Menu

ALTECH, spol. s r. o., Bánov je českou obchodní společností, která se od roku 1992 zabývá vývojem, návrhy, výrobou a prodejem kompenzačních a rehabilitačních pomůcek pro imobilní osoby. Vyrábí šikmé schodišťové plošiny a sedačky, svislé schodišťové plošiny, plošiny pro letadlové schody, rampy a bazénové zvedáky. Ve výrobě a montáži šikmých a svislých schodišťových plošin zaujímá jedno z předních míst v Evropě. Svoji produkci obohacuje o dovoz zahraničních výrobků (schodolezů a stropních zvedáků) a poskytuje poradenství v otázkách bezbariérovosti, přičemž úzce spolupracuje s konzultanty z řad imobilních občanů. Také proto její vývojové středisko efektivně reaguje na požadavky a zvyšující se nároky trhu. Díky širokému sortimentu produktů a jejich funkčním specifikám zabezpečuje optimální řešení dle zadání a priorit zákazníků. Zhruba pětaosmdesát procent své výroby exportuje (ponejvíc do zemí západní Evropy). Na Slovensku jsou její výrobky uváděny na trh prostřednictvím firmy ARES, spol. s r. o. Vzhledem k špičkovým znalostem problematiky, kapitálovému, technickému a technologickému zázemí skýtají výrobky firmy ALTECH maximální záruky. Kvalitní zpracování výrobků, spolehlivost, vysoká užitná hodnota a kvalita servisních služeb jsou důvody její pokračující expanze na evropské, dálněvýchodní a zaoceánské trhy.

ALTECH pro bezbariérovou dopravu, hotelnictví a lázeňství

29. 11. 2016

Elektronický Všudybyl (www.e-Vsudybyl.cz) přinesl v létě informaci o tom, že firma ALTECH, spol. s r. o., Bánov, jež má výrobní závody v Uherském Hradišti, dodala zdvihací nástupní plošiny pro metro v Rio de Janeiru. Tímto konstatováním jsem 3. listopadu 2016 zahájil rozhovor s jednatelem a generálním ředitelem společnosti ALTECH Ing. Antonínem Machalou.
Ano, před letními olympijskými a paralympijskými hrami jsme do Ria dodali sedm kusů plošin pro několik stanic tamního metra, aby do nich umožnily bezbariérový přístup.

To je jistě pro Českou republiku dobrá reference. Nicméně, jaké bylo pro vaši firmu uplynulé období z hlediska celkového exportu?
Dlouhodobě si vedeme dobře. Všechny roky vyjma roku 2012 pro nás byly růstové. Některé dokonce o dvouciferné procentní číslo. V roce 2015 šlo pětaosmdesát procent naší produkce na export. Vývoj toho letošního se rovněž jeví pozitivně. Většina vývozu směřuje do zemí Evropské unie. Její členské státy, které od nás nejvíc odebírají, jsou Rakousko, Španělsko, Polsko a Slovensko. Mimo Evropskou unii je to především Švýcarsko. Vyvážíme i do Ruska a něco málo na Ukrajinu. Mimo Evropu máme odběratele v Japonsku, kde v roce 2020 budou rovněž letní olympijské a paralympijské hry. Bohužel pro Japonce nejsou evropské výrobkové certifikáty dostatečné, a tak tam momentálně probíhá certifikace našich plošin. Vedle Japonska máme dealery v Číně. Nejzdatnějšího v Hongkongu. Něco naší produkce, kromě Brazílie, odebírají i Kanada, Argentina a Mexiko.

