Menu

Firmy si oblíbily Wellness hotel a Sportcentrum STEP

01. 11. 2016

S předsedou představenstva společnosti IC HOTELS, a. s., která provozuje pražské hotely Wellness hotel STEP****, Hotel BRIDGE*** a unikátní Sportcentrum STEP, Ing. Luďkem Ingalou se potkáváme 26. září 2016.
Luďku, areál Wellness hotelu STEP a Sportcentra STEP je oproti loňsku už opět jiný.
To proto, že se snažíme držet krok se světovými trendy ve službách a vybavenosti, a tak průběžně stavíme, rekonstruujeme a upgradujeme jednotlivé části resortu. Letos jsme tu dostavěli pětipatrový objekt. Jeho přízemí a první tři patra plní funkci parkovacího domu s kapacitou přes sto padesát stání. Čtvrté patro je hotelové s dvaatřiceti pokoji. Páté patro je vyhrazeno kancelářím, které byly až doteď v šestém podlaží hlavní hotelové budovy, kde místo nich vytvoříme exekutivní hotelové patro.

Zastihnout tě v Česku je dost problém.
Letos jsem ale moc necestoval. Párkrát jsem byl ve své oblíbené golfové destinaci Dubaji a nedávno se vrátil z Bulharska. Golfisté vědí, že tam mají super luxusní resort Thracian Cliffs. Nádherné hřiště nad mořem! Údajně jedno z pěti nejlepších golfových hřišť Evropy. Letos se ještě jednou chystám do Dubaje a s kamarády pak do Turecka, do Belku.

Jedním z důvodů, proč Všudybyl začátkem podzimu přináší informace o resortu STEP, je blížící se indoor golfová sezona. Kromě toho, že zde máte největší indoor golf v Česku, stále se činíte, abyste zůstal i tím nejlépe vybaveným.
Každým rokem tu něco vylepšíme. Kromě něj a dalšího sportovního a wellness zázemí a čtyřhvězdičkového hotelu disponujeme i slušným kongresovým centrem s řadou sálů a salonků. Díky těmto dispozicím jsou Wellness hotel STEP a Sportcentrum STEP vyhledávaným místem MICE aktivit – výstav, sportovních turnajů, kongresových a společenských akcí, firemních setkání a incentiv.

Jak je na tom podle tebe české hotelnictví?
Lze v něm vysledovat sinusoidu, střídání stagnace a prosperity. Ta předposlední vrcholila v letech 2004 a 2005, kdy pomalu každý podnikatel chtěl mít hotel. Nejlépe v Praze! V roce 2008 přišla finanční krize a s ní snižování cen hotelových služeb asi na polovinu úrovně roku 2005. To už je překonaná minulost. Teď jde křivka sinusoidy nahoru. Světová klientela považuje Česko za bezpečnou destinaci. Domácí ekonomika posiluje a s touto situací konvenuje sílící trend českých hostů cestovat po České republice, a tak české ubytovací kapacity plní hodně tuzemských residentů. Bohužel, Česko je v situaci, kdy jeho hotelnictví svírá nedostatek základních profesí. Chybějí kuchaři a číšníci, a to i přesto, že jim většina z nás zaměstnavatelů zlepšuje pracovní podmínky a zvedá platy.

Ředitele Wellness hotelu STEP Lukáše Suchána jsem oslovil: Pane řediteli, i když ještě nezačal čtvrtý kvartál roku 2016, mohl byste bilancovat uplynulých devět měsíců letošního roku?
Hotelnictví (minimálně to pražské) se vzpamatovalo z výpadku ruské klientely. Hlavní letní sezona tak byla velice dobrá. Wellness hotelu STEP enormně narostla nejen čínská klientela, ale i ta z dalších asijských států. Spolu s nimi (pro mne překvapivě) zázemí Wellness hotelu STEP využívá hodně Indů. Mnoho skupin, hodně zájezdů. Co se týče japonských a čínských hostů, mezi nimi výrazně narostla individuální klientela. Bezesporu nejen dík aktivní obchodní politice Wellness hotelu STEP, ale i coby efekt obchodní ofenzivy Letiště Václava Havla Praha, která vyústila v zavedení nových přímých leteckých spojení s řadou z hlediska incomingu významných zdrojových destinací, včetně řady asijských. Dle mého názoru už hosté z Asie a indického subkontinentu úbytek ruských hostů víc než nahradili.

