Menu

Cestovní ruch, letectví a školství

06. 05. 2016

Cestovní ruch
se v Česku neustále rozvíjí. Počty turistů rok od roku lámou rekordy a zdá se, že nápor bude v budoucnosti stále větší. Stejně je to i s leteckou dopravou, která u nás v souladu s celosvětovými trendy rychle narůstá. Tento trend se odráží i v tom, jakým směrem se dnešní studenti vydávají a ke kterým oborům nejvíce tíhnou. Asi není překvapením, že se mnoho mladých zhlédne v budování kariéry právě v cestovním ruchu a v letectví. Faktem zůstává, že i přes vzrůstající zájem o tyto obory není mnoho vysokých škol, které by studium podobných programů umožňovaly. Výjimkou je Vysoká škola obchodní v Praze (VŠO), kde se studenti kromě cestovního ruchu a personalistiky mohou zabývat i stále atraktivnější leteckou dopravou. Škola se za 15 let své existence do povědomí veřejnosti zapsala právě díky zajímavým a žádaným oborům a také důrazu na kvalitu výuky, rozvoj studentů a především rozsáhlé propojení s praxí.

Letový provoz
Odborníky na leteckou dopravu vychovává na VŠO katedra letecké dopravy a jedním z jejích nejžádanějších oborů je letový provoz. Ten studenty připravuje na práci v oblasti letového provozu a civilního letectví. Během tříleté výuky projdou předměty, jako jsou například základy letu, navigace, geografie letecké dopravy, bezpečnost v letecké dopravě, letecký zákon či všeobecné znalosti letadla. Absolventi naleznou uplatnění zejména v leteckých podnicích, například u ČSA, Lufthansy nebo Austrian Airlines. Dalším oborem, který lze na katedře letecké dopravy studovat, jsou služby letecké dopravy v cestovním ruchu. Ten posluchače vzdělává v oblasti poskytování služeb cestovního ruchu bezprostředně svázaných s nabídkou a realizací letecké dopravy. Po získání bakalářského titulu se absolventi nejčastěji uplatní v leteckých společnostech, letových a hotelových službách či ve státních orgánech zaměřených na leteckou dopravu.

Základ v pedagogickém sboru
Atraktivní a dobře sestavený obor je základem, neméně důležitá je však také kvalita pedagogického sboru. VŠO klade důraz na propojení studia s praxí, proto i u přednášejících vyžaduje praktické zkušenosti z oboru. Vyučují zde osobnosti, které prošly mnoha důležitými funkcemi a známými podniky a které mají v cestovním ruchu a letectví často velmi zvučné jméno. Jedním z takových kantorů je i Josef Šesták, jenž působí zároveň jako zástupce vedoucího katedry letecké dopravy. O tom, že se jedná o člověka na správném místě, svědčí jeho letitá kariéra, během níž například 16 let pracoval jako generální ředitel americko-francouzské cestovní kanceláře Carlson Wagonlit Travel. On sám má velice pozitivní vztah jak ke svým kolegům, tak k posluchačům.* „Studenti se zde z naprosté většiny o obor sami hluboce zajímají a chtějí se dozvědět více. Z toho mám opravdu radost. Na VŠO se mi kromě zmíněného přístupu studentů líbí i jejich aktivity a to, jak se společně baví, vymýšlejí různé akce a podobně. Důvodem, proč jsem na VŠO spokojený, je i pedagogický sbor. Mí kolegové jsou znalí lidé z praxe, se kterými se dá mluvit, a všichni táhneme za jeden provaz. I díky tomu má naše katedra velice hezkou pověst, kterou se snažíme i nadále zlepšovat,“* říká Josef Šesták.

Odborné konference
Vysoká škola obchodní přináší i mnoho aktivit a událostí nad rámec běžného studia. V říjnu loňského roku rektor VŠO Jindřich Ploch zaštítil konání Mezinárodní konference bezpečnostního managementu, kde vystoupil také tým Tomáše Děkana a Jana Zýky z katedry letecké dopravy. V listopadu pak škola ve spolupráci s pražským letištěm pořádala Safety a security konferenci, která se zabývala zásadními otázkami v oblasti ochrany před protiprávními činy a provozní bezpečnosti v civilním letectví. V současné době se Vysoká škola obchodní připravuje na to, že bude 19. května hostit konferenci s názvem Jak přežít a uspět v novém světě?. Ta se bude zabývat problematikou současné ekonomické situace a jejím vlivem na podnikatelskou­ sféru.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001