Menu

Skleník Fata Morgana prochází proměnou

09. 08. 2018

fata_morgana

Botanická zahrada hl. m. Prahy neustále pracuje na zkvalitnění svých služeb, zlepšení návštěvnického komfortu i na rozvoji jednotlivých expozic. V těchto dnech probíhají intenzivní práce ve skleníku Fata Morgana. Novou tvář získá můstek vedoucí přes jezero v prostřední části skleníku a v jeho těsné blízkosti vznikne nový, v pořadí již třetí epifytní kmen, který bude následně osázený exotickými rostlinami z nížinného deštného lesa. Z důvodu probíhajících náročných stavebních i zahradnických prací je skleník pro návštěvníky dočasně nepřístupný. Znovu se otevře v úterý 21. srpna. Kompletní dokončení staveb je v plánu během podzimního období.



Skleník Fata Morgana přivítal první návštěvníky v červnu roku 2004. Od té doby se neustále proměňuje a vyvíjí. „Ve skleníku Fata Morgana se nacházejí umělé epifytní kmeny, jejichž stav je v současnosti z důvodu stáří a klimatických podmínek již nevyhovující. Proto jsme přistoupili k jejich postupné obměně. V roce 2016 jsme instalovali první kmen v blízkosti vodopádu.
Na základě dobré zkušenosti s konstrukcí tvořenou ocelovou výztuží spojenou se stříkaným betonem jsme v roce 2017 instalovali druhý epifytní kmen u jezírka v prosřední části skleníku Fata Morgana,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Cílem proměny je, aby výbudovaný kmen byl nejen funkční oporou pro vzácné rostliny tropického nížinného pralesa, ale zároveň  působil přirozeně a autenticky. „K návrhu těchto kmenů jsme proto přizvali výtvarníky, konkrétně MgA. Kryštofa Krejču a MgA. Romana Hudziece. Ti po konzultaci s botaniky navrhli třetí, poněkud netypický kmen. V prostoru vyústění štoly vznikne strom typu ,škrtič‘ připomínající druh fíkusu, jenž se v přírodě obepíná okolo jiného stromu, čímž jej zadusí,“ vysvětluje Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení. Návštěvníci se při výstupu z podzemního tunelu, spojujícího první a druhou část skleníku, ocitnou v místě původního rozpadlého stromu, obklopeni kruhovou změtí kořenů stromu škrtiče. „Realizace kmene probíhá ve spolupráci se stavební firmou řešící betonové konstrukce v extrémních podmínkách. Na nosnou ocelovou kostru bude nanesen modifikovaný beton. Ten bude následně výtvarně zbarven a patinován dle návrhu obou autorů,“ dodává Václav Jůzko. Po dokončení stavebních prací bude kmen osázen kombinací kapradin, orchidejí, tropických epifytních rododendronů a dalších menších keřů.
Zároveň s vytvořením epifytního kmene dojde k vyřešení odvodnění stávající cesty, která bývala často vlhká a kluzká. Původní povrch nahradí ručně tvarovaný beton imitující hliněnou stezku v pralese. Otisky listů v povrchu budou nejen estetické, ale zároveň i funkční, protiskluzové, což povede k vyššímu pohodlí i bezpečnosti procházejících návštěvníků. „I po otevření skleníku pro veřejnost v úterý 21. srpna budou pokračovat dokončovací práce. Pohyb návštěvníků skleníkem bude tudíž regulován. Předpokládaný termín úplného ukončení této stavby je 11. října 2018. V další etapě, v roce 2019, se předpokládá doplnění dalších stromů obdobné konstrukce,“ upřesňuje Bohumil Černý.
V době uzavírky skleníku Fata Morgana proběhnou i další práce. Mimo jiné omytí vnitřního pláště skleníku v expozicích polopouště a vysokohorských lesů a rekonstrukce mostku přes jezírko v expozici nížinného deštného lesa. Autory návrhu jsou opět MgA. Kryštof Krejča a MgA. Roman Hudziec. Ti pro zábradlí zvolili odbělené akátové dřevo a konopný provaz. Na nášlapnou část mostku se jako ideální jeví dřevo Accoya, které se vyznačuje velkou odolností proti vlhkosti a plísním. Vše by mělo být hotové přibližně ve druhé polovině září tohoto roku. Probíhat budou i zahradnické práce.
Připravila Darina Miklovičová.


www.botanicka.cz

 



Archiv
for kids