Wellness hotel STEP a Sportcentrum STEP si díky vašemu komplexnímu zázemí oblíbila firemní klientela.
Ano, cítíme nárůst její poptávky. To byl důvod, proč jsme opět rozšířili konferenční prostory a přistavěli salonek Bohemia pro zhruba dvacet osob. Jsme rádi, že se nám každým rokem daří víc a víc propojovat ubytovací služby s wellness a sportem i s firemními a kongresovými akcemi. Ke spokojenosti hostů a obchodních partnerů včetně PCO (professional congress organizers) značnou měrou přispívají i gastronomická střediska Wellness hotelu STEP. Spolu s mezinárodní kuchyní (která je v hotelech naší úrovně samozřejmostí) se hodně věnujeme české, včetně regionálních. Přes léto si velikou oblibu získalo grilování na venkovních terasách. Podzimní měsíce věnujeme propagaci české kuchyně. Na zimu chystáme zvěřinové hody. Máme tu perfektní gastronomický tým v čele s šéfkuchařem Janem Matějíčkem.

A nejen gastronomický tým…
Bezesporu, těžíme z profesní zdatnosti a loajality všech zaměstnanců. Z toho, že žijí hotelem. Řada z nich už tu pracuje šest sedm let. Oceňují vstřícnost akcionářů, to, jak do Wellness hotelu STEP a do Sportcentra STEP investují a mění je k ještě lepšímu. Ačkoliv je Wellness hotel STEP velkým hotelem, a ne rodinným penzionem, preferujeme osobní přístup řízení. Vytváříme podmínky k seberealizaci zaměstnanců už proto, že jejich spokojenost se odráží ve spokojenosti hostů. V té souvislosti bych rád zmínil i spolupráci Wellness hotelu STEP se Střední školou hotelnictví a gastronomie SČMSD v Praze-Klánovicích. Tato škola opět ušla další obrovský kus cesty. Její ředitel, pan Miloš Procházka, pokračuje v nastoupeném trendu a výchovu dětí pojímá v souladu s požadavky praxe. Vštěpuje žákům zodpovědnost a otevírá jim profesní obzory tak, aby po absolvování klánovické školy byli připraveni být sami sobě a svým zaměstnavatelům prospěšní. Dokladuje to i fakt, že absolventku Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD v Praze-Klánovicích jsme po její praxi angažovali na plný úvazek. Teď chceme s klánovickou školou realizovat projekt, do něhož hodláme zapojit maturitní obory hotelnictví. Její žáci u nás budou (na dva dny v týdnu) absolvovat „manažerské kolečko“. Vždy půl roku stráví s manažerem jednoho z našich oddělení: food & beverage, housekeeping, sportcentra a recepce. Budou si tak moci prožít to, co manažer daného oddělení prožívá každý den.

Pražské hotelnictví trpí nedostatkem pracovních sil. Jste schopni zajistit bydlení lidem z venku? Mají u vás šanci?
Šanci dáváme každému, koho potřebujeme. Mimopražským zaměstnancům jsme s to při příchodu do Prahy poskytnout ubytování a zázemí, aby se mohli v hlavním městě zabydlet. V souvislosti s rozšiřováním aktivit Wellness hotelu STEP a Sportcentra STEP uvítáme nové kolegy z Moravy, ze Slovenska a dalších míst a jsme připraveni je podpořit v jejich pražských začátcích.

Pokud člověk plánuje a těší se na věci příští, žije „na plné pecky“. Na co se těšíte vy, pane řediteli?
Na věci příští, a to nejen ve svém osobním životě. Těší mne, že sám Wellness hotel STEP (jak jste řekl) žije „na plné pecky“. V uplynulém období tu byly realizovány masivní investice do jeho rozvoje. Z toho, co plánujeme dál, bude nejviditelnější rekonstrukce vstupního portálu. Vznikne tu velkoryse pojatý park s fontánami a posezením. Do nových terénních úprav bude vkomponována i terasa jedné z restaurací. Z úprav, které nebudou tak „na ráně“, se těším na rozšíření wellness o zvětšenou odpočívárnu, ochlazovny pro muže/ženy zvlášť a další saunu, která je určena pro velice oblíbené a celosvětově žádané saunové ceremoniály. Dále pak na panem předsedou Ingalou zmiňovanou rekonstrukci šestého podlaží na exekutivní hotelové patro s nadstandardně vybavenými apartmá.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001