Menu

Maďarské lázeňské jezero Hévíz je největší biologicky aktivní přírodní termální jezero světa. Jeho voda má léčebné účinky na revmatismus a další choroby pohybového aparátu. Spolu s bahnem ze dna se používá i k regeneraci po aplikacích kloubních náhrad nebo u některých dermatologických indikací. Jediným hotelem na břehu jezera je čtyřhvězdičkový Hotel Spa Hévíz. Má 54 klimatizovaných pokojů, z toho část bezbariérových. Vstup do jezerního komplexu mají jeho hosté v ceně pobytu. Pro každého je na pokoji přichystán koupací plášť. Mezi služby, jež jsou poskytovány přímo v hotelu či na jezeře, patří podvodní masáže, vanová a vířivá koupel, plavání, rehabilitace a cvičení v termálním bazénu, fitness, finská sauna, manikúra/pedikúra a kosmetika. Bezplatné wi-fi pokrytí v prostorách celého hotelu je samozřejmostí. Hotel Spa Hévíz má vlastní parkoviště s ostrahou. Parkování je rovněž bez poplatků. Lázně Hévíz jsou ideálním místem pro odpočinek i pro aktivní dovolenou. Východištěm tras turistů, cykloturistů a gurmánů vydávajících se za krásami a gastronomickými specialitami Západní Transdanubie, po vinných stezkách či k osm kilometrů vzdálenému Balatonu.

České a slovenské hosty máme velmi rádi

12. 07. 2016

S generálním ředitelem Hévíz Medicinal Spa & Saint Andrew Rheumatological Hospital Dr. Attilou Kvardou se potkáváme 21. května 2016 v Hotelu Spa Hévíz.
Pane řediteli, reference hostů na vaše lázně jsou vynikající! Hévíz se svým termálním jezerem blahodárně působí na tělo i duši. A protože se potkáváme po roce, rád bych se vás zeptal, jaký byl pro vás loňský rok?
Velmi dobrý. Co se týče návštěvnosti i tržeb. Vše, co jsme plánovali v oblasti renovací a rekonstrukcí, se nám podařilo splnit. Loni jsme hovořili o tom, že si necháme udělat důkladný rozbor našeho přírodního léčivého zdroje – minerální vody vyvěrající ze dna hévízského jezera. Ten i klinické testy potvrdily její vynikající léčebné vlastnosti.

Před týdnem jsem hovořil s prezidentem European Spas Association. Konstatoval, že v téměř všech klasických lázeňských destinacích výrazně ubylo ruské klientely. Vyjma Maďarska, kde se počet ruských hostů navýšil. Čím jste si to zasloužili?
Svou roli v tom vedle maďarské pohostinnosti zřejmě sehrává mezinárodní situace a vzhledem k devalvaci rublu vůči euru i naše finanční dostupnost. Výrazně k tomu přispívají i oboustranně korektní rusko-maďarské vztahy. Hévíz Medicinal Spa & Saint Andrew Rheumatological Hospital pracuje na tom, abychom si udrželi velmi dobré vztahy se všemi pro nás zdrojovými destinacemi. Samozřejmě že nejen s těmi v Ruské federaci a se zeměmi Společenství nezávislých států, kam rovněž vyjíždíme na konference, představujeme naše lázně a sanatorium a seznamujeme je s Hévízskou léčbou, ale i s ostatními. Koneckonců, řada našich českých hostů a rovněž vaše přítomnost ilustrují, že i s Českou republikou. Poté, co čeští a ruští hosté či klienti z dalších zemí přijedou do hotelu Spa Hévíz, ujme se jich jejich jazykem hovořící pracovník a osloví je přátelská domácká atmosféra.

