Menu

Významná výročí Klubu českých turistů

15. 04. 2019

02--obalka-1Letos v lednu tomu bylo 130 let, kdy KČT vydal první číslo klubového ČASOPISU TURISTŮ. Obdobím jeho největšího rozkvětu a prestiže byla léta 1897–1924, kdy byl jeho redaktorem PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský – člen KČT, známý propagátor sportu, člen Mezinárodního olympijského výboru a zakladatel Českého olympijského výboru. Pokračovatelem ČASOPISU TURISTŮ je časopis TURISTA, který je stále vydávaný Klubem českých turistů a je jedním z nejstarších periodik v České republice. K připomenutí významného jubilea časopisu připravil KČT kromě celoroční mediální prezentace také setkání čtenářů časopisu TURISTA na chatě Čeřínek na Vysočině 1. - 2. června 2019 a slavnostní setkání s činovníky KČT, dopisovateli a podporovateli časopisu v Senátu PČR dne 11. června 2019.

p4130035xxSto třicáté narozeniny oslaví letos také turistům i většině veřejnosti známá červená, modrá, zelená a žlutá turistická značka. Dne 11. května 1889 totiž označovací družstvo KČT vyznačilo první pěší turistickou trasu KČT podél Svatojánských proudů do Štěchovic. Ve stejném roce vyznačil KČT ještě např. trasu z Berouna na Karlštejn. A právě na této trase se dne 22. června 2019 uskuteční turistické setkání ve Svatém Janu pod Skalou. Zájemci se do cíle mohou vydat „po červené“ z Berouna nebo z Karlštejna. Projdou se tak po části jedné z nejstarších a dodnes využívaných turistických tras KČT. Ve Svatém Janu pod Skalou bude připravena propagace historie i současnosti značení turistických tras, možnost namalovat si svou turistickou značku, vyplnit značkařský kvíz a také zúčastnit se Svatojánské pouti, která se v obci koná právě v tuto dobu.

Připomenutí obou zmíněných výročí bude součástí výstavy k 130 letům činnosti KČT, kterou pro KČT ve výstavním sále v Národním památníku na Vítkově připravuje Národní muzeum. Výstava bude otevřena od června do srpna 2019 a již nyní srdečně zveme všechny turisty a příznivce Klubu českých turistů k její návštěvě.
Vratislav Chvátal, předseda KČT

 



Nepřehlédněte


Ze světa

Severovýchod Slovenska láka turistov

Oblastná organizácia cestovného ruchu „ŠARIŠ“ – Bardejov zaznamenala za prvý polrok 2017 zvýšenie počtu turistov oproti rovnakému obdobiu minulých rokov.

26. 09. 2017

číst dál


Mice

Výstaviště České Budějovice bude hostit druhý ročník odborné konference věnované turistickému ruchu na jihu Čech

Dvoudenní odborná konference Travelcon je největší letošní akcí, která se cíleně věnuje rozvoji cestovního ruchu v jižních Čechách. Uskuteční se ve dnech...

09. 02. 2018

číst dál


Archiv