Menu

Hodonínskou jodobromovou solanku čerpanou z dvoukilometrové hloubky lékaři v padesátých letech 20. století úspěšně aplikovali pacientům, kteří za války utrpěli těžká zranění kostí, a nemocným s poruchami pohybového ústrojí. Vysokou účinnost tohoto přírodního léčivého zdroje potvrdily i analýzy a studie Výzkumného ústavu balneologického Mariánské Lázně v sedmdesátých letech 20. století, kdy bylo v Hodoníně odléčeno několik tisíc pacientů. 1. července 1979 proto byla otevřena lázeňská léčebna Hodonín, kterou v roce 1993 získalo město Hodonín. V roce 2015 zde byly do provozu uvedeny Denní lázně Bliss Day Spa. Lázně Hodonín dnes disponují zhruba třemi sty lůžky, moderními vodoléčebnými pavilony a lázeňským parkem. Podstatnou část terapií Lázní Hodonín tvoří jodobromové koupele a zábaly, ruční klasické masáže, podvodní a reflexní masáže, perličkové, přísadové, bylinné a vířivé koupele, elektroléčba, magnetoterapie, parafínové a peloidní zábaly, plynové injekce, myostimulátor, kryptoterapie, individuální a skupinová cvičení a další procedury.

Hodonín má stálý Lázeňský orchestr

12. 07. 2016

S ředitelem Lázní Hodonín Milanem Sýkorou se potkáváme 1. června 2016.
Pane řediteli, každé pořádné lázně mají lázeňský orchestr. Teď i ty vaše.

Ano, je tomu tak. Když jsem poprvé navštívil Hodonín, utkvěly mi tu dvě věci: hodonínská radnice – úžasná stavba ve stylu norimberské secese – a Veselý orchestr na Národní třídě od akademického sochaře Zdeňka Lindovského z Kunštátu. Dnes je tam z něho jen torzo. Zjistil jsem, že pan Lindovský je v plné tvůrčí síle, a dohodli jsme se, že vytvoří repliku souboru oněch dvanácti soch, kterému dnes říkáme Lázeňský orchestr. Po dostavbě Denních lázní, které úspěšně provozujeme, jsme jej před nimi nechali instalovat. Stálý Lázeňský orchestr se osvědčuje. Je to hojně navštěvované místo, kde pořádáme i hudební akce.

Co ještě k vám přivádí hosty?
Nejstarší přírodní léčivý zdroj na území Česka – třináct a půl milionu roků stará voda třetihorního moře –, jehož léčivost je přirovnávána k vodě Mrtvého moře. Naše léčebné lázně jsou otevřeny jak pro klienty zdravotních pojišťoven, tak pro samoplátce. Nicméně vzhledem ke své lůžkové kapacitě musejí Lázně Hodonín odmítat kolem pěti tisíc pacientů ročně. Rmoutí nás, že jich nejsme s to odléčit víc. Hodonínská jodobromová solanka má totiž jedinečné hojivé a regenerační schopnosti. K úspěšné rekonvalescenci a regeneraci přispívá i klima Moravského Slovácka. Přívětivost lidí a folklor. K vyhlášeným podpůrným léčivým prvkům se samozřejmě řadí i produkty z vinné révy, která se tu pěstuje téměř dva tisíce let, od příchodu římských legií.

Mnohé z léčebných lázní České republiky se nacházejí v členitém horském terénu. Ne tak Lázně Hodonín. Mají hosté možnost brát si k vám jízdní kola?
Mají. Jízda na kole je doporučovanou rehabilitační terapií. Máme tu půjčovny kol, jak v lázních, tak ve městě. Když jsem se sem přistěhoval z Krušných hor a řekli mi: „Do té a té vesnice pojedeš do kopce…“, obával jsem se, že jedu špatně, protože jsem žádný nezaznamenal. Rovinatý profil krajiny, cyklostezky kolem řeky Moravy a Baťova kanálu i zdejší vinařské stezky jsou vyhlášené.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001