Před chvílí jste se vrátil z pracovního setkání, na němž jste předával poznatky z cesty Hévíz Medicinal Spa & Saint Andrew Rheumatological Hospital završené udělením vysoce prestižní národní značky Hungarikum vaší Hevízské léčbě.
Hovořil jsem na něm o hévízském termálním jezeru a vlastnostech jeho léčivé vody. Hévízská léčba je nositelem maďarské národní značky Hungarikum. Ta deklaruje, že se jedná o jedinečný, výjimečně kvalitní typicky maďarský produkt. Byli jsme mezi prvními v Maďarsku, kteří dokázali vědecky zevrubně specifikovat, jak termální léčebnou vodu používat.

Ano, vaším největším magnetem je termální jezero Hévíz s výbornou spa & wellness infrastrukturou na břehu a pilotech vprostřed vodní hladiny. Jak dlouhou dobu se v něm doporučuje pobývat?
Koupající je třeba rozdělit na dva tábory. Zda ji využívají k rekreaci a regeneraci v rámci wellness, nebo k léčbě. U léčby jsou významnými faktory indikace a kontraindikace, podle charakteru onemocnění, stavu a kondice pacienta. K léčení se obecně doporučuje strávit ve vodě maximálně dvě hodiny denně. U wellness ne víc než celkově tři hodiny v průběhu celého dne. Pobyt v termální minerální vodě zvyšuje tlak a má vliv i na dýchání. Při chronických degenerativních onemocněních může mít delší pobyt v jezerní termální minerální vodě opačný efekt. Bohužel, některé (a to nejen maďarské) lázně se prezentují, že je jejich přírodní léčivý zdroj vhodný téměř na všechno. Značka Hungarikum nás zavazuje deklarovat, k jakým indikacím je náš přírodní léčivý zdroj vhodný a jak působí.

Hévíz Medicinal Spa & Saint Andrew Rheumatological Hospital je vysoce úspěšná při léčbě pohybového aparátu a revmatických onemocnění.
Ano, hévízské kúry jsou hodně účinné. Revmatická onemocnění jsou často spjata s nezdravým životním stylem a civilizačními chorobami. Rozdělil bych je na dvě skupiny. Na chronická a akutní. Akutní si zpravidla lidé přivodí při sportování, špatném došlapu apod. Chronické obtíže si může člověk přivodit při práci, například dlouhodobým vysedáváním u počítače, přetěžováním šlach, úponů svalů, špatným držením těla apod. U dělnických profesí nezřídka provázených prochlazením. Skolióza, artróza, obezita, na všechna tato onemocnění je Hévízská léčba vhodná. Drtivá většina onemocnění má souvztažnost se stavem vnitřních orgánů těla, například s hormonálními poruchami. Problémy pohybového aparátu tak mohou být i signálem, že uvnitř organismu je něco v nepořádku. Problémem je, že na tyto pacienty se léčba nasazuje zpravidla pozdě, protože své potíže dlouhodobě ignorují. Naší novinkou tak je léčba dětských pacientů do čtrnácti let, kdy u nich dochází k vývinu skeletu. U čím dál více dětí se na jejich páteři a dalších částech kostry „podepisují“ dlouhé vysedávání ve škole a u počítače, špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu. Projevuje se to i na jejich „X“ nohou nebo „O“ nohou, takže poté, co zestárnou, dochází u nich k patologickému progresu špatně postavených velkých kloubů. Pokud se s problémem začnou včas zabývat, tedy v době, kdy dochází k vývoji kostry, můžeme dítěti dopomoci k normální parabole života. Jestliže se ale problém neřeší včas, dochází v pozdějších letech k jakési sinusoidě, kdy klouby a vůbec organismus daného jedince senzitivně negativně reagují na různé vnější podněty, třeba na zátěž.

Pane řediteli, maďarské termály jsou v Česku pojmem. Hévízské jezero je tak stále populárnější.
V Hévízu jsou výborné podmínky nejen pro léčbu, ale i pro relaxaci a rekreaci. Je tu vynikající gastronomie, pohostinní lidé a nádherné prostředí blahodárně působící na tělo i duši. S českými a slovenskými hosty se jejich jazykem domluví i sama ředitelka hotelu Spa Hevíz paní Edith Fodor. České a slovenské hosty máme velmi rádi.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001