Menu

Objevte Příběh AMONIT v podzemí lednického zámku a ve vinařství AMONIT

26. 04. 2024

Chcete vědět, jak vypadají obyvatelé prehistorických moří
a jak ovlivňují chuť vína? Hodně zajímavého se dozvíte v barokní krápníkové jeskyni na státním zámku v Lednici. Nová a lákavá expozice Příběh AMONIT je součástí IV. prohlídkového okruhu. Slavnostně byla otevřena v sobotu 20. dubna 2024.

Výstava cílí na život v prehistorických dobách v oblasti dnešního Lednicko-valtického areálu a nejjižnější části dnešní jižní Moravy. Ukazuje život v dávných mořích prostřednictvím úžasných zkamenělin a také v dílech akademického malíře Petra Modlitby. Umělá krápníková jeskyně evokuje tajemné korálové útesy a díky tomu je jedinečným místem pro představení historického podmořského světa. Symbolem expozice a výstavy je současník dinosaurů, dravý amonit, jehož zkamenělé schránky tvoří vápence v podloží dnešních vinohradů. Děti si výstavu užijí prostřednictvím hravého komiksu o amonitkovi Jurovi, který vypráví o životě v dávných moří a vývoji krajiny. Na expozici AMONIT se podílelo stejnojmenné lednické vinařství, Masarykova univerzita v Brně, Ústav geologických věd a Regionální muzeum v Mikulově, které ochotně zapůjčilo nejzajímavější exponáty zkamenělin pečlivě střežené v depozitáři.

Na výstavu AMONIT vás zve kastelánka Ivana Holásková: „Barokní grota je velmi oblíbený prohlídkový okruh díky umělým krápníkům a technickému zázemí. Nyní bude ještě atraktivnější zásluhou zajímavé výstavy zkamenělin z nejbližšího okolí. Skvělé je, že dokáže zaujmout dospělé i děti.“ 
Příběh AMONIT pokračuje ve stejnojmenném lednickém vinařství, kde si mohou návštěvníci prohlédnout další prehistorické artefakty a ochutnat vína ovlivněná vápenitým podložím vinohradů tvořených zkamenělinami. Pro děti je určen dětský svět. Mohou se tu například zhoupnout na další lednické specialitě - dřevěných konících umně zhotovených ze dřeva starých vinných sudů.




Vinařství AMONIT Lednice
navazuje na tradici vinařství v oblasti Lednicko-valtického areálu. Symbolem vinařství v srdci Moravského ráje je AMONIT- pravěký živočich dávných moří, kde se dnes rozkládají vinohrady. Díky tomu jsou tato vína příjemně šťavnatá a s jemnými minerálními podtóny. Jsou po právu nazývána „Vína z Moravského ráje“. Vinařství zve k návštěvě, prohlídce a ochutnávce s možností posezení pod pergolou. Budova vinařství je postavena také z mušličkového vápence tvořeného zkamenělinami. Součástí vinařství je i nádherná zahrada a vinařský Stellplatz v blízkosti lužního lesa a romantické zámecké Dyje.

V sobotu 20. dubna byly také slavnostně pokřtěny řady vín AMONIT. Harmonie (harmonická a skvěle pitelná vína) a Evoluce (PIWI – nové odrůdy z moravských vinohradů). Jsou to vína určena pro vinotéky a gastronomii. Za návštěvu stojí také degustační sklepy Valtické Podzemí - podzemní město vína a labyrint historických vinných sklepů. Pořádají se zde vyhlášené večery s cimbálkou a další akce.
amonit_logo

Připravil Petr Krejčík.


www.annovino.cz
www.valtickepodzemi.cz
www.muni.cz
https://ugv.sci.muni.cz/
www.rmm.cz



Nepřehlédněte


Gastro

Zelí přichází s podzimem

Některé úhelné receptury české kuchyně v oblasti pečených mas mají jedno pojítko. Ať jde o vepřovou pečeni, drůbež – s výjimkou kuřete – zabíjačku nebo...

24. 09. 2019

číst dál


Z domova

Pohádková alej Lužánky

Cesta v Lužánkách je důležitým komunikačním koridorem spojujícím Bystřici nad Perštejnem sportovním areálem a Centrem Eden. Pro její zatraktivnění byla...

02. 02. 2018

číst dál


Archiv