Menu

Užijte si podzimní dobrodružství na Balatonu

25. 08. 2023

Na Balatonu, největším jezeře ve střední Evropě, na vás po celý rok čekají skvělé zážitky a nezapomenutelné vzpomínky. V létě láká jezero o rozloze téměř 600 km2 návštěvníky do svých teplých vod a stává se idylickým místem pro ty, kteří se chtějí cákat a užívat si radosti tohoto ročního období. Když se krajina kolem Balatonu začne oblékat do pestrých barev podzimu, láká region návštěvníky na množství gastronomických specialit a poutavých akcí. I po skončení letních měsíců zůstává Balaton pokladnicí zážitků, díky níž se cestovatelé, kteří se chtějí ponořit do bohaté kultury a přírodních krás regionu, nikdy nebudou nudit. Pojďme se ponořit hlouběji do programové nabídky.

Dobrodružství plachtění a veslování
Třpytivé vody Balatonu jsou ideálním prostředím pro milovníky plachtění a veslování. Ať už jste zkušený jachtař, nebo veslujete poprvé, rozlehlé vody jezera nabízejí nekonečné možnosti k objevování. Nechte se unášet větrem a obdivujte úchvatné scenérie kolem jezera nebo si dopřejte pohodové pádlování s výhledem na úchvatnou krásu pobřeží. Na jezeře je několik jachtařských klubů, které nabízejí kurzy pro začátečníky i pokročilé. Konají se zde také prestižní regaty, například mistrovství Evropy J24 ve dnech 20.-27. srpna nebo ILCA Europa Cup & National Championship ve dnech 7.-10. září. Další informace najdete v závodním kalendáři Maďarského jachtařského svazu  nebo na webové stránce Balatonfüred Yacht Clubu. Na několika místech v okolí jezera si můžete půjčit lodě nebo kajaky, SUP-y a šlapadla. SUP je nejen příjemná vodní aktivita, ale také fantastický trénink celého těla. Pro ty, kteří hledají klidnější zážitky, je vhodnou alternativou jízda na šlapadlech. Naskočte na palubu pohodlného člunu, který je ideální pro rodiny nebo přátele, a plavte se podél pobřeží, obdivujte malebnou krajinu a užívejte si mírného vánku.

Dobrodružné parky
Pro ty, kteří touží po adrenalinu, nabízí Balaton dobrodružné parky, které slibují zážitky plné akce. Tyto parky jsou navrženy tak, aby vyhovovaly návštěvníkům všech věkových kategorií, od napínavých lanových drah až po náročné překážkové dráhy. Objevte svého dobrodružného ducha a vytvořte si nezapomenutelné vzpomínky se svými blízkými v těchto parcích plných zábavy. Mezi nejoblíbenější dobrodružné parky patří Balatonfüred Extreme Adventure Park, Kalandpark Zamárdi a BaLaLand Family Park.

Příroda a arboreta
V Národním parku Balatonská vrchovina, který byl založený v roce 1997, objevíte neuvěřitelné oblasti, které čekají na prozkoumání. Balatonská vrchovina, jižní svahy Bakonyu, Tapolcká kotlina, náhorní plošina Keszthely a Kis-Balatonská jezerní kotlina na jihozápadě nabízejí jedny z nejkrásnějších míst pro odpočinek a regeneraci. Je to ráj pro milovníky přírody.

Jedním z klenotů tohoto malebného prostředí je Tihany, fascinující poloostrov s úchvatnými levandulovými poli, třpytivým tyrkysovým Maďarským mořem, a dokonce i vyhaslými sopkami. Je to jako vstoupit do říše snů plné přírodních zázraků.

Pro ty, kteří hledají důvěrnější spojení s přírodou, je
arboretum Folly povinnou zastávkou. Nachází se zde jedinečná sbírka cedrů a cypřišů s bohatou rodinnou historií. Arboretum je svědectvím obětavosti a vytrvalosti generací. Rodina Follyových udržuje v blízkosti arboreta 7 hektarů vinic, čímž navazuje na dlouhé rodinné dědictví. Rozlehlá přírodní zahrada ve stínu stromů je vhodná pro rodiny s dětmi a nabízí prostorné a jedinečné dřevěné hřiště pro malé i větší děti. V roce 2019 rodina otevřela novou restauraci ve svém historickém 160 let starém sídle, které nyní slouží jako rustikální restaurace zapadající do krajiny a dodržující tradiční hodnoty.

Přírodní parky a zoologické zahrady
Návštěva zoologických zahrad a přírodních parků v okolí Balatonu je skvělou celoroční aktivitou, která je ideální pro rodiny s malými dětmi. Některá místa nabízejí setkání s exotickými zvířaty, jiná se zaměřují na původní maďarské druhy a poskytují o nich cenné informace. Pozvěte svou rodinu na vzrušující zážitky s divokou přírodou a vydejte se do některého z doporučených balatonských parků nebo zoologických zahrad:

  1. Balatonederics, Muzeum Afriky a ZOO: Toto muzeum přeměněné na zoologickou zahradu, které založil lovec a zoolog Endre Nagy, přináší na Balaton dotek Afriky. Prozkoumejte okolí, kde můžete vidět zebry, pštrosy, antilopy, a dokonce se projet na velbloudovi.
  2. Fenyvespuszta, Farma domácich zvířat: Fenyvespuszta u Kis-Balatonu. Můžete se zde setkat s různými domácími zvířaty, jako jsou králíci, kozy, ovce, poníci, a dokonce i malá selata.
  3. Gyenesdiás, Festetics Imre Wildlife Park: Park se nachází v zalesněné oblasti poblíž obcí Keszthely a Gyenesdiás a je domovem původní maďarské zvěře, jako jsou jeleni, koně, drůbež a vodní ptactvo. V přirozeném prostředí můžete pozorovat také divoké druhy zvířat, jako jsou jeleni, mufloni a divoká prasata.
  4. Rezervácia byvolov Kápolnapuszta: V Kápolnapusztu objevíte největší přístupné stádo buvolů v Maďarsku. Projděte se po naučné stezce a pozorujte volný pohyb buvolů a šedého skotu. Výstava v přijímací budově představuje bohatou divokou přírodu Kis-Balatonu.
  5. Salföldi Manor: Salföld nabízí autentický zážitek díky fungující farmě a expozici původních maďarských domácích zvířat, včetně ovcí, prasat, skotu a koní.
  6. Siófok, Bella Zoo Park: V parku žije řada zvířat, například velbloudi, alpaky, poníci, osli, surikaty, kozy, jeleni a mnoho dalších. Návštěvníci si mohou tato zvířata pohladit, a dokonce se na velbloudech svézt.
  7. Zoo Veszprém: Zoo Veszprém se nachází pouhých 15 km od Balatonu a nabízí širokou škálu zvířat včetně savců, ptáků, plazů, obojživelníků a hmyzu. V zoo si můžete užít vzrušující setkání se zvířaty a zúčastnit se akcí.


Balaton je celoročním rájem zážitků, které uspokojí každý vkus a přání. Ať už toužíte po kulturním obohacení, hudebních eskapádách nebo jen po radosti z pobytu v náručí přírody, Balaton vám slibuje nezapomenutelná dobrodružství a vzpomínky na celý život. Více informací o těchto akcích a dalších zajímavých aktivitách v oblasti Balatonu naleznete na následujících stránkách:
akce a místa v okolí Balatonu.
Připravil Luděk Hladiš.

https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary

www.mojemadarsko.eu
www.cmok.eu
 



Archiv