Menu

Pivní mapa regionu je pestrá

20. 12. 2020

Nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje. Právě to prohlásil Tadeáš Hájek z Hájku o pivu. Zda je jeho tvrzení pravdivé, si lze ověřit ochutnáním chmelového nápoje z některého z pivovarů v Libereckém kraji, které patří mezi regionální výrobce.

„Po mnoha letech úpadku pivovarnického řemesla se po revoluci situace výrazně změnila. Velké pivovary, které byly a stále jsou tradičními producenty piva, doplnily další. Některé z nich jsou zcela nové, jiné začaly fungovat v pivovarech dříve uzavřených. Piva z našeho kraje si vychutnávají příznivci tohoto nápoje v Česku i daleko za jeho hranicemi,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Zámeckém pivovaru Frýdlant vaří pivo společnost Terra Felix. Pivo se začalo vyrábět ve Frýdlantu kolem roku 1381. Po staletích existence se v roce 1949 s vařením piva přestalo a po letech chátrání celého areálu byl znovu provoz obnoven až na jaře roku 2014. Bližší informace o pivovaru jsou na webu
https://www.pivovar-frydlant.com/.

Nápad vybudovat v Harrachově minipivovar se zrodil v hlavě majitele tamní sklárny Františka Novosada. Myšlenku uskutečnil na místě dřívější hutní kanceláře. V létě 2002 tak Harrachovu přibyla další turisticky zajímavá atrakce. O tom, co vše Sklárna a minipivovar Novosad nabízí, se lze dozvědět na http://www.sklarnaharrachov.cz/.

V roce 1872 byl založen pivovar ve Vratislavicích. Pivo nabízí dodnes, v současné době pod značkou Konrad. Více o značce a historii pivovaru se nalézá https://pivo-konrad.cz/.

Dlouhou historii má i pivovar Svijany; první informace o jeho existenci jsou už z roku 1564. Od roku 1998 jej vlastní společnost Pivovar.  Podnik se vypracoval na jeden z největších nezávislých pivovarů v České republice. Více se nalézá na odkazu
https://www.pivovarsvijany.cz/.

Nedaleko Turnova v obci Malý Rohozec se nalézá Pivovar Rohozec, který založil Ferdinand Unger již v roce 1850. Pivo se zde vyrábí v zásadě podobným způsobem, jak jej původně vařili už začátkem minulého století. Bližší podrobnosti o pivovaru se lze dozvědět na webu
http://www.pivorohozec.cz/.

V původních kamenných sklepích zrají spodně kvašená piva Pivovaru Cvikov. Ten k výrobě používá výhradně české suroviny – slad z Českomoravských sladoven Zábřeh, chmely odrůdy Žatecký poloraný červeňák a Premiant a pivovarské kvasnice z Výzkumného ústavu pivovarského a sladovnického. Piva si lze zakoupit prostřednictví odkazu
http://www.pivovarcvikov.cz/.

V Česku je vůbec nejstarším doloženým pivovarem ten v Břevnovském klášteře, který byl založen roku 993.
Nejstarším dokladem o pěstování chmele je nadační listina z 30. let 11 století. Významný mezník v českém pivovarnictví představuje založení Měšťanského pivovaru v Plzni v roce 1842. Zde začali vyrábět výhradně spodně kvašené pivo, jehož výrobu pak převzaly ostatní české a moravské pivovary.
Připravil Jan Mikulička.

www.pivovar-frydlant.com
www.sklarnaharrachov.cz
https://pivo-konrad.cz
www.pivovarsvijany.cz
www.pivorohozec.cz
www.pivovarcvikov.cz
www.liberecky-kraj.cz



Archiv