Menu

KZPS chce systémová opatření ve prospěch cestovního ruchu

01. 11. 2016

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky se zaměřuje na zpracovávání a prosazování hospodářské strategie státu. Zastupuje přes dvaadvacet tisíc členských subjektů s milionem tři sta tisíci zaměstnanci. Formuluje podnikatelské a zaměstnavatelské zájmy svých členů, které prosazuje v součinnosti se státními orgány a ostatními zaměstnavatelskými organizacemi a odbory. Je jedním ze sociálních partnerů zastupujících podnikatele v Radě hospodářské a sociální dohody – tripartitě. 19. září 2016 jsem o krátké vyjádření požádal jejího prezidenta Jana Wiesnera.
Pane prezidente, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky je povinným připomínkovým místem v rámci legislativního procesu. V souvislosti s chystanými legislativními úpravami bych se vás rád zeptal, jaký postoj zaujímá konfederace k cestovnímu ruchu.
Konfederace rozvoj cestovního ruch podporuje už proto, že cestovní ruch je v rámci Evropské unie považován za největšího zaměstnavatele, neboť poptávka a kupní síla příchozích spotřebitelů (výletníků, turistů, obchodních cestujících, členů delegací apod.) zvětšuje trh. Rozšiřuje odbytiště. Umožňuje tak výrobě, službám a s nimi spjatým obchodním aktivitám zvyšovat výkonnost za hranice možností kupní síly stálých obyvatel navštěvovaných zemí a regionů. Chceme proto, aby se v České republice ve prospěch cestovního ruchu udělala řada systémových opatření. Tedy zejména na podporu domácího cestovního ruchu a incomingu a s mírou jejich úspěšnosti těsně spjatého budování dobrého jména České republiky a našich regionů už proto, že si uvědomujeme, že boom ve výrobě nebude trvat věčně. Nehledě na to, že díky technologickému pokroku a zejména robotizaci bude výroba zaměstnávat méně lidí. Proto s tím, jak bude pokračovat automatizace výrobních procesů, bude potřeba vytvářet podmínky pro jiná pracovní uplatnění obyvatel Česka. Předpokládáme, že nastupující generace je budou nacházet v oblasti služeb. Jednak takových, které se uplatňují v každodenním životě stálých obyvatel měst a obcí, jednak služeb pro příchozí spotřebitele, tedy v rámci tržní platformy cestovního ruchu. Proto se Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky aktivně zajímá, jaká legislativní opatření, aby tržní platforma cestovního ruchu byla s to daleko víc přispívat k vytváření pracovních míst a ke zvyšování výkonnosti českého hospodářství, dělá Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, do jehož kompetence cestovní ruch spadá. Jaké kroky činí jím zřizovaná státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism a další klíčové instituce.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids