Menu

Řád Bernarda O’Higginse pro experimentálního archeologa Pavla Pavla

25. 04. 2022

Velvyslanec Chilské republiky Jeho Excelence pan Patricio Utreras zval na ceremonii udělení Řádu Bernarda O’Higginse českému cestovateli a experimentálnímu archeologovi inženýru Pavlu Pavlovi, který se zabývá zkoumáním možných způsobů přepravy hypertěžkých břemen v dávnověku.

Řád Bernarda O’Higginse (Orden de Bernardo OHiggins) byl založen v roce 1956, a  je rozšířením chilského státního vyznamenání „Řádu za zásluhy Chile“. Řád Bernarda O’Higginse uděluje prezident Republiky Chile na návrh chilského ministra zahraničních věcí. Nese jméno zakladatele chilského státu. Jeho velmistrem je prezident Chilské republiky. Posláním Řádu Bernarda O’Higginse je umožnit státu Chile ocenit vynikající přínos občanů cizích zemí pro Republiku Chile v oblasti umění, vědy, vzdělávání, průmyslu, obchodu nebo humanitární a sociální spolupráce. Za šestašedesát let své existence byl Řád Bernarda O’Higginse udělen teprve patnácti osobnostem. Jeho nejnovějším nositelem je od letošního roku i první občan České republiky, Ing. Pavel Pavel, který jeho udělení 23. dubna 2022 prezentoval za přítomnosti členů odboru Klubu českých turistů Česká pohádková akademie v sále pražského Bio Oko.

Ohledně udělení Řádu Bernarda O’Higginse Jeho Excelence ve svém dopise adresovaném Ing. Pavlovi Pavlu uvedla: „Vážený pane inženýre, je mi velikou ctí sdělit Vám, že se vláda Republiky Chile rozhodla udělit Vám Řád Bernarda O’Higginse III. třídy (Gran Oficial), jako výraz uznání Vaší významné pracovní dráhy, během níž jste šířil povědomí o naší zemi v České republice i ve světě, a především pak Vašeho nedocenitelného přínosu na poli propagace a pochopení kultury Rapa Nui.


Svými výzkumy a dalšími aktivitami Ing. Pavel Pavel významně přispěl k objasnění transportu monolitických kamenných soch Moai na ostrově Rapa Nui (Velikonočním ostrově) ve východní části Polynésie na jihu Tichého oceánu spravovaném Chilskou republikou. A protože průměrná výška monolitů Moai činí kolem 4 metrů a jejich průměrná hmotnost je necelých 14 tun, vyzkoušel v roce 1982 schopnost jejich chůze“ doma ve Strakonicích na jejich betonové dvanáctitunové replice. Originální Moai pak na Velikonočním ostrově rozpohyboval s týmem Thora Heyerdahla v roce 1986.




Výstava ke 40 letům strakonické Moai je do konce dubna 2022 ve Vodňanech, a pořadatel její umístění plánujeme také v Písku a v Praze.

p-0116-3-pavel-pavel-26641
Fota Lenka Goetzová a časopis Lidé a země.

https://chile.gob.cl/republica-checa/
www.pavelpavel.cz
www.kct.cz
www.pohadkovekralovstvi.cz 

www.turisticky-denik.cz
www.wander-book.com



Archiv