Vzkříšení, oslava nového života, Velikonoce. Jedny z nejdůležitějších svátků, které církev naordinovala svým ovečkám. Jiná oslava, s Velikonocemi později propojená, se traduje už odedávna z pohanských dob. Probuzení přírody, vynášení zimy, utopení Morany, či Mořeny, jak chcete. Hospodáři, hospodyně i chasa se slaměnou figurou Morany vyrazili k vodě, aby ji utopili, jinde zase obětovali ohni. V chalupách se v obou případech napeklo a navařilo, nové jaro bylo, jak náleží, přivítáno. Dnes si chodíme často užít dobrot do restaurací. Ty jsou připraveny a hostům nabízejí tradiční, nebo po svém způsobu upravené dobroty. V levandulovém hotelu Marcinčák v Mikulově připraví letos třeba jarní rukolový krém, žervé, a piniové ořechy, potom přijde na pořad vepřová panenka, bylinky, šalotkovo-vinná redukce, bramborová roláda se špenátem. Není to o mladém masíčku, ani kopřivách, šťovíku či medvědím česneku, ale proč ne. Karlovarský Grandhotel Pupp se od tradice až tolik nevzdálil. Připravil menu, v němž se objevuje pomalu pečené jehněčí kolínko, čočkové ragout se zeleninou julienne, sušený physalis, jehněčí jus, a máslový mazanec plněný malinami, mandlová vanilková omáčka, zmrzlina z podmáslí. Na jihu Čech uchystali přitažlivou velikonoční nabídku v hotelu Concertino v Jindřichově Hradci. Zahrnuje krom jiného konfitované telecí karé s bramborovo-karotkovým pyré, restovanou zeleninu, bylinkové demi glace, nebo pečeného králíka na česneku, špenát, pečené bramborové šišky. To byl výběr z nabídky restaurací, držících značku Czech Specials. Za ostatní zmíním třeba pražský Mlýnec s hodně zesoučasnělou varietou. K mání tam bude jehněčí kýta, medvědí a černý česnek, pšenice, řepa, jus. A úžasný dezert kreativní cukrářky Františky - zapečený mazanec, hrušky, rum, rozinky. Připravil Milan Ballík.