Menu

Ras Al Khaimah pozvedne cestovní ruch díky elektrické letecké mobilitě v celém emirátu

09. 05. 2024

skyports_infrastructure

Podepsáním memoranda o spolupráci se společností Skyports Infrastructure (Skyports), která stojí v čele vývoje vertiportní infrastruktury pro elektrické letecké taxislužby, učinily úřady Ras Al Khaimah Transport Authority (RAKTA) a Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA) významný krok k transformaci cestovního ruchu a dopravy v emirátu. Toto klíčové memorandum je začátkem fascinujícího partnerství. Stane se průkopníkem udržitelného cestovního ruchu prostřednictvím elektrické letecké mobility a umožní společnosti Skyports vytvořit síť vertiportů, které propojí klíčové atrakce v celém Ras Al Khaimah. Tímto rovněž podpoří emirát coby destinaci budoucnosti a bude tak v souladu se strategickým plánem RAKTA 2030. Na základě této dohody budou společnosti RAKTA, RAKTDA a Skyports společně navrhovat, vyvíjet a provozovat první ekosystém elektrického vertikálního vzletu a přistání (eVTOL) v Ras Al Khaimah, přičemž komerční provoz by měl být zahájen do roku 2027. Tento inovativní projekt umožní bezproblémovou integraci infrastruktury vertiportu Skyports se stávající dopravní sítí společnosti RAKTA a zajistí rychlou a pohodlnou dopravu s nulovými emisemi do nejoblíbenějších oblastí a atrakcí v Ras Al Khaimah, včetně ostrova Al Marjan, Al Hamra a Jebel Jais, nejvyššího vrcholu Spojených arabských emirátů. Turisté a obyvatelé navštěvující tato ikonická místa díky této službě výrazně ušetří čas. Například cesta z ostrova Al Marjan na ostrov Jebel Jais trvá autem přibližně 70 minut. Spuštění služeb leteckého taxi zkrátí dobu cesty na méně než 20 minut.

Síť vertiportů změní dopravu v Ras Al Khaimah a podpoří tak cíl uvítat do roku 2030 3,5 milionu návštěvníků ročně. Poskytnutím možností dopravy s nulovými uhlíkovými emisemi emirát posiluje i svůj závazek k ochraně životního prostředí a udržitelnému rozvoji. Tyto ambice jsou v souladu s koncepčním přístupem Skyports, který upřednostňuje integraci se stávajícími sítěmi veřejné dopravy s cílem podpořit udržitelnější dopravu. Kromě toho tato iniciativa přímo reaguje na naléhavou potřebu inovativních řešení pro snížení emisí v pozemní dopravě, což je odvětví, které se podílí 40 % na emisích skleníkových plynů v cestovním ruchu, jak zdůraznila Světová rada pro cestování a cestovní ruch (WTTC). Kromě toho otevře do budoucna možnosti integrace se sítěmi letecké taxislužby ve Spojených arabských emirátech.

J.E. ing. Esmaeel Hasan Al Blooshi, generální ředitel společnosti RAKTA, dodal: „Toto partnerství představuje klíčový moment v našem úsilí o revoluci v dopravě v Ras Al Khaimah. Zavedením elektrické letecké mobility nejenže spojujeme turisty s našimi atrakcemi, ale razíme pro náš emirát udržitelnou cestu vpřed. Tento inovativní projekt je v dokonalém souladu s naším závazkem zlepšit dostupnost a zároveň minimalizovat dopad na životní prostředí v návaznosti na náš strategický plán do roku 2030. Společně utváříme lepší a zelenější budoucnost pro Ras Al Khaimah."

J. E. Raki Phillips, generální ředitel úřadu Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, vyjádřil své nadšení z partnerství: „Podpora, které se nám dostalo od vlády SAE a úřadů Ras Al Khaimah, byla fenomenální a umožnila nám inovovat v nebývalém rozsahu a tempu. V příštích dvou letech chceme vybudovat infrastrukturu a zázemí pro elektricky poháněný dopravní systém, který nově definuje způsob, jakým turisté poznávají Ras Al Khaimah. Tato spolupráce je také v dokonalém souladu s naším závazkem k udržitelnému cestovnímu ruchu. Zavedením elektrické letecké dopravy nejen zlepšíme dostupnost atraktivit Ras Al Khaimah, ale také výrazně snížíme naši uhlíkovou stopu. Tato iniciativa nás posouvá blíže k našemu cíli, kterým je do roku 2025 vytvořit z Ras Al Khaimah regionálního lídra v oblasti udržitelného cestovního ruchu."

Duncan Walker, generální ředitel a zakladatel společnosti Skyports, uvedl: „Jsme rádi, že můžeme spojit své síly s předními organizacemi v oblasti dopravy a cestovního ruchu v emirátu Ras Al Khaimah a spustit zde služby elektrického leteckého taxi. Tato spolupráce dále podtrhuje náš závazek poskytovat nezbytnou infrastrukturu pro leteckou dopravu s nulovými emisemi v celých Spojených arabských emirátech. Těšíme se, že budeme moci přispět svými odbornými znalostmi k realizaci ambiciózních cílů Ras Al Khaimah v oblasti dopravy a cestovního ruchu."

Oznámení dále posiluje pozici Spojených arabských emirátů jako předního trhu pro rozvíjející se odvětví pokročilé letecké mobility. I v jiných oblastech vede společnost Skyports výzkum, vývoj a výstavbu vertiportů a spolupracuje s předními světovými společnostmi v oblasti eVTOL, aby zajistila kritickou infrastrukturu pro zahájení komerčních letů pro přepravu osob a nákladu. V dubnu letošního roku získala společnost Skyports 110 milionů USD a na podporu svého komerčního startu získala nového investora ACS Group.
Připravili Luděk Hladiš a Kateřina Lamačová. 

https://corporate.visitrasalkhaimah.com
https://visitrasalkhaimah.com/
www.facebook.com/VisitRasAlKhaimah/
www.instagram.com/visitrasalkhaimah/
www.youtube.com/user/VisitRasAlKhaimah 
www.linkedin.com/company/ras-al-khaimah-tourism/



Související články


Ze světa

Elektronická identifikace osob na hranicích EU pomůže v boji s terorismem

Ve středu 25. října 2017 schválil Evropský parlament nový elektronický systém registrace cestujících přes hranice Schengenu.

25. 10. 2017

číst dál


Ze světa

Náučné tabule a ohnisko na rozhľadni Kamenná Hora Bardejov

Rodičia s deťmi si od začiatku tohto roka užívajú ďalšiu atrakciu regiónu Bardejova a okolia. Cieľom ich výletov sa stala obnovená...

20. 02. 2018

číst dál


Archiv