Menu

20 let firmy MONTYCON gastro

01. 11. 2016

S jednatelem společnosti MONTYCON gastro, s. r. o., Ing. Petrem Lošákem a prezentacemi gastrotechnologií, které jeho firma dodává na český a slovenský trh, se roky potkávám na veletrzích, výstavách, na profesních a oborových road show a na konferencích zaměřených na stravovací služby. Tentokrát, 4. října 2016, se ale potkáváme v sídle jeho firmy v Ostravě.
Pane inženýre, jak jste se dostal k této oblasti podnikání?
Vystudoval jsem zahraniční obchod se zemědělskou technikou na Provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Diplomovou práci jsem psal na téma, jak dostat na český trh zahraniční firmu, která prodává vybavení pro pekárny, cukrárny a restaurace. Tato firma mi pak v roce 1992 nabídla, abych byl jejím zástupcem pro severní Moravu, což pro mne tehdy byla výzva aplikovat teorii do praxe, a toto jsem dělal do konce září roku 1996, než jsem si založil firmu vlastní, zaměřenou na úsporné gastronomické technologie a moderní varné a udržovací systémy. Od počátku svého podnikání jsem obchodoval s německými konvektomaty CONVOTHERM a z této značky se odvinul i název mé vlastní firmy – MONTYCON gastro. Monty bylo jméno loveckého psa mého otce, velšského teriéra, šampiona, který se nikdy nevzdával a bojoval třeba i s divočákem. Díky němu můj táta dostal přezdívku „Monty“ a já pak ve fotbale „mladý Monty“. Ty přezdívky šly s námi a já si řekl: Náš legendární Monty s námi musí pokračovat a jeho jméno žít dál. Takže jsem spojil jméno Monty a začáteční písmena značky německé firmy CONVOTHERM Elektrogeräte vyrábějící špičkové konvektomaty, které prodáváme už přes dvacet let. Je to takový mozek moderní kuchyně.

Společnost s ručením omezeným MONTYCON gastro jste založil v roce 2000, ale jako fyzická osoba jste s firmou tohoto jména podnikal už od roku 1996.
Ano, sám, v jedné osobě s externím technikem. Asi po půl roce se ke mně přidala sestra Silvie, která vede administrativu dodnes. Taťka tehdy svařoval podstavce a mamka pomáhala se skladem. S ohledem na rozměry Convotherm konvektomatu jsem si tehdy i pořídil osobní auto a vozil ho v něm na předváděčky. Firma CONVOTHERM Elektrogeräte vyrábí robustní konvektomnaty s patentovaným uzavřeným systémem a neskonalou výdrží. Řada z mnou před dvaceti lety dodaných konvektomatů tak dodnes úspěšně slouží. Roku 1997 jsem začal spolupracovat s americkým výrobcem ALTO-SHAAM Inc., který je špičkou v produkci technologií na nízkoteplotní pečení a udržování pokrmů v teplém stavu se svým systémem HALO HEAT měkkého tepla. Firma je na trhu od roku 1968. Vyrábí například nízkoteplotní pece 3V1. To znamená, že přístroj peče, udí a následně pokrm udržuje v bezpečné expediční teplotě tak, aby jej bylo možné servírovat. Pak MONTYCON gastro získal zastoupení od švýcarské firmy INDUCS AG, která je jedním z nejvýznamnějších výrobců indukčních kuchyňských technologií. Prošli jsme u nich proškolením a nyní v Česku vyrábíme varné bloky na míru. Osazujeme je švýcarskými indukčními komponenty nebo švýcarskými fritézami či vařiči těstovin. Zákazníkovi jsme tak schopni pod jednou deskou vyrobit i několik metrů dlouhý varný blok v hygienickém bezespárovém provedení. Nabízíme řešení pro gastronomické provozy. Sortiment průběžně doplňujeme o další přístroje světových výrobců, a tak českým a slovenským zákazníkům dodáváme i technologie na šokové chlazení a mražení CONVOCHILL a kvalitní myčky WINTERHALTER. Od roku 2004 máme pobočku i na Slovensku a následně jsme otevřeli showroom nedaleko Piešťan, v Moravanech nad Váhom. Časem jsme přešli od kusových dodávek ke kompletnímu vy­bavování kuchyní. Včetně navrhování jejich sestav, projektování a poradenství uživatelům. Nicméně i nadále vyjíždím na zahraniční veletrhy a výstavy a vyhledávám pro český a slovenský trh další užitečná kuchyňská zařízení a vhodná řešení. Myšlenkou bylo vždy nabízet moderní řešení, která zákazníkům ušetří peníze a zvýší zisky díky novým možnostem a odlišení se od ostatních.

Momentálně nabízíte již čtvrtou generaci konvektomatů, tzv. Convotherm 4.
Německá firma CONVOTHERM Elektrogeräte GmbH je specialistou na výrobu špičkových konvektomatů s patentovaným „uzavřeným systémem“ už od roku 1976. Když vyvíjela jejich 4. generaci, provedla rozsáhlý průzkum mezi šéfkuchaři řady zemí světa, aby se vývojáři dozvěděli, co všechno se od konvektomatu poslední generace očekává. Zároveň zjišťovala, co šéfkuchařům chybí u přístrojů dostupných na trhu a co by si přáli, aby nový konvektomat uměl. Na základě jejich podnětů pak CONVOTHERM Elektrogeräte vyvinul konvektomat, který dokáže plnit většinu jejich požadavků. Takže když chcete péct cukrářské výrobky, Convotherm 4 to umožní, protože má pekařské funkce. Jestli chcete například udit, můžete si zastudena vyudit lososy, sýry či maso. Chcete minutky? Convotherm 4 vám je umožní dělat, přičemž máte přehled, kde, na jakém „plechu“ a v jakém stadiu vyhotovení danou minutku máte. Chcete na vepřovém kolenu křupavou kůrčičku a přitom maso pod kůží šťavnaté? Convotherm 4 má funkci odsátí vlhkosti při pečení z komory v pěti krocích, tzv. CRISP and TASTY. Měli jste třeba stroj, kde jste si nastavovali vlhkost při pečení? U Convothermu díky uzavřenému systému nemusíte nastavovat vlhkost při pečení, ale pro ty, co na to byli zvyklí a chtějí si sami nastavovat, máme funkci přidání vlhkosti v pěti stupních.
Convotherm 4 je univerzální mašinou, v níž byly skloubeny přednosti konvektomatů různých výrobců. Co se týče jeho ovládání, Convotherm 4 skýtá dva koncepty. Pro ty, kdo preferují jednodušší, má easyDial s jednoduchým manuálním ovládáním, kdy si obsluha jednoduše a rychle zvolí, co potřebuje zrovna upravovat. Koncept easyTouch s devítipalcovou dotykovou obrazovkou pak dává možnost plného přizpůsobení se zadání kuchaře se spoustou možností. Oba koncepty dodáváme v sedmi velikostech. A pokud máte v kuchyni málo místa, můžete si pořídit konvektomat Convotherm 4 se zasouvacími dveřmi, kdy po otevření zajedou po boku stroje a napravo od něj lze využívat pracovní plochu nebo mít další stroj. Je to výborné řešení pro malé kuchyně, a i tohle má CONVOTHERM Elektrogeräte patentováno.

Významným prvkem úspěšnosti dodavatelů kuchyňských technologií je odborné poradenství a pružný servis.
MONTYCON gastro má vlastní servisní tým a k tomu externí techniky, kteří se školí u výrobců kuchyňských technologií v zahraničí nebo v našich showroomech. U klíčových strojů pro gastronomické provozy servis řešíme do čtyřiadvaceti hodin. Tedy v případech, kdy zprovoznění konkrétní kuchyňské technologie nesnese odklad, například u konvektomatu, na němž stojí byznys podniku. Jsme připraveni i na to, zapůjčit náhradní konvektomat, alto-shaam nebo myčku. Když je na místě neřešitelný problém, jsme schopni udělat výměnu a po opravě přístroj vrátit. Své zákazníky zkrátka nenecháváme ve štychu. U případů, které nevyžadují tak rychlou reakci, pak volíme termín servisu po domluvě se zákazníkem. V té souvislosti si dovolím vyzdvihnout přínos nejen našich servisních pracovníků, ale celého týmu MONTYCON gastro, který se dvacet let postupně rozrůstá. Kolega Tomáš Kalabus, který ve firmě začínal jako předváděcí šéfkuchař, je dnes naším nejúspěšnějším obchodníkem a zároveň fundovaným projektantem kuchyní. Jako dlouholetý praktik a profesionál má bohaté zkušenosti z různých gastroprovozů. Umí ukázat a poradit, co která varná technologie všechno dokáže. Obdobně i další kolegové, včetně spolupracovníků z administrativy v čele se Silvií, přinášejí do společnosti nové věci, a otevírají nám tak možnosti dalšího rozvoje. Členové našeho servisního týmu v čele s Mirkem Sikorou jsou nejen perfektně proškoleni a odborně zdatní, ale i hodně obětaví. Takže i díky jejich pracovnímu nasazení, šikovnosti a rychlosti, s níž řeší požadavky klientů, nejen že neřídnou, ale stále se rozšiřují řady našich zákazníků. A za tento přístup všem svým spolupracovníkům moc děkuji.

Nedávno jsme se potkali v Praze na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL.
Veletrhy jsou pro nás zdrojem přímých kontaktů. MONTYCON gastro na nich vystavuje už devatenáct let. Nové zákazníky získáváme i díky doporučení stávajících klientů a na dalších prezentačních akcích. Pochopitelně významným kanálem, kterým se nám dostávají poptávky, je internet.

Čím čelíte konkurenci?
Konkurence si vážíme, protože nás nutí být k sobě tvrdší a snažit se být lepší. Určitě jí nechceme čelit nižší cenou. Ono to ani nejde, protože kvalita má svou cenu. Dodáváme výrobky, které toho hodně umějí a hrozně moc vydrží. A i když nejsou levné, řadí se k nejrentabil­nějším. Naši zákazníci se za roky jejich provozování přesvědčili, že se jim investice do kvality vyplácí.

Proč zůstáváte věrný Ostravě?
Protože tu máme „hlavní stan“. Pro náš československý byznys je Ostrava ideální. Za českými i slovenskými zákazníky to máme stejně daleko. Do Prahy jezdím dost často, ale protože jsem odsud a bydlím nedaleko v Beskydech, nikdy mne nenapadlo stěhovat firmu jinam.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

for kids