Menu

Za Svačinu roku Lukáš Záruba bronz

13. 12. 2018

Celostátní gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare patří mezi prestižní kulinářská klání pro budoucí kuchaře a kuchařky. Do letošního již šestého ročníku se přihlásilo rekordních 141 studentů ze 43 středních škol zaměřených na gastronomii. O finalistech a vítězích rozhodovala odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová.

Pražské finále se konalo 4. prosince 2018 v gastronomickém studiu Chefparade+ v Holešovicích. Celou soutěž moderovala herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Kulinářské umění předvedlo ve finále 15 nejlepších kuchařů z celé České republiky a celkem byly rozdány ceny v hodnotě 45 tisíc Kč. Soutěžící měli za úkol připravit zdravou a originální svačinu s využitím tuňákových produktů Rio Mare.

foto_3.msto_znojmo_1

Znojmo reprezentoval Lukáš Záruba ze střední školy na Přímětické ulici. Připravil recept Rolka z filo těsta plněná tuňákem Rio Mare ve vlastní šťávě, lososovým krémem Rio Mare Paté, rajčaty, cibulkou, ricottou, podávaná s mangem a salátkem. Svým kuchařským umem zaujal porotu a vyvařil si třetí místo. Vyhrál také poukaz na ceny v hodnotě 3 000 Kč.Lukášův recept vám přinášíme jako inspiraci pro sváteční chvíle.


Rolka z filo těsta plněná tuňákem Rio Mare ve vlastní šťávě, lososovým krémem Rio Mare Paté, rajčaty, cibulkou, ricottou, podávaná s mangem a salátkem
Suroviny na 4 porce: konzerva tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, ½ balení Rio Mare Paté lososový krém, 60 g filo těsta, 60 g červené cibule, 160 g konzervovaných rajčat Mutti, 4 lžíce riccoty, 2,5 lžíce másla, 100 g grana Panado, 175 g trhaného salátku, 150 g manga, lžička hořčice, lžička citronové šťávy LiMMi, lžička pomerančové šťávy, lžička extra panenského olivového oleje Monini, sůl, pepř a bylinky na dochucení.
Postup: filo těsto potřeme máslem. Riccotu smícháme s Rio Mare Paté lososovým krémem a vzniklou směsí potřeme plát filo těsta. Přidáme konzervovaná rajčata Mutti, cibuli nakrájenou na kolečka, tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě a nakrájené bylinky. Posypeme sýrem, zatočíme do rolky a pečeme. Z hořčice, citrónové šťávy LiMMi, pomerančové šťávy, extra panenského olivového oleje Monini připravíme dresink. Mango nakrájíme na kostičky. Tuňákovou rolku podáváme s mangovým salátkem a dresinkem. 
Připravila
 Kateřina Kotoučová.


www.sousoszn.cz

 



Archiv