Když jsem (jak v minulém úvodníku Všudybylu přiznávám) putoval hraničním hřebenem Bílých Karpat a díval se dolů na Bánov, Komňu, Uherský Brod či Uherské Hradiště, položil jsem si otázku, čím to, že lidé žijící pod nimi jsou pravděpodobně daleko zručnější a tvořivější než dělníci a technici v tzv. vyspělých západních zemích, kam vyvážíte své výrobky.
Hrdost na náš původ a zdejší řemeslnou zručnost je dána historicky. Vždy jsme své území hájili proti nájezdníkům ať už z východu, jihu, nebo ze západu. Co se týká konkrétně Uherského Hradiště, před druhou světovou válkou tu vznikla letecká firma Let, starý závod. Během války se věnovala opravám vojenských letadel. Po válce se přemýšlelo, kam v Československu umístit letecký průmysl. Ze strategických důvodů se dospělo k lokaci vprostřed republiky a volba padla na Uherské Hradiště. V roce 1951 tu Let zahájil licenční výrobou. Pak už to ale byly naše úspěšné československé konstrukce. Let Kunovice v době největší slávy zaměstnával přes šest tisíc lidí, takže po tzv. sametové revoluci byl významným zdrojem kvalifikovaných řemeslně zručných a technicky tvořivých lidí pro spoustu tehdy vznikající malých firem. Jednou z takových „garážových“ jsme byli i my. ALTECH vznikl v roce 1992, takže příští rok bude slavit pětadvacet let. Nyní zaměstnává dvě stě dvacet lidí. Neustále dostavujeme a rozšiřujeme výrobní haly, vývojové oddělení a další pracoviště. Přetrvávající technická tvořivost lidí zpod Bílých Karpat je dána také tím, že i za Rakouska jsme byli průmyslovou částí monarchie. Rovněž první republika byla hodně průmyslová, což pokračovalo i po roce 1945. Navzdory tomu, že po roce 1990 začalo české školství žít jakoby samo pro sebe a produkovat neuvěřitelné množství netechnicky orientovaných absolventů, podíváte-li se na tvorbu přidané hodnoty, průmysl jí v Česku tvoří zhruba třetinu. Tedy nejvíc ze všech evropských zemí. Historická řemeslně-technická kontinuita Česka byla sice hodně oslabena, nikoli však zcela přervána. Česko nemá žádné velké surovinové zdroje, takže nám nezbývá než pracovat, a průmysl je pro naši zemi nosný a je motorem ekonomiky. Dokážeme nakoupit suroviny a materiál, dokážeme je zpracovat, vyvézt a zajišťovat servis. Zkrátka Česko si dokázalo udržet spoustu šikovných lidí, a byť je trend získat tu bezplatné vzdělání a odejít pracovat do zahraničí, mnozí technicky zdatní kreativní lidé se, obohaceni zahraničními zkušenostmi, vracejí. I v naší dílně tak máme šikovného člověka, který dvanáct let pracoval v Chicagu. A do našeho obchodního oddělení nastupuje další takový, který rovněž pracoval v Americe. Je normální, že pohyb po světě jde i opačným směrem, nejen pouze ven.

Co produkce firmy ALTECH a hotelnictví nebo zdravotnictví, zejména pak léčebné lázeňství?
Kromě zajišťování bezbariérovosti, tj. schodišťových plošin, ať už šikmých, nebo svislých, dodáváme bazénové zvedáky, nejrůznější řešení ramp, zvedáků imobilních osob apod. Velmi žádanou kategorií našich výrobků jsou schodišťové sedačky. Ty jsou využívány špatně chodícími lidmi a při zpřístupnění objektů domů, hotelů, léčebných pavilonů sehrávají čím dál významnější roli. Z toho důvodu rostou objemy také jejich privátních instalací. Kolejnicové stropní systémy, vhodné pro manipulaci s lidmi s omezenou hybností, nakupujeme v Dánsku od firmy Guldmann už přes dvacet let. U nás je montujeme a provádíme servis. Je to nesmírně užitečný systém. Sám jsem ho zhruba sedm let využíval u sebe doma v rámci péče o svoji maminku. Pečovatelům skýtá ohromnou pomoc, neboť je oprošťuje od fyzického vypětí. Stropní kolejnicové systémy jsou využívány i pro rehabilitaci, při nácviku chůze atd. V životě imobilních osob a rehabilitujících pacientů či lázeňských hostů nacházejí široký záběr využití.

Coby úspěšný exportér pobýváte hodně mimo Česko. Jak se vám jeví, že nás vnímá okolní svět?
Co se Evropy týče, zjišťuji, že jsme vnímáni dobře. Evropská unie je vytvořena na základě dohod, nikoli války a tak i funguje. Samozřejmě, EU má spoustu administrativních problémů, ale ty je potřeba řešit tak, aby pokračovala evropská integrace regionů a národů. Přes víkend letím do Anglie. Britové jsou rovněž velmi pohodoví a vstřícní, byť je jejich převažující mentalita v oblasti bezpečnosti práce a bezpečnosti technických zařízení od té české poněkud odlišná. Samozřejmě naše evropské certifikáty jsou platné i ve Velké Británii. Pokud jde o Američany a Kanaďany, ti nejsou až tak otevření jako naši evropští partneři a mají své certifikační požadavky. Dokonce k nám každého půlroku létá kanadský inspektor na kontrolu svařování, abychom mohli dodávat na jejich trh. Přitom to v podstatě není nic, co bychom neuměli, ale oni mají své postupy a zvyklosti, a chceme-li tam dodávat, musíme je ctít.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001