovníkům. To znamená, že ten, kdo s námi chce vyjet, musí nejen mít vystudovaný svůj obor a prokázat jeho znalost, ale také mít dostatečnou praxi a schopnost zvládnout pobyt v cizím prostředí, v jiné kultuře. Být schopen aplikovat to, co se doma naučil, na tamní podmínky. Specifikem našich misí je, že se spousta věcí průběžně mění. Musíme umět reagovat na situaci, jaká je. Určitě jste zaznamenal zprávy o útocích na nemocnice nebo na humanitární konvoje. Lékaři bez hranic neustále monitorují situaci a bezpečnostní rizika v místě našeho působení, protože je pro nás důležitá bezpečnost našich spolupracovníků. Podmínky se totiž mohou ze dne na den zcela změnit. Pokud dospěje situace tak daleko, že setrvání na místě už není bezpečné, pak – ač velmi neradi – odejdeme. Ale to je výjimečné. Obvykle lidé, a to i v konfliktních oblastech, chápou, že jsme nestranní a jsme tam jen proto, abychom poskytli nezbytnou lékařskou a humanitární pomoc. Všem bez rozdílu.

Paní Novotná, náš rozhovor jsem začal konstatováním, že se potkáváme na slavnostním večeru Nizozemsko-české obchodní komory v Praze, jejíž někteří členové podporují vaši organizaci.
Ano, podporují nás lidé, kteří vidí smysl naší práce a to, že za námi stojí výsledky. Projekty, které realizujeme už od roku 1971 a za něž naše organizace v roce 1999 dostala Nobelovu cenu za mír. To, co na nás oceňují firmy, je nejenom naše poslání – zachraňování lidských životů a poskytování zdravotní péče tam, kde se jí nedostává –, ale i vysoká profesionální úroveň, se kterou to děláme. Proto třeba naši logistici chodí přednášet na logistické konference, jak naše logistika funguje. Sice jsme nezisková organizace, avšak nezbytně potřebujeme a máme profesionální řízení stejně jako kterákoli dobře řízená společnost. V tomto ohledu jsme mnohým firmám rovnocennými partnery, byť působí v jiných oblastech. I to je důvod, proč nás oslovují a podporují.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids