Menu

Praha spouští web ke sdílenému ubytování

10. 11. 2017

Na fenomén sdíleného ubytování, o němž na stránkách e-Všudybylu v článku "Je sdílená ekonomika o tom, jak obcházet daně?" hovořil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek, hlavní město Praha zareagovalo spuštěním webových stránek. Jsou určeny pro ubytovatele i ubytované, proto web funguje vedle české podoby také v anglické, německé a francouzské mutaci.
„Ubytovatele web informuje o daňové a živnostenské povinnosti, poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, oznamovací povinnosti cizinecké policii a podobně. Ti, co se chtějí v Praze ubytovat, tam zase najdou doporučení a důležitá pravidla týkající se např. domovního řádu, dodržování nočního klidu mezi 22.00 a 6.00 a spoustu dalších informací,“ doplňuje pražská primátorka Adriana Krnáčová.
Ubytovatele web sdileneubytovani.praha.eu a shared-accommodation.praha.eu informuje o daňové a živnostenské povinnosti, poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, oznamovací povinnosti cizinecké policii. Podle odhadů pražské radnice kvůli krátkodobým ubytováním metropole přichází ročně zhruba o 120 miliónů korun. Vyplývá to z porovnání počtu nabízených nemovitostí přes nejznámějšího zprostředkovatele, webu Airbnb, a počtu subjektů, které jsou v Praze přihlášeny k placení místního poplatku za poskytování ubytovacích služeb. Z nich je zjevné, že většina hostitelů není k platbě místního poplatku hlášena a neplatí jej. Přitom poskytovatelé sdíleného ubytování mají podle stávající legislativy povinnost odvádět místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, platit daň z příjmu a v drtivé většině případů také povinnost být držitelem živnostenského oprávnění. Ubytovatelé často netuší, že jim ze zákona vyplývají povinnosti, a to je právě důvod vzniku nových webových stránek na portálu praha.eu, které jsou k dispozici v češtině na sdileneubytovani.praha.eu a pro zahraniční turisty na shared-accommodation.praha.eu.
Z původní myšlenky sdíleného ubytování vznikl v rámci tzv. P2P neboli „pear to pear“ vztahů, kdy uživatel jinému uživateli prostřednictvím zprostředkovatelského webu dočasně poskytne část vlastních kapacit, výnosný byznys. Pronajímatelé zřejmě spoléhají na to, že sdílené ubytování představuje zatím obtížně kontrolovatelnou oblast, u níž může být sporné, zda spadá pod živnost, a tudíž podléhá poplatkové povinnosti. „Velké množství poskytovatelů sdíleného ubytování v současné době o svých povinnostech neví anebo je považuje za nevyjasněné. Informovat o nich je první nutný krok, který musíme udělat, pokud chceme, aby své povinnosti začali plnit,“ upozorňuje pražský radní Jan Wolf.
Připravil Vladimír Řepka.

www.sdileneubytovani.praha.eu
www.shared-accommodation.praha.eu



Archiv
